Kuchnia dla zapracowanych i wymagających cz II

Autor: Kłossowska Anna
Data: 16-07-2012 r.

Oto kilka sprawdzonych przepisów pozwalających na szybkie przygotowanie smacznego dania, zarówno obiadowego jak i świątecznego. Okazuje się, że nie trzeba mieć umiejętności szefa kuchni, aby stworzyć kulinarne arcydzieło i zaskoczyć rodzinę i gości.


Ryba na porach

Składniki: Po jednym filecie soli na osobę: świeżym/mrożonym
Po jednym porze na osobę
Łyżeczka masła
Łyżka oliwy
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Pokrojone w cienkie plasterki pory dusimy z dodatkiem soli i pieprzu (do smaku) na patelni na pół miękko w oliwie i maśle, na wierzch kładziemy solę. Całość przykrywamy pokrywką i na malutkim ogniu dalej dusimy do miękkości ryby. Pod koniec oprószamy do smaku rybę solą. Podawać z kaszą gryczaną.

Makaron z cukinią i marchwią

Składniki: Po pół średnich cukinii i marchwi na osobę
Po 60-80 gr. spaghetti na osobę
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy,
Łyżka masła
Parmezan, Parmeser czyli polska wersja włoskiego sera lub zwykły żółty ser
Sól, pieprz
Ewentualnie: jasny sos sojowy, Vegeta, kostki warzywne, białe wino

Sposób przygotowania:
Starte na grubej tarce marchew (oskrobaną) i cukinię (ze skórką) dusimy na małym ogniu (najlepiej na patelni) do miękkości z pokrojonym na grubsze plasterki czosnkiem (ew. można wycisnąć przez praskę), podlewając od czasu do czasu wodą, aby wytworzyła się niewielka ilość sosu. W trakcie należy dodać sól i pieprz do smaku. Można też doprawić odrobiną jasnego sosu sojowego, szczyptą Vegety lub białym winem.
Makaron typu spaghetti (najlepiej z droższych, włoskich, bo polski się klei) ugotować al dente czyli na półtwardo (można zamiast soli użyć kostek bulionowych warzywnych- makaron jest wtedy „wytrawniejszy”). Odcedzić i zahartować chwilkę zimną wodą. Wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem. Danie od razu podawać, posypane tartym parmezanem.


Schab ze śliwkami

Składniki: ładny kawałek schabu
Opakowanie śliwek (najlepsze te przydymione, ale najwygodniejsze drylowane, kalifornijskie)
Słoik powideł śliwkowych
Marynata do schabu (jest kilka dostępnych znanych firm w sprzedaży)
Miód pitny, czerwone wino lub wino śliwkowe
Czosnek: 2-3 ząbki
Oliwa
Sól, pieprz

Sposób przygotowania: Schab myjemy, nadziewamy śliwkami bez rozcinania (śliwki łatwo da się wepchnąć w środek mięsa dłuższym nożem lub innym szpikulcem), nacieramy solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę, a na wierzchu nakładamy cienką warstwę powideł. Wstawiamy do piekarnika na 180 st C. Najlepiej użyć do pieczenia jednorazowej, foliowej brytfanki lub zwykłą foremkę wyłożyć dokładnie folią, wtedy unikniemy mycia. Aby mięso nie wyschło, co kilka minut podlewać je sosem z pieczenia. W pewnym momencie można dodać wybrany alkohol i jeszcze trochę powideł. Ponieważ każdy piecyk działa inaczej, warto kontrolować mięso już po 30-40 minutach pieczenia – w pewnym momencie można je w połowie nadkroić. Najbardziej soczyste jest wtedy, gdy środek jest jeszcze leciutko różowy.


Anna Kłossowska



Zobacz także:

Kłossowska Anna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29682 )
Array ( [docId] => 29682 )