Zapiekana zupa cebulowa

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 09-08-2012 r.

Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Najbardziej lubię ją jednak w wersji zapiekanej. Tradycyjne grzanki zastępujemy kromkami bagietek. Na każdej z nich układam grubą warstwę startego sera i układam na miseczkach z zupą. Delikatnie wstawiam do piekarnika i czekam aż ser się zarumieni. Zapieczona nie tylko ładnie wygląda ale także wyśmienicie smakuje.

Składniki

50 dag cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki masła
200 ml białego wina
1 l bulionu
pęczek estragonu
8 kromek bagietki
10 dag startego sera gouda
sól, pieprz świeżo mielony

Wykonanie

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku podgrzewamy masło i podduszamy w nim cebulę i czosnek. Na koniec wlewamy białe wino i przez chwilę gotujemy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy przez kolejne 15 min. Estragon po umyciu osuszamy i dodajemy razem z solą i pieprzem.

Bagietki kroimy na kromki. Każdą z nich posypujemy grubo startym serem. Następnie przygotowaną zupę cebulową wlewamy do żaroodpornych kokilek i wkładamy bagietkę na wierzch każdej z nich. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy na złoto-brązowy kolor w temp. 200° przez 10 minut. Przed podaniem trochę ostudzamy.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28679 )
Array ( [docId] => 28679 )

Array ( [docId] => 28679 )