Potrawka bananowo-warzywna z boczkiem

Kategoria: Przekąski
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-07-2012 r.

Danie dla zabieganych, kochających szybką kuchnię. Podstawa to dobra patelnia do smażenia i duszenia warzyw. Potrawka bananowa nie wymaga specjalnego wysiłku i kulinarnego talentu. Może jednak stanowić apetyczną odmianę w codziennym menu.

Składniki

2 strąki zielonej papryki
2 strąki czerwonej papryki
2 cebule
20 dag chudego wędzonego boczku
łyżka oleju słonecznikowego
pół kostki rosołu mięsnego
3 banany

Wykonanie

Strąki papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy paseczki papryki i cebulę. Podlewamy 1/8 l wody i zagotowujemy. Na końcu wrzucamy kostkę rosołową. Całość gotujemy jeszcze 15 min.

 

Na koniec zabieramy się za banany. Obieramy je, kroimy w plasterki i wkładamy do potrawki. Całość dobrze podgrzewamy.

Banany nadają potrawie ciekawy słodkawy posmak.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28551 )
Array ( [docId] => 28551 )

Array ( [docId] => 28551 )