Co jeść, aby zmniejszyć obrzęki nóg

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 21-09-2012 r.

Wiele kobiet uskarża się na problem zatrzymania wody w organizmie powodujący obrzęki nóg, którym towarzyszy uczucie ciężkości i boleści. Najczęściej walka z tą dolegliwością opiera się na przyjmowaniu tabletek z dodatkiem diosminy lub wmasowywaniu w kończyny maści z wyciągiem z kasztanowca. Skutecznym sposobem na obrzęki jest przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych.

Przyczyny obrzęków nóg

Zwykle powodem tworzenia się obrzęków nóg u kobiet są wahania poziomu hormonów, co wiąże się z cyklem menstruacyjnym lub stosowaniem środków antykoncepcyjnych. Nie bez znaczenia pozostaje wysoka temperatura, na której działanie wystawiasz swoje nogi w solarium, w saunie czy podczas długotrwałego opalania się.

Rozszerzaniu się naczyń krwionośnych, a co za tym idzie przenikaniu wody do tkanek oplatających żyły wpływa również palenie papierosów, picie alkoholu, a przede wszystkim zbyt wysoka podaż soli w codziennej diecie. Nogom nie służy także siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej.

Problem może wywoływać niewydolność serca, choroby nerek, wątroby lub tarczycy, zapalenie stawów oraz przewlekłe choroby płuc m.in. rozedmie płuc.

Obrzęki mogą być również objawem reakcji alergicznej np. na ukąszenie owada lub odpowiedzią na częste noszenie zbyt obcisłych spodni, skarpet i podkolanówkami z mocnymi ściągaczami, a także butów na wysokich obcasach.

Zmiana nawyków żywieniowych

Przede wszystkim sięgaj po produkty zawierające flawonoidy, wzmacniające ściany naczyń krwionośnych i poprawiające ich elastyczność. Znajdziesz je w jagodach, malinach, wiśniach oraz gryce. Spożywając pomarańcze, grejpfruty czy mandarynki nie usuwaj z nich białej skórki, gdyż jest bogatym źródłem tych związków.

Uzupełnij swoje codzienne menu o siemię lniane i olej lniany, gdyż dostarczają one cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i wspomagają regenerację skóry oraz ginkgo biloba, który wzmacnia ściany żył.

Unikaj tłuszczów zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz produktów o dużej zawartości sodu. Sól zastąp przyprawami i świeżymi ziołami. Jedz dużo warzyw, owoców i nie zapominaj o pełnoziarnistych produktach zbożowych, ponieważ znajdziesz w nich błonnik usprawniający przemianę materii.

 

Niezwykle istotne jest picie przynajmniej 2 litrów, a podczas upałów 3 litrów napojów dziennie. W ten sposób poprawisz elastyczność ścian żył, pobudzisz krążenie krwi i zmniejszysz ryzyko zatrzymania wody w organizmie.

Obrzęki nóg oraz towarzyszące im zwykle uczucie mrowienia i ciężkości, a także nieestetycznie wyglądające sieci popękanych naczynek krwionośnych najczęściej przyczyniają się do powstawania niewydolności żył kończyn dolnych. Żylakom łatwiej jest zapobiegać niż je leczyć, dlatego zmieniając nawyki żywieniowe możesz się przed nimi ustrzec i cieszyć się ładnymi, a przede wszystkim zdrowymi nogami. Nie zapominaj również o regularnej aktywności fizycznej.


Zobacz także:

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28391 )
Array ( [docId] => 28391 )