Szarlotka dla wymagających

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 27-08-2012 r.

Jest to nawet prosty przepis na szarlotkę, który nie wymaga zbyt dużego poświęcenia i czasu. Można oczywiście usmażyć swoje jabłka, ale dla leniuchów polecam te w słoiku. Najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem bitej śmietany.

Składniki:

35 dag mąki krupczatki
20 dag masła lub margaryny PALMY
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 duży słoik z gotowymi jabłkami na szarlotkę  ( można usmażyć swoje jabłka,  gdzieś ok. 1,5 kg z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego )
cukier puder z wanilią do posypania
4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Przesianą przez sito mąkę przesiekać z margaryną PALMĄ lub masłem. Następnie dodać cukier waniliowy i żółtko. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie podzielić ciasto na trzy części i dwie z nich wyłożyć tortownicę. Później nakłuć ciasto widelcem i wstawić na piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza. Piec około 15 minut.

Gdy ciasto ładnie się zarumieni, to wyciągnąć go z piekarnika i posypać bułką tartą. Później nakładamy usmażone jabłka na ciasto i przykrywamy cieniutkimi paseczkami ciasta, kładąc je jeden obok drugiego. Wkładamy znowu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu, kiedy wierzch się ładnie zarumieni ( najlepiej włączyć tylko górę piekarnika, aby dół się nie przypalił ). Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu,  ciasto można posypać cukrem pudrem z wanilią.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35855 )
Array ( [docId] => 35855 )