Wszystkie artykuły
Warzywa 27.08.2012
Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest na prawdę pysznym daniem. Kiedy masz wielkiego lenia i nie chce ci się gotować dwudaniowego obiadu, to jest to przepis dla ciebie. Wystarczy niecała godzina i zapiekanka może być już na twoim talerzu. Polecam.Składniki:1 kg ziemniaków 30 dag kiełbasy ( najlepiej swojskiej ) ½ kg makaronu ( świderki, rurki lub muszelki ) 30 dag łagodnego sera żółtego ...
Warzywa 24.08.2012
Wegetariański omlet ze szpinakiem i z serem fetaZdrowy i pyszny klasyk kuchni, jednak przyrządzony w nietypowy sposób. Szpinak nie występuje tu w formie nadzienia znajdującego się pomiędzy złożonymi połowami omleta, lecz wszystkie składniki są najpierw dobrze wymieszane, a potem razem usmażone. Koniecznie dodajcie do niego trochę czosnku – w przepisie jest granulowany z saszetki, ale można także przecisnąć przez praskę świeże ...
Warzywa 09.08.2012
Ziemniaki otulone boczkiemJest to danie, w którym królują ziemniaki. Powinny być młode, twarde i smaczne. Kupując je, nigdy jednak nie wiemy jakie są, warto zatem zadbać o dobre źródło. Moja rada – „otulina” w postaci boczku musi być średnio tłusta. Do tego najlepiej pasuje sałatka z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej ze szczypiorkiem, przyprawiona sosem vinegret. Składniki12 średnich twardych ...
Warzywa 09.08.2012
Brukselka z boczkiemTo danie najlepiej smakuje prosto z patelni. Podane z bagietką lub opiekanymi ziemniakami jest idealne na chłodniejsze dni. Warto pamiętać, że oprócz wartości smakowych brukselka ma do zaoferowania także bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Posiada również sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko.Składniki75 dag brukselki20 ...
Warzywa 03.08.2012
Omlet z warzywami – coś lekkiego na latoKiedy na dworze upał, a na samą myśl o jedzeniu robi Ci się jeszcze bardziej gorąco, pomyśl o czymś lekkim ale pożywnym. Dodatkowym atutem będzie oczywiście krótki czas przygotowania posiłku. Pora na omlet z warzywami!Przygotowanie ciasta:Najpierw przygotowujemy ciasto na omlet. Do tego celu będziemy potrzebować następujące składniki:
4 jaja (całe)
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
1 ...
Warzywa 07.07.2012
Makaron ze szpinakiemPołączenie makaronu ze szpinakiem daje naprawdę niezwykłe wrażenia smakowe. Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku, to w tym daniu na pewno go polubi. Nie jest to zbyt skomplikowane danie i jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Składniki
40 dag makaronu 20 dag szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek (Extra Virgin) 2-3 ząbki czosnku łyżka tartego parmezanu (jeżeli ktoś nie lubi parmezanu, to ...
Warzywa 29.06.2012
Buraki tarte z jabłkamiSłowa: „Będziesz miała piękne włosy i zdrowe paznokcie” pamiętam do dziś . To zachęcający do jedzenia buraczków sposób mojej babci. Nie zawsze jednak trzeba z niego korzystać. Buraki z jabłkami nie wymagają bowiem dłuższego namawiania. A przepis babciny jest bardzo prosty – odrobinę tylko przeze mnie zmodyfikowany. Składniki
60 dag burakówsólcukier1 dag masła2 dag mąkisok ...
Warzywa 29.06.2012
Kotlety z ziemniaków z dyniąNie muszą odmawiać sobie kotletów nawet Ci, którzy „krzywo” patrzą na mięso. Jest to wartościowe, niekłopotliwe i szybkie danie. Dynia, jako jeden z głównych składników, zapewni nam solidną porcję witamin. Dla wegetarianów w sam raz!Składniki
1 kg ziemniaków2 dag masła2 jaja (rozdzielone)łyżeczka proszku do pieczenia30 dag dynisól6 dag tartej bułki6 dag tłuszczu do smażenianatka ...
Warzywa 27.06.2012
Pieczone zielone pomidory z kozim seremCzy znacie słynną książkę Fannie Flag pt. „Smażone zielone pomidory” (Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe) oraz film pod tym samym tytułem? Są to jedne z tych dzieł literackich i kinematograficznych, na myśl o których od razu cieknie ślinka.Nasze pomidory są pieczone, tym samym mniej kaloryczne niż wysmażone na oliwie, przesiąknięte ...
Warzywa 20.06.2012
Patison z piekarnikaNie jest to tradycyjna zapiekanka warstwowa. To po prostu zdrowe warzywo – patison. Zapieczony w całości zachowuje smak i aromat. Swoim kształtem zaś i rumianym wyglądem zachęca do natychmiastowego zjedzenia. Zabierzmy zatem dwa patisony z targu i wypróbujmy ten prosty przepis.Składniki2 patisony (po 50 dag)szklanka wywaru z warzyw lub rosołu3 szklanki mlekaszklanka śmietany3 żółtka15 ...