Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Mezédes, czyli przekąski i zakąski w Grecji
    Alkoholowe trunki bez jedzenia? Nigdy! Co warto przegryzać do znakomitych win pochodzących z wulkanicznych gleb na wyspach Santorini, do różowego Rhoditis produkowanego na Półwyspie Peloponeskim czy też trunków otrzymywanych z rodzimych szczepów Agiorgitiko w regionie Nemea? Czym raczyć swe podniebienie popijając żywicową retsinę czy anyżkowe ouzo?Mieszkańcy ojczyzny filozofów są ...

    Ryby i owoce morza 12.04.2012
    Tuńczyk i sardynka – idealne rybki na przyjęcie
    Jeżeli organizujesz imprezy o nieformalnym charakterze, na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się co podać swoim gościom. Bufet składający się z niewielkich dań o charakterze przekąsek, które spokojnie można wziąć do ręki (typu fingerfood) zawsze spotka się z uznaniem przybyszów. Poza tym taki rodzaj jedzenia pasuje do drinków i innych napojów alkoholowych. Pamiętaj w ogóle, że ...

    Ryby i owoce morza 12.04.2012
    Przepisy na dipy z tuńczyka i sardynki
    Tuńczyk jest rybą chudą, ma mało kalorii, za to dużo protein, witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy typu omega 3, co sprawia, że jego spożycie pomaga m.in. zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a także usunąć z organizmu toksyny. Podobnie i mięso sardynek jest bogate w dobroczynne kwasy omega 3, fosfor oraz wapń. To się nazywa zdrowa ...