Wszystkie artykuły
Grzyby 28.09.2012
Pieczarki po huzarskuPieczarki po huzarsku to po prostu grzyby faszerowane mięsem mielonym. Można je piec w piekarniku, ale również wspaniale się nadają jako smakołyk z grilla. Wtedy nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i grillujemy.Składniki:1 kg pieczarek 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej ...
Grzyby 17.09.2012
Hamburgery z grzybamiDanie odżywcze, sycące i bardzo… smaczne! Zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych. Amerykańska forma i europejska treść. Wszak zwyczaj zbierania grzybów nigdzie indziej na świecie nie jest tak popularny jak na Starym Kontynencie.Składniki 200 g różnych grzybów leśnych oliwa z oliwek 500 g mielonej albo drobno posiekanej wołowiny żółtko 25 g parmezanu 50 g szynki jamón serrano ...
Grzyby 17.09.2012
Wołowina z grzybami po katalońskuTa szlachetna, grzybowa potrawa jest bardzo rozpowszechniona w całej Katalonii. Czytając przepis, z pewnością zauważymy pewne podobieństwo do węgierskiego gulaszu. Jednak hiszpańskie danie jest zupełnie inne – a to z racji dodatku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.Składniki 500 g wołowiny ...
Grzyby 17.09.2012
Filety z kurczaka po myśliwsku z borowikamiJest to moja uproszczona wersja wykwintnego obiadu z bażantem lub kuropatwą w roli głównej. Co prawda smak dziczyzny jest bardziej szlachetny i wyrafinowany niż drobiu z domowej hodowli, jednak nie ma wątpliwości, że kurczak jest na pewno o wiele łatwiej dostępny i dużo tańszy. Jakiego mięsa byście nie użyli, gwarantujemy, że potrawa będzie wyśmienita. Idealnie jeśli uda Wam się ...
Grzyby 13.09.2012
Potrawka z prawdziwkami i kurkamiGrzyby gwarantują solidną podstawę wielu dań, a reszta to już fantazja gospodyni. Ich intensywny, wspaniały aromat sprawia, że w duecie z warzywami potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Warto zatem wykorzystać hojność lasu i w sezonie grzybowym pokusić się o kilka eksperymentów. Oto przepis na jeden z nich.Składniki80 dag prawdziwków i kurek (po 40 dag)2 cebule2 ząbki czosnkupęczek ...
Grzyby 06.09.2012
Zapiekane spaghetti z kurkamiTo pyszne danie jest równocześnie bardzo eleganckie. Dodatek pomarańczowych pieprzników jadalnych (jak encyklopedycznie zwą się te grzyby) sprawia, że spaghetti nabiera przepięknego, złocistego koloru.Składniki (na 4 porcje):400 g makaronu spaghetti400 g świeżych kurek1 duża cebula5 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka bulionu (może być taki z kostki)1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 ...
Grzyby 05.09.2012
Zupa z koźlarzy z koperkiem i grillowanymi kapeluszamiTa z pozoru zwyczajna, grzybowo-warzywna zupa zyskuje oryginalny, wykwintny charakter dzięki dodatkowi opiekanych na grillu kapeluszy kozaków, które pięknie pływają na powierzchni wywaru. Pamiętajcie, że te szlachetne grzyby najczęściej rosną w lasach brzozowych.Składniki (na 6 misek): - 500 g jędrnych koźlarzy - 2 łyżki oliwy z oliwek – do posmarowanie kapeluszy - 1 duża cebula ...
Grzyby 03.09.2012
Bardzo łatwe risotto z grzybami i czosnkiemCała tajemnica dobrze przygotowanego risotta tkwi w tym, żeby dusić ryż w bulionie, aby dobrze go wchłonął i stał się esencjonalny. Poza tym należy często je mieszać, gdyż potrawa ta bardzo szybko się przypala. Jeśli tylko spostrzeżesz, że tak się dzieje, od razu dolej do ryżu trochę płynu; ja zamiast wody daję mleko - risotto jest wtedy bardziej kremowe i delikatniejsze.Składniki ...
Grzyby 03.09.2012
Sos z suszonych grzybów do ziemniakówZaletą tego pięknie pachnącego sosu jest to, że można go przygotować o każdej porze roku. Jeśli nasze grzybobranie tej jesieni będzie obfite i spiżarkę wypełnią sznury suszących się prawdziwkowych i podgrzybkowych kapeluszy oraz trzonków, będziemy mieli zapasy na wiele miesięcy. Śmietana, w której duszą się grzyby nabiera ich głębokiego smaku, natomiast wino nadaje sosowi ciekawą, ...
Grzyby 02.09.2012
Cannelloni nadziewane grzybami i twarożkiemKorzystajcie z jesieni i delektujcie się wspaniałym smakiem świeżych grzybów prosto z lasu! Zaletą tego wspaniałego włoskiego dania jest mnogość jego wersji – możemy bowiem dodać do farszu, którym nadziewać będziemy cannelloni to, na co tylko mamy ochotę. Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak zamiast zwykłego, naturalnego twarożku ja używam takiego grzybowego (np. Almette). ...