Ryba na porach
Składniki: Po jednym filecie soli na osobę: świeżym/mrożonym
Po jednym porze na osobę
Łyżeczka masła
Łyżka oliwy
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Pokrojone w cienkie plasterki pory dusimy z dodatkiem soli i pieprzu (do smaku) na patelni na pół miękko w oliwie i maśle, na wierzch kładziemy solę. Całość przykrywamy pokrywką i na malutkim ogniu dalej dusimy do miękkości ryby. Pod koniec oprószamy do smaku rybę solą. Podawać z kaszą gryczaną.
Makaron z cukinią i marchwią
Składniki: Po pół średnich cukinii i marchwi na osobę
Po 60-80 gr. spaghetti na osobę
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy,
Łyżka masła
Parmezan, Parmeser czyli polska wersja włoskiego sera lub zwykły żółty ser
Sól, pieprz
Ewentualnie: jasny sos sojowy, Vegeta, kostki warzywne, białe wino
Sposób przygotowania:
Starte na grubej tarce marchew (oskrobaną) i cukinię (ze skórką) dusimy na małym ogniu (najlepiej na patelni) do miękkości z pokrojonym na grubsze plasterki czosnkiem (ew. można wycisnąć przez praskę), podlewając od czasu do czasu wodą, aby wytworzyła się niewielka ilość sosu. W trakcie należy dodać sól i pieprz do smaku. Można też doprawić odrobiną jasnego sosu sojowego, szczyptą Vegety lub białym winem.
Makaron typu spaghetti (najlepiej z droższych, włoskich, bo polski się klei) ugotować al dente czyli na półtwardo (można zamiast soli użyć kostek bulionowych warzywnych- makaron jest wtedy „wytrawniejszy”). Odcedzić i zahartować chwilkę zimną wodą. Wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem. Danie od razu podawać, posypane tartym parmezanem.