Wszystkie artykuły

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Męska sałatka z tuńczyka także dla kobiet
    Mimo, że to ja jestem królową w mojej kuchni od czasu do czasu pozwalam przejąć w niej władzę mojemu mężowi. Muszę przyznać, że niektórymi pomysłami potrafi mnie zadziwić. Proste składniki, idealne połączenie, kilka ruchów nożem i gotowe. Dzisiaj przedstawię jeden z bardzo prostych przepisów na sałatkę, która doskonale nadaje się również do dań z grilla.Składniki mała ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Pstrąg w winie
    Jest to idealne danie na babski wieczór. Z pewnością już niewielka ilość alkoholu zawartego w rybie obudzi sentymentalną naturę płci pięknej, która przestanie ubolewać nad spożytymi kaloriami i zacznie rozkoszować się wybornym smakiem soczystego mięsa ryby.Składniki 4 pstrągi2 szklanki czerwonego wytrawnego wina5 dag masłacebulaliść laurowyskórka z cytrynysól Wykonanie Pstrągi ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Prażone płocie
    Łowienie ryb to idealna forma wypoczynku szczególnie dla mężczyzn uzbrojonych w niespożyte pokłady cierpliwości, którym nie straszna jest nawet pobudka o 3 nad ranem. Płocie to jedne z najczęściej spotykanych ryb w naszych stawach i jeziorach. Gospodynie jednak niejednokrotnie zachodzą w głowę, w jaki sposób przyrządzić nocną zdobycz męża. Drogie Panie – oto jeden z pomysłów.Składniki 1 ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Karp w sosie chrzanowym
    Karp jest jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia, oczywiście nie oznacza to, że nie może zagościć na naszych stołach w dni powszednie. Dla odmiany jednak polecam nieco ostrzejszą wersję. Składniki 1 kg karpia25 dag warzyw ( marchew, pietruszka, cebula, seler, por )2 łyżki masłałyżka octu Sos: szklanka śmietany5 dag jabłka3 łyżki startego chrzanucytrynacukiersól Wykonanie Karpia ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Ryba pieczona z warzywami
    Najczęściej gości na naszych stołach smażona. Proponuję zatem dla odmiany wersję pieczoną z warzywami. Słodka papryka, która jest doskonałym źródłem witaminy C oraz cukinia podkreślą jej smak. Najistotniejsze jest to, że każdy kawałek ryby pieczemy w oddzielnym „cukiereczku”, co daje gwarancję zachowania smaku. W mojej kuchni najczęstszym, choć pospolitym dodatkiem jest surówka ...

    Ryby i owoce morza 08.06.2012
    Śledzie w sosie wiosennym
    Podstawą tego dania będzie nie śledź a boski sos wiosenny. To on wydobędzie ze śledzia to co w nim najlepsze. To danie smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Sama przetestowałam to danie na swoich pociechach.Składniki opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą Sos: szklanka gęstej, kwaśnej śmietanyszklanka drobno posiekanych rzodkiewekszklanka posiekanej młodej ...

    Ryby i owoce morza 30.05.2012
    Kotlety mielone z ryby
    Białe mięso z dorsza doskonale nadaje się na pyszne kotleciki. I do tego taka forma podania ryby jest akceptowana przez większość dzieci. Jak wiadomo, nasze pociechy nie zawsze chcą spożywać to co dostarcza potrzebne im witaminy i mikroelementy. Warto zatem skorzystać z małego podstępu. Składniki 60 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dag filetów z dorsza 5 dag czerstwej bułki1/8 ...

    Ryby i owoce morza 14.05.2012
    Ryba nie musi być mdła
    Masz już dość tradycyjnych, smażonych filetów rybnych, albo ryby, która co prawda jest delikatna i upieczona, ale mdła i pozbawiona aromatu? Przekonaj się, że wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników, a otrzymasz danie, którego nie powstydziłaby się restauracja. Składniki kilka kawałków ryby (możliwie bez ości lub filety), najlepiej sandacz lub halibutzielone ...

    Ryby i owoce morza 20.04.2012
    Spaghetti z krewetkami
    Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Oswajamy się z owocami morza i zwłaszcza krewetki przypadły nam do gustu. Mimo że coraz częściej je jemy, nie zawsze wiemy jak przygotować je w domu. Przedstawiamy pomysły na ich smaczne i łatwe wykonanie.Przepis na spaghetti z krewetkami (dla 4 osób): Składniki 400 g makaronu spaghetti500 g mrożonych krewetek typu: black ...

    Ryby i owoce morza 12.04.2012
    Tuńczyk i sardynka – idealne rybki na przyjęcie
    Jeżeli organizujesz imprezy o nieformalnym charakterze, na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się co podać swoim gościom. Bufet składający się z niewielkich dań o charakterze przekąsek, które spokojnie można wziąć do ręki (typu fingerfood) zawsze spotka się z uznaniem przybyszów. Poza tym taki rodzaj jedzenia pasuje do drinków i innych napojów alkoholowych. Pamiętaj w ogóle, że ...