Sznycle ministerskie to niezwykle eleganckie danie, ale i bardzo pyszne.Jest to dosyć prosty przepis. Kiedy przygotujesz takie sznycle na niedzielny obiad, to rodzina może być nimi bardzo zaskoczona. Uznają ciebie za znakomitego kucharza.
Składniki:
1 niewielki kurczak ( około 1 kg )
sól
pieprz
8 ząbków czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki
2 czerstwe bułki
tłuszcz do smażenia ( najlepiej smalec )
Wykonanie:
Kurczaka należy dobrze umyć, odciąć końce skrzydełek, szyję, kolanka. Następnie kurczaka trzeba przekroić na cztery części, odcinając grube części kręgosłupa ( można je użyć później na wywar do zupy ). Mięso dosyć mocno rozbić, natrzeć solą, pieprzem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
Później przygotowujemy trzy talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego rozbite i roztrzepane jajka, a do trzeciego dajemy czerstwe bulki pokrojone w słupki. Porcje kurczaka obtaczamy kolejno: w mące, w jajkach i później w pokrojonej bułce. Kurczaka kładziemy na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażymy na średnim ogniu po 8-10 minut z każdej strony. Ładnie zarumienione sznycle podajemy prosto z patelni z ziemniakami puree lub ryżem ugotowanym na sypko i przygotowaną pyszną surówką ( może być np. marchewka z jabłkiem ).