Karafki do wina, kieliszki do wina i butelki do wina
Porcje degustacyjne, z oczywistych względów, powinny być nieco mniejsze od tych, które normalnie serwujemy. Kieliszek uzupełniamy nalewając około 50-70 ml wina. Pamiętajmy, aby dobrać odpowiednie kieliszki, który swobodnie można obracać, nie bojąc się że wychlapiemy wino.
Jeśli planujemy otwarcie kilkunastoletniego wina, dekantacja może okazać się koniecznością. Z czasem na dnie każdej butelki wytrąca się osad, którego należy się pozbyć przez umiejętne przelanie wina do karafki, czyli dekantacje. To także szansa na to, by wino, które spędziło wiele lat w zamknięciu, odetchnęło odrobiną świeżego powietrza. Przelewanie, natomiast do karafki młodego wina, w moim odczuciu, mija się z celem.
Dodatkowo, warto wyposażyć się w karafkę niegazowanej wody mineralnej, świeże pieczywo i kawałki jabłka – wszystko to pomoże nam odświeżyć podniebienie między kolejno próbowanymi winami.
Prawidłowy przebieg degustacji wina
Rozpoczynamy od oceny koloru wina zwracając uwagę na wszelkie refleksy, ewentualną matowość, przejrzystość, odcień i barwę trunku na krawędziach, tuż przy styku z kieliszkiem. Następnie wąchamy nie zmącone jeszcze wino. Opis aromatów warto prowadzić po przez stopniowe zawężenie opisu.
Zacznijmy więc od zdefiniowania grupy zapachów – owoce, warzywa, przyprawy, orzechy, zapachy zwierzęce (skóra, piżmo, sierć, stajnia), zapachy sztuczne (ropa naftowa, lakier do paznokci), inne zapachy (piwnica, kurz, mydło, produkty mleczne). Decydując się na którąś z grup zawężajmy stopniowo opis: zapachy owocowe- owoce tropikalne – papaja, kokos.