Golonka zapiekana w piwie

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 26-09-2012 r.

Kto nie lubi golonek ? Chyba nie znajdzie się taka osoba. A co dopiero golonka w piwie... Na pewno wszyscy będą wręcz przepadać za tą potrawą, gdy im ją zaserwujesz. Kiedy ja przygotowałem to danie po raz pierwszy, to wszystko zniknęło z talerza w mgnieniu oka.

Składniki:

4 średniej wielkości golonki
4 goździki
1 porcja włoszczyzny
liść laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
ziarna kolendry
2 szklanki piwa ( najlepiej jasnego )
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

Wykonanie:

Golonki dokładnie płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy do nich włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę oraz sól ( najlepiej dodać sól morską ). Całość gotujemy około 1,5 godziny, mięso powinno zaczynać już odchodzić od kości.

Następnie golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową szklanki wywaru z golonek i wbijamy do nich goździki. Wlewamy również jedną szklankę piwa i posypujemy ziołami prowansalskimi. Golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu, kiedy skóra nabierze ładnego, złotego koloru. Podczas pieczenia podlewamy jeszcze pozostałym piwem. Przed podaniem wyjmujemy goździki i podajemy je  lekko polane powstałym z pieczenia sosem. Do golonek możemy podać zasmażaną kiszoną kapustę i ziemniaki puree.

Radosław Chrapek
Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35810 )
Array ( [docId] => 35810 )