Kotlety mielone nadziewane serem

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 27-08-2012 r.

Kotlety mielone nadziewane serem to na prawdę coś innego. Przygotowując na obiad ciągle to samo, na pewno kiedyś się znudzi. Dlatego przedstawiam wam przepis na te niezwykłe kotlety mielone, które na prawdę zaskoczą twoją rodzinę.

Składniki:

50 dag mielonego mięsa wieprzowego ( może być też wołowo-wieprzowe )
1 czubata łyżka bułki tartej
½ szklanki mleka
1 jajko
1 białko
1 cebula
6 plasterków sera salami ( zależy ile zrobimy kotletów mielonych i jak będą one duże )
masło
mielona słodka papryka
sól
pieprz
olej
dosyć duże cebula przekrojona na 4 części
bułka tarta i mąka krupczatka do panierowania kotletów mielonych

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekaną podsmażyć na rozgrzanym oleju ( nie można dopuścić, aby się zarumieniła ). Bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem. Plasterki sera salami smarujemy masłem, oprószamy słodką papryką i wstawiamy do lodówki. Do namoczonej bułki tartej dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, białko, przyprawy i mielone mięso. Dokładnie wyrabiamy i formujemy płaskie kotleciki. Na nie układamy schłodzony ser i przykrywamy mięsem. Kotlety mielone panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką i wstawiamy na chwilę do lodówki. Na rozgrzanym, dosyć głębokim tłuszczu smażymy kotlety z obu stron ( po bokach patelni rozkładamy ćwiartki cebuli ). Usmażone już kotlety mielone, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. Podajemy je z puree ziemniaczanym i usmażoną na patelni cebulą.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35823 )
Array ( [docId] => 35823 )