Alergia - dziedziczna atopia, przekształcona w chorobę

Data: 21-11-2014 r.

Wprawdzie alergikiem można zostać w każdym wieku, ale najczęściej z tendencją do uczulenia, czyli atopią, przychodzimy na świat. Alergia jest uwarunkowana rodzinnie. Jeśli mama choruje, to dziecko ma 50 proc. szans, aby zostać alergikiem. Jeżeli oboje rodzice są alergikami, to ryzyko zachorowania wzrasta do 70 proc. W sytuacji gdy rodzice cierpią na ten sam typ alergii, ryzyko zachorowania będzie jeszcze wyższe – na poziomie 80 proc.

Nie udało się wyodrębnić genu, który odpowiadałby za powstanie alergii. Badania potwierdzają, że jest to choroba poligenowa i wieloczynnikowa. Mówiąc inaczej – aby rozwinęła się alergia, musi dojść do aktywacji wielu genów i wielu czynników zewnętrznych.

Atopia a alergia

Skłonność do alergii, a więc atopię, wykazuje aż 40 proc. Polaków. Tyle osób wykazuje dodatnią reakcję na testy alergiczne. Jednak to nie znaczy, że alergia się u nich kiedykolwiek rozwinie.

O tym, czy atopia przekształci się w alergię, a więc chorobę (nosa, skóry, oczu, oskrzeli itd.), decyduje dieta, miejsce zamieszkania, wykonywany zawód. Jeśli ktoś ma skłonność do alergii, nawet najmniejsza dawka alergenu zaostrzy objawy choroby.

Przede wszystkim nie wolno palić w ciąży tytoniu. To wielokrotnie zwiększa ryzyko rozwoju alergii u dziecka. Ponadto po urodzeniu dziecka mama powinna jak najdłużej karmić je piersią, minimum przez 6 miesięcy. Mleko matki zabezpiecza przed alergią. Trzeba jednak pamiętać, że składniki diety mamy wraz z jej mlekiem trafiają do organizmu dziecka. Jeżeli mama zjadła trochę orzechów i po karmieniu piersią dziecko było niespokojne, to sygnał, że matka nie powinna ich jeść dopóty, dopóki karmi piersią. To tzw. dieta eliminacyjna.

Nowe produkty należy wprowadzać do diety dziecka pojedynczo i nie częściej niż co 14 dni. Zacząć można od pół czy jednej łyżeczki nowego pokarmu i jeśli wszystko będzie w porządku, w następnych dniach stopniowo zwiększać porcję.

Tak samo ostrożnie należy zaczynać podawanie dziecku nowych pokarmów, poza mlekiem matki. Gdy malec skończy pół roku, trzeba zacząć włączać do jego diety zupki jarzynowe i przeciery owocowe. Potem co miesiąc dodawać coś nowego – mięso indycze lub królicze, kaszki kukurydziane, chudą wieprzowinę. Pediatra na pewno doradzi w tej kwestii.

Anna Wilk

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 36071 )
Array ( [docId] => 36071 )

Array ( [docId] => 36071 )