Składniki
75 dag tłustego białego sera
½ kostki masła
6 jajek
1½ szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
opakowanie budyniu o smaku waniliowym
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie
Ser i ugotowane ziemniaki rozbijamy w malakserze na bardzo puszystą masę. Robotem ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo, cały czas ucierając, po jednym żółtku na przemian z masą serowo-ziemniaczaną.
Do masy przesiewamy budyń z proszkiem do pieczenia i dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wykładamy do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką dużej tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około godziny w temperaturze 160°C.