Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego ( może być też wołowo-wieprzowe )
1 czubata łyżka bułki tartej
½ szklanki mleka
1 jajko
1 białko
1 cebula
6 plasterków sera salami ( zależy ile zrobimy kotletów mielonych i jak będą one duże )
masło
mielona słodka papryka
sól
pieprz
olej
dosyć duże cebula przekrojona na 4 części
bułka tarta i mąka krupczatka do panierowania kotletów mielonych
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekaną podsmażyć na rozgrzanym oleju ( nie można dopuścić, aby się zarumieniła ). Bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem. Plasterki sera salami smarujemy masłem, oprószamy słodką papryką i wstawiamy do lodówki. Do namoczonej bułki tartej dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, białko, przyprawy i mielone mięso. Dokładnie wyrabiamy i formujemy płaskie kotleciki. Na nie układamy schłodzony ser i przykrywamy mięsem. Kotlety mielone panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką i wstawiamy na chwilę do lodówki. Na rozgrzanym, dosyć głębokim tłuszczu smażymy kotlety z obu stron ( po bokach patelni rozkładamy ćwiartki cebuli ). Usmażone już kotlety mielone, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. Podajemy je z puree ziemniaczanym i usmażoną na patelni cebulą.