Wątróbka cielęca z gąskami

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-08-2012 r.

Czeka Cię przygotowanie uroczystej obiadokolacji? To idealna okazja, by zabłysnąć takim daniem jak wątróbka z grzybami. Delikatny smak gąsek i charakterystyczna przyprawa jaką jest imbir sprawią, że danie będzie smakować wybornie. Zachęcam do użycia świeżo startego korzenia imbiru – tylko dzięki niemu potrwa zyska dodatkową głębię.

Składniki

1 kg wątroby cielęcej
20 dag gąsek
cebula
ząbek czosnku
10 listków szpinaku
4 łyżki oleju
3 cm świeżego korzenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
łyżka wódki
sól, pieprz

Wykonanie

Umytą wątrobę kroimy w podłużne paseczki. Oczyszczone, umyte grzyby kroimy w paski. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką wódki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki wody. Grzyby wrzucamy na olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz wątróbkę. Mieszamy i smażymy aż składniki będą miękkie.

Mieszaninę mąki i przypraw łączymy ze szpinakiem, dodajemy do wątroby i smażymy jeszcze przez 10 minut.

Danie smakuje wybornie z delikatnym jaśminowym ryżem.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28497 )
Array ( [docId] => 28497 )