Pyszny karczek w miodzie

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 27-08-2012 r.

Jestem wręcz koneserem karczku w miodzie. Po prostu ma on niepowtarzalny smak przygotowany w ten sposób. Wygląda, jak i smakuje wspaniale. Przygotuj go swoim bliskim, a na pewno będą ciebie wielbić za niego.

Składniki:

4 plastry karczku ( całość około 40 dag, powinien mieć gdzieś  1 cm grubości )
kilka ząbków czosnku
płynny miód ( jeżeli jest twardy, to należy go roztopić )
2 słoiczki keczupu ( ok. 20 dag, może być koncentrat pomidorowy )

Wykonanie:

Mięso nacieramy lekko ściereczką namoczoną w occie. Następnie układamy na desce i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Później smarujemy miodem,  owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Nie dodajemy żadnych innych przypraw na karczek, ani też nie solimy.

 

Kiedy karczek dobrze się zamarynuje, to wkładamy go do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy gdzieś około 30-35 minut ( musi być on ładnie zarumieniony ). Od czasu do czasu należy polewać karczek sosem spod pieczenia. Gdy mięso będzie już miękkie, to zalewamy go keczupem lub koncentratem pomidorowym. Dokładnie smarujemy mięso i mieszamy z powstałym sosem. Wkładamy znowu do gorącego piekarnika, ale na ok. 5 minut. 

Karczek podajemy z makaronem ( typu wstążki ) lub po prostu z kluseczkami z ciasta półfrancuskiego.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35824 )
Array ( [docId] => 35824 )