Wszystkie artykuły

    Warunki pracy 02.01.2014
    Pracodawca musi dostarczyć pracownikom środki higieny osobistej
    Dostarczenie przez pracodawcę pracownikom niezbędnych środków higieny osobistej jest jego obowiązkiem. Ilość i rodzaje takich środków powinny być dostosowane do rodzaju oraz stopnia zanieczyszczenia ciała przy określonych pracach.Zakładowe normy przydziału wydawanych pracownikom środków higieny osobistej, ustalone przez pracodawcę po zasięgnięciu ich opinii, powinny być określone ...

    Warunki pracy 22.12.2013
    Pracownik tymczasowy nie wykonuje prac szczególnie niebezpiecznych
    Pracodawca użytkownik, czyli podmiot wyznaczający pracownikowi skierowanemu przez agencję pracy tymczasowej zadania i kontrolujący ich wykonanie jest w świetle przepisów bhp traktowany jako pracodawca pracownika tymczasowego. Oznacza to, na nim, nie agencji pracy, spoczywa obowiązek zapewnienia bezpiecznych warunków pracy.To pracodawca użytkownik ma obowiązek zapewnić pracownikowi tymczasowemu ...

    Warunki pracy 19.12.2013
    Okresowa kontrola urządzeń elektrycznych powinna odbywać się co miesiąc
    Instalacje i urządzenia elektryczne na budowie powinny być tak wykonane, utrzymane i eksploatowane, aby nie stanowiły zagrożenia dla pracowników. Z tego względu należy regularnie przeprowadzać okresową kontrolę stanu urządzeń elektrycznych.Okresową kontrola stanu stacjonarnych urządzeń elektrycznych pod względem bezpieczeństwa powinno się przeprowadzać co najmniej jeden raz w miesiącu. ...

    Warunki pracy 16.12.2013
    To pracodawca decyduje jak zagospodarować czas pracowników służby bhp
    W sytuacji, gdy dodatkowe zadanie zlecone przez pracodawcę stanowi problem w realizacji podstawowych zadań służby bhp zapisanych w rozporządzeniu w sprawie służby bhp, to sami pracownicy służby bhp powinni wykazać pracodawcy, że to zadanie powoduje brak czasu na realizację zadań podstawowych i tym samym obniża poziom kryterium zapewnienia warunków bhp w zakładzie.Zgodnie z zapisem ...

    Warunki pracy 16.12.2013
    Ocena ryzyka zawodowego w zakładzie gastronomicznym
    Ocena ryzyka zawodowego w zakładzie gastronomicznym wynikająca z rozpoznania zagrożeń na stanowiskach pracy i przeglądu stanu bhp nie przyniesie pracodawcy spodziewanych efektów oraz korzyści, jeżeli nie stanie się podstawą skonstruowania planu systematycznych działań w celu obniżenia poziomu ryzyka zawodowego i poprawy warunków pracy zatrudnionych osób.W zakładach gastronomicznych ...

    Warunki pracy 16.12.2013
    Sposób urządzenia szatni zależy m.in. od warunków pracy
    Rodzaje wymaganych szatni i sposób ich urządzenia są zależne od do rodzaju prac, stopnia narażenia pracowników na zabrudzenie ciała i zanieczyszczenia ich odzieży, kontaktu z substancjami szkodliwymi, trującymi lub materiałami zakaźnymi a także od warunków środowiska pracy (np. prace na otwartej przestrzeni), jak również od liczby pracowników i ich płci a także stopnia niepełnosprawności.Wymagania ...

    Warunki pracy 13.12.2013
    Klimatyzacja w pomieszczeniach pracy może powodować problemy zdrowotne
    Niedezynfekowane i nieczyszczone przewody wentylacyjne nie tylko przestają spełniać swoją rolę, ale stają się także zagrożeniem zdrowia ludzi. Źle stosowana klimatyzacja w pomieszczeniach pracy może sprawić, że pracownicy będą skarżyć się na różne komplikacje zdrowotne.Zbyt wysokie temperatura i wilgotność względna powietrza sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów, szczególnie ...

    Warunki pracy 09.12.2013
    Do obsługi kosiarki nie trzeba mieć specjalnych uprawnień
    Nie ma prawnego wymogu legitymowania się pracownika obsługującego ręczną kosiarkę do trawy, spalinową lub elektryczną specjalistycznymi uprawnieniami. Konieczne jest natomiast zapewnienie pracownikowi odbycia odpowiedniego przeszkolenia w zakresie ich bezpiecznego użytkowania.W myśl przepisów Kodeksu pracy nie wolno dopuścić pracownika do pracy, do której wykonywania nie posiada on wymaganych ...

    Warunki pracy 09.12.2013
    Pracodawca musi zapewnić pracownikom profilaktyczne posiłki i napoje
    Pracodawca musi zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określają przepisy rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.Regulacje ...

    Warunki pracy 09.12.2013
    Organizacja stanowiska pracy wyposażonego w monitor ekranowy
    Stanowisko pracy wyposażone w monitor ekranowy powinno uwzględniać dostateczną przestrzeń pracy, swobodny dostęp pracownika, zachowanie odległości co najmniej 0,6 m między sąsiadującymi monitorami i 0,8 m między pracownikiem a tyłem sąsiedniego monitora.Krzesło będące częścią stanowiska pracy wyposażonego w monitor ekranowy musi mieć:odpowiednią stabilność przez wyposażenie ...