Kiedy modyfikować dietę maluszka
Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) między pierwszym a szóstym miesiącem życia mleko matki wystarczająco zaspokaja zapotrzebowanie dziecka pod względem kaloryczności, jakości oraz ilości spożywanych płynów. W tym okresie uzupełnienie diety powinna stanowić jeszcze letnia woda przegotowana (zwłaszcza w czasie choroby lub upalnych dni). Karmienie piersią nie powinno trwać dłużej niż pół roku.
W przypadku podawania dziecku mleka modyfikowanego jadłospis maluszka można rozszerzać już po 4. miesiącu życia. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Układ pokarmowy dziecka jest bardzo delikatny, dlatego pokarmy stałe muszą być lekkie, a ich wprowadzanie do menu powinno przebiegać bez pośpiechu. Dziecko musi przyzwyczaić się do nowych smaków.
Jak modyfikować posiłek dziecka
Nowe potrawy należy podawać dziecku w niewielkich ilościach, około 2-4 łyżeczek jednorazowo. Pierwszymi produktami rozszerzającymi dietę maluszka powinny być owoce i warzywa w formie przecierów lub soków. Najlepiej zacznij od jabłek.
Obserwuj reakcję dziecka na dany produkt. Nie rozpędzaj się, gdy widzisz, że maluch z ochotą otwiera buzię po więcej. Nadmiar jedzenia może zakończyć się zwróceniem jedzenia.
Kolejne produkty, które możesz zacząć podawać to kaszki i kleiki ryżowe, gotowe produkty firm specjalizujących się w żywieniu dzieci, np. Gerber, Bobo Vita czy HiPP , mięso z indyka, królika czy cielęcinę, a także masło lub oliwę z oliwek. Około 11. roku życia można dodać twarożek, kefir, jogurt czy całe jajko.