Wszystkie artykuły

    Ryby i owoce morza 30.08.2012
    Krewetki w karmelu
    Wiem, że bardzo dużo osób nie przepada za krewetkami. Dlatego chcę podzielić się z wami tym przepisem. Jest to na pewno coś nowego. Kiedyś też krewetek nie lubiłem, ale kiedy przygotowałem je w ten sposób, to zjadłem je prawie wszystkie. Na prawdę polecam.Składniki:75 dag średniej wielkości krewetek ( około 40 sztuk ) ¼ łyżki soli 1 ½ łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu karmelowego ...

    Ryby i owoce morza 19.07.2012
    Filety rybne w estragonie
    W staropolskiej kuchni estragonu używano przede wszystkim do aromatyzowania octu i musztardy. Dziś estragon jest przyprawą powszechnie stosowaną. Liście estragonu dodaje się m.in. do zup, sosów, dań rybnych, duszonego mięsa wołowego oraz surówek. Jest też doskonałym dodatkiem do kiszenia ogórków, poprawia ich smak i jędrność. A jak smakują filety rybne w estragonie? Przekonajcie ...

    Ryby i owoce morza 19.07.2012
    Matiasy w zalewie miodowo-jabłkowej
    Ryba jako jeden z najwartościowszych produktów żywnościowych powinna gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ostatnio próbuję wersje z marynatą. Marynowanie ryb ma bowiem dużą zaletę, pozwala przechowywać je dłużej, dzięki czemu możemy w dowolnym momencie delektować się ich smakiem.Składnikimarchewseler naciowy250 ml soku jabłkowegołyżka miodu2 goździki2 liście ...

    Ryby i owoce morza 19.07.2012
    Pstrąg smażony z agrestem
    Każdy, kto choć raz wycisnął sok z cytryny na rybę, wie jak świetnie cytrusy komponują się z delikatnym rybim mięsem. Zachęcam też do sprawdzenia, jak smakuje pstrąg z naszym rodzimym agrestem. Sos agrestowy skomponowany ze świeżego agrestu ze szczyptą imbiru idealnie podkreśla smak pstrąga i nadaje potrawie wyrazistego aromatu. Składniki60 dag filetów z pstrąga30 dag niedojrzałego ...

    Ryby i owoce morza 19.07.2012
    Węgorz pieczony z grzybami
    Grzyby leśne nierzadko pozyskane z wielkim wysiłkiem, w tym przepisie odegrają ważną rolę. Smak węgorza zależeć będzie bowiem od rodzaju tegorocznych zbiorów. Apel zatem do domowych grzybiarzy o polowanie na szlachetne gatunki. Tylko dzięki nim smak sosu podkreśli cudowne mięso węgorza. Składnikisprawiony węgorz (około 1 kg)2 szklanki śmietany kremowej½ szklanki suszonych grzybów ...

    Ryby i owoce morza 13.07.2012
    Bulion z owocami morza
    Jeżeli lubisz owoce morza, to potrawa ta jest właśnie dla Ciebie. Bulion z owocami morza ma naprawdę niesamowity smak i dosyć intensywny zapach. Polecam każdym amatorom, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Składniki bulion rybny sos tabasco 30 dag ryżu 6 ostryg 50 dag różnych owoców morza 2 ząbki czosnku 30 dag krewetek 2 małe cebulki ze szczypiorkiem pieprz biały i pieprz czarny ...

    Ryby i owoce morza 04.07.2012
    Dorsz z ziemniakami i majonezem aioli
    Majonez aioli wywodzi się z kulinariów południa Francji. Właściwie można go zrobić metodą uproszczoną – po prostu dodając do gotowego majonezu ze sklepu kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. My jednak radzimy przygotować ten sos własnoręcznie, nie wspomagając się półproduktami. Klucz tkwi we właściwym ucieraniu!Składniki 4 filety z dorsza ze skórką (mogą być ...

    Ryby i owoce morza 02.07.2012
    Mule w białym wytrawnym winie
    Wielka szklana miska, a w niej świeże mule skropione cytryną, obok chrupiąca bagietka. Nie musimy wyjeżdżać by poczuć się jak na Piazza San Marco w Wenecji. Przygotujmy mule w winie, usiądźmy na tarasie czy balkonie i poczujmy się jak we Włoszech.Kupując mule pamiętajmy by wybierać te zamknięte, ewentualnie lekko rozwarte ale domykające się po dotknięciu. Nie kupujmy tych, które ...

    Ryby i owoce morza 27.06.2012
    Ryba po grecku inaczej
    Wszyscy dobrze znają tę potrawę, jednakże zapewne taką w formie gulaszu, w którym wszystkie składniki są dobrze wymieszane, podduszone i nawzajem przesiąknięte swoimi smakami. My proponujemy troszkę inną wersję – w naszym przepisie filet i pomidorowo-marchewkowy sos ugotowane są oddzielnie, tak aby lepiej można było odróżnić od siebie oba smaki.Składniki 4 filety dorsza (niesolone) ...

    Ryby i owoce morza 24.06.2012
    Sałatka z papają i tuńczykiem „mojama”
    "Mojama" to jeden z klasycznych składników hiszpańskich tapas. Są to delikatne, solone filety z polędwicy z tuńczyka, o pięknej, ciemno-bordowej barwie. Po kilku dniach marynowania mięsa w gruboziarnistej soli morskiej, płucze się je, po czym wystawia na świeże powietrze, aby naturalnie wyschło na słońcu i przesiąkło morską bryzą.Ten iberyjski przysmak świetnie wypada zwłaszcza ...