Pierś kurczaka podana w takim pakiecie jest naprawdę znakomita. Chyba śmietanowy sos powoduje, że ma ona tak niepowtarzalny smak. Jest na prawdę pyszna. Zapieczona w naczyniu żaroodpornym prezentuje się równie wspaniale.
Składniki:
4 filety z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól
biały pieprz
oliwa
Sos:
½ szklanki soku z jabłek ( najlepiej, aby był świeżo wyciśnięty )
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 łyżki płynnego miodu
1 szklanka śmietany kremówki
Wykonanie:
Dobrze umyte i obsuszone porcje kurczaka należy dosyć obficie posypać przyprawą do drobiu zmieszaną razem z dość dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.
Sos: Śmietanę kremówkę lekko ubijamy z dodatkiem soku z cytryny. Następnie dodajemy płynny miód. Gdy kremówka się lekko spieni i zgęstnieje, dodajemy do niej, lejąc cienkim strumieniem i cały czas ucierając sok z jabłek oraz przyprawy. Sos powinien być jednolity i puszysty. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy porcje kurczaka. Powinien on mieć złoty kolor z obu stron. Następnie kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem ze smażenia i zalewamy przygotowanym sosem. Kurczaka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić, a boki powinny lekko odstawać od formy. Potrawę tą podajemy z ziemniakami puree lub frytkami.