Ozorki cielęce w sosie korniszonowym

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Lubię eksperymentować w kuchni. Mam jednak kilka smaków z przeszłości, do których lubię wracać. Okazuje się jednak, że nie tylko ja. Ostatnio w kilku restauracjach trafiłam na dania, które kiedyś przygotowywała moja mama. Dzisiaj przepis na jedno z nich – ozorki cielęce w sosie korniszonowym. Do tego oczywiście ziemniaki z wody.

Składniki

60 dag ozorków
15 dag włoszczyzny
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól

Sos:

4 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
1/3 l rosołu
sól
cukier
10 dag korniszonów

Wykonanie

Ozorki szorujemy szczoteczką, dokładnie opłukujemy i wycinamy gruczoły ślinowe. Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i kroimy w grube paski. Ozorki zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy, wkładamy włoszczyznę, dodajemy przyprawy, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. godziny.

Gdy będą miękkie, przekładamy je do zimnej wody, aby trochę ostygły, obieramy z błony, ponownie wkładamy do wywaru i zgotowujemy. Następnie wyjmujemy i każdy kroimy na 4 plastry.

Układamy na podłużnym półmisku i przybieramy jarzynami z wywaru. Podajemy z ziemniakami z wody i sosem korniszonowym.

 

Sos: cebulę drobno siekamy, dusimy na tłuszczu, dodajemy lekko zrumienioną mąkę. Całość mieszamy, rozprowadzamy rosołem i zagotowujemy. Do sosu wkładamy drobno pokrojone korniszony, doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie pieprzem. Można dodać 1/8 l śmietany.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28500 )
Array ( [docId] => 28500 )

Array ( [docId] => 28500 )