Dieta po ciąży
Karmiąc piersią spalasz nawet do 500 kalorii więcej w ciągu dnia. Wiele kobiet wykorzystuje ten fakt i aby jeszcze szybciej wrócić do formy sprzed ciąży wprowadza restrykcyjny plan żywienia. To postępowanie może spowodować poważne konsekwencje w postaci niedoborów składników pokarmowych, jak i utraty pokarmu. Musisz uzbroić się w cierpliwość.
Jeśli karmisz, staraj się, aby Twój dzienny bilans energetyczny nie był mniejszy niż 1800 kalorii, ale i nie przekraczał 2000 kalorii. Dopiero, gdy przestaniesz karmić piersią możesz pozwolić sobie na większe ograniczenia żywieniowe i zmniejszyć liczbę dostarczanych w ciągu dnia kalorii do poziomu 1200-1500 kcal.
Najważniejsze jest, abyś zjadała 5 nieobfitych posiłków dziennie o w miarę stałych porach. Postaw na chude mięso – kurczak, królik, indyk i wędliny, ryby oraz owoce morza, a także chude mleko i jego przetwory oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Na Twoim talerzu powinny dominować warzywa, zarówno w formie surowej, gotowanej, jak i w postaci świeżo wyciskanych soków, wywarów czy przecierów. Nie może zabraknąć również owoców.
Unikaj słodyczy, soli, cukru, fast foodów, słonych przekąsek i napoi słodzonych.