Sernik delikatesowy z polewą

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Uwielbiam serniki. Są moją słabością. Ale jak nie ulec pokusie, skoro wokół nas tyle wspaniałych przepisów. Wypróbowałam ich wiele i muszę przyznać, że obok tego nie można przejść obojętnie. Składnik, który może dziwić, to ugotowane ziemniaki. W nich jednak tkwi sekret. Polecam.

Składniki

75 dag tłustego białego sera
½ kostki masła
6 jajek
1½ szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
opakowanie budyniu o smaku waniliowym
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie

Ser i ugotowane ziemniaki rozbijamy w malakserze na bardzo puszystą masę. Robotem ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo, cały czas ucierając, po jednym żółtku na przemian z masą serowo-ziemniaczaną.

Do masy przesiewamy budyń z proszkiem do pieczenia i dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wykładamy do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką dużej tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około godziny w temperaturze 160°C.

 

Zrumienione ciasto chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem. Dla czekoladowych łasuchów, możliwa wersją z polewą czekoladową.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28315 )
Array ( [docId] => 28315 )