Składniki
60 dag ozorków
15 dag włoszczyzny
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól
Sos:
4 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
1/3 l rosołu
sól
cukier
10 dag korniszonów
Wykonanie
Ozorki szorujemy szczoteczką, dokładnie opłukujemy i wycinamy gruczoły ślinowe. Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i kroimy w grube paski. Ozorki zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy, wkładamy włoszczyznę, dodajemy przyprawy, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. godziny.
Gdy będą miękkie, przekładamy je do zimnej wody, aby trochę ostygły, obieramy z błony, ponownie wkładamy do wywaru i zgotowujemy. Następnie wyjmujemy i każdy kroimy na 4 plastry.
Układamy na podłużnym półmisku i przybieramy jarzynami z wywaru. Podajemy z ziemniakami z wody i sosem korniszonowym.