Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-08-2012 r.

Pierś kurczaka podana w takim pakiecie jest naprawdę znakomita. Chyba śmietanowy sos powoduje, że ma ona tak niepowtarzalny smak. Jest na prawdę pyszna. Zapieczona w naczyniu żaroodpornym prezentuje się równie wspaniale.

Składniki:

4 filety z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól
biały pieprz
oliwa

Sos:

½ szklanki soku z jabłek ( najlepiej, aby był świeżo wyciśnięty )
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 łyżki płynnego miodu
1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie:

Dobrze umyte i obsuszone porcje kurczaka należy dosyć obficie posypać przyprawą do drobiu zmieszaną razem z dość dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.

Sos: Śmietanę kremówkę lekko ubijamy z dodatkiem soku z cytryny. Następnie dodajemy płynny miód. Gdy kremówka się lekko spieni  i zgęstnieje, dodajemy do niej, lejąc cienkim strumieniem i cały czas ucierając sok z jabłek oraz przyprawy. Sos powinien być jednolity i puszysty. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy porcje kurczaka. Powinien on mieć złoty kolor z obu stron. Następnie kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy tłuszczem ze smażenia i zalewamy przygotowanym sosem. Kurczaka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić, a boki powinny lekko odstawać od formy. Potrawę tą podajemy z ziemniakami puree lub frytkami.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35963 )
Array ( [docId] => 35963 )