Zrazy wołowe z kiszoną kapustą i jałowcem

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 05-09-2012 r.

Zrazy wołowe z kiszoną kapustą to coś, co ucieszy podniebienie każdego mężczyzny. Plastry mięsa zrumienione na maśle zachowują swoje wartości odżywcze i są wyjątkowo soczyste. A ich smak wzbogaci kapusta przygotowana z jabłkiem i jałowcem. Słodkości natomiast dodadzą suszone śliwki.

SKŁADNIKI :

- 1 kg mięsa wołowego bez kości /zrazówka, rostbef/

- 2 cebule

- 25 dag kapusty kiszonej

- jabłko

- 7 suszonych śliwek

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- 3 zmielone ziarna jałowca

- kostka rosołowa

- cukier

- sól

- pieprz

WYKONANIE :

Mięso opłukane i osuszone kroimy na plastry grubości 2 centymetrów, zbijamy z obu stron i rumienimy na łyżce masła. Cebule obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do mięsa. Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy z jabłkiem i jałowcem około 35 minut, następnie dodajemy pokrojone w paski śliwki, słodzimy, solimy i oprószamy pieprzem. Przesmażamy na maśle cebulę i też dodajemy do kapusty.  Potem w rondlu układamy zrazy, na wierzchu kapustę, znów zrazy i kapustę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 minut.

 

Smakują wybornie z pieczonymi ziemniakami.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36459 )
Array ( [docId] => 36459 )