Kto nie lubi golonek ? Chyba nie znajdzie się taka osoba. A co dopiero golonka w piwie... Na pewno wszyscy będą wręcz przepadać za tą potrawą, gdy im ją zaserwujesz. Kiedy ja przygotowałem to danie po raz pierwszy, to wszystko zniknęło z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
4 średniej wielkości golonki
4 goździki
1 porcja włoszczyzny
liść laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
ziarna kolendry
2 szklanki piwa ( najlepiej jasnego )
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
Wykonanie:
Golonki dokładnie płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy do nich włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę oraz sól ( najlepiej dodać sól morską ). Całość gotujemy około 1,5 godziny, mięso powinno zaczynać już odchodzić od kości.
Następnie golonki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową szklanki wywaru z golonek i wbijamy do nich goździki. Wlewamy również jedną szklankę piwa i posypujemy ziołami prowansalskimi. Golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu, kiedy skóra nabierze ładnego, złotego koloru. Podczas pieczenia podlewamy jeszcze pozostałym piwem. Przed podaniem wyjmujemy goździki i podajemy je lekko polane powstałym z pieczenia sosem. Do golonek możemy podać zasmażaną kiszoną kapustę i ziemniaki puree.