Egzotyczne owoce - jak sobie z nim poradzić

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 16-08-2012 r.

Kupienie nawet najbardziej egzotycznych owoców nie jest już dziś problemem. W supermarketach i dużych sklepach spożywczych bez problemu natkniemy się na świeży kokos, granat czy liczi. Zobacz, jak jeść i podawać najpopularniejsze egzotyczne owoce dostępne w naszym kraju.

Granat

Owoc rozkrawamy na dwie połówki jednym, poziomym cięciem, ściskając go jednocześnie w dłoni. Następnie, odwracamy połówkę pestkami do dołu i energicznie uderzamy w owoc, aż wszystkie pestki wypadną z jego środka. Pestki możemy jeść łyżeczką, użyć ich jako dodatku do mięs i sałatek.

Duże, soczyste granaty dostępne od połowy jesieni są z reguły bardziej kwaskowe, mięsiste i mają sporo soku. Będą dobrze nadawać się jako egzotyczny dodatek do potraw.

Liczi

 

Pod bordową skórką liczi kryje się niewielki galaretowaty owoc, który zjada się na surowo z wyjątkiem twardej pestki w samym środku.

Ma bardzo wyrazisty i mocny aromat, jest niezwykle słodkim owocem, który doskonale smakuje na surowo lub jako składnik sałatek owocowych. Wrzucony do kieliszka wina (musującego lub białego) nada mu ciekawy aromat.

Awokado

Owoc rozkrawamy na pół w pionie, nie odrywając od siebie połówek. Następnie przekręcamy energicznie  połowę owocu zgodnie z ruchem  wskazówek zegara. Pomoże nam to w łatwy sposób pozbyć się twardej i niejadalnej pestki.

Awokado to doskonały dodatek do sałatek o wyrazistym smaku. Owoc sam z siebie jest niezbyt aromatyczny i lekko gorzkawy, dlatego powinien towarzyszyć potrawom i składnikom o mocnym smaku. Doskonale sprawdza się w słynnym meksykańskim guacamole, sosie na bazie ostrej papryki, pomidorów, z dodatkiem czosnku i cebuli.

Kumquat

Ten niewielki, jajowaty cytrus smakiem oraz konsystencją najbardziej przypomina znaną nam cytrynę. Jego skórka jest jadalna, choć nie najsmaczniejsza. Z powodzeniem możemy używać go wszędzie tam, gdzie potrzebny jest kwaskowaty cytrynowy sok – do herbaty, koktajli, sosów. Zawiera mniej pestek niż cytryna czy limonka, co znacznie ułatwia jego obróbkę. Również jego smak jest delikatnie słodszy niż smak jego cytrusowych krewnych.

Kokos

Kokos należy przekłuć ostrym narzędziem, w miejscu gdzie zarysowują się trzy charakterystyczne koła. W ten sposób wydobędziemy ze środka cenny sok. Sok możemy zmieszać z ginem uzyskując popularny na Karaibach drink „Sky Juice”. Skorupa, umiejętnie uderzona tępym narzędziem, odsłoni brązowawy na zewnątrz i biały w środku miąższ, który możemy jeść na surowo lub ugotować z wodą, tworząc mleko kokosowe. Zalany rumem tworzy doskonały likier kokosowy.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35530 )
Array ( [docId] => 35530 )

Array ( [docId] => 35530 )