Gyros z kurczaka z tuńczykiem i oliwkami

Kategoria: Mięsa
Autor: Omelczuk Maria
Data: 17-06-2012 r.

Wielu smakoszom takie połączenie może się wydawać zbyt… różnorodne! Drób, ryba i warzywa razem w jednym daniu to nie lada wyzwanie dla żołądka. Jednak zapewniam was, że wszystkie składniki są bardzo lekkostrawne, zaś smak tej wersji gyrosa jest naprawdę obłędny.

Składniki (dla 4 osób):
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 50 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 25 g orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego oregano (może być takie suszone)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Umyj i osusz na ręczniku kuchennym mięso kurczaka. Oczyść je z tłuszczu, błon i ewentualnych kostek i chrząstek; następnie zaś pokrój je w cienkie paseczki o długości mniej więcej 2 cm i posyp je solą oraz pieprzem. W woku rozgrzej 4 łyżki oliwy, zeszklij na nich obrane i posiekane ząbki czosnku. Po 1 minucie dodaj kurczaka – smaż go około 5 minut często mieszając, aby się nie przypalił. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, pokrojone w plasterki czarne i zielone oliwki oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Pomieszaj wszystko dokładnie (zwłaszcza tuńczyka – staraj się rozdrobnić go szpatułką na mniejsze kawałki), potem zaś dodaj posiekane orzeszki piniowe, pietruszkę i oregano. Zostaw wok na średnim ogniu, aby składniki dusiły się we własnym sosie (nie mniej niż 10 minut). Pod koniec gotowania przypraw danie solą i pieprzem. Podawaj gyros w 4 indywidualnych miseczkach albo na 1 dużym, wspólnym półmisku. Możesz położyć obok kromki dowolnego pieczywa, aby goście lepiej poradzili sobie z płynnym sosem.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28484 )
Array ( [docId] => 28484 )