SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa wołowego bez kości /zrazówka, rostbef/
- 2 cebule
- 25 dag kapusty kiszonej
- jabłko
- 7 suszonych śliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 zmielone ziarna jałowca
- kostka rosołowa
- cukier
- sól
- pieprz
WYKONANIE :
Mięso opłukane i osuszone kroimy na plastry grubości 2 centymetrów, zbijamy z obu stron i rumienimy na łyżce masła. Cebule obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do mięsa. Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy z jabłkiem i jałowcem około 35 minut, następnie dodajemy pokrojone w paski śliwki, słodzimy, solimy i oprószamy pieprzem. Przesmażamy na maśle cebulę i też dodajemy do kapusty. Potem w rondlu układamy zrazy, na wierzchu kapustę, znów zrazy i kapustę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 minut.