Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Co jeść i pić w Indiach
    Zachwycający zapach Indii to nie tylko jaśmin, płatki róż oraz drzewo sandałowe. To także wielkie bogactwo ziół i przypraw, dzięki którym hinduscy kucharze od wieków tworzą wspaniałe kompozycje smakowe, czyniąc ten rodzaj azjatyckich kulinariów jednym z najpyszniejszych i najbardziej różnorodnych na świecie. Mimo iż znaczna część hinduskich dań jest całkowicie wegetariańska, ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Cynamon, kardamon - przyprawy hinduskiej kuchni
    Od dawien dawna liczni handlarze i wędrowcy przemierzali Półwysep Indyjski w poszukiwaniu klejnotów, o których mowa była w starożytnych hinduskich manuskryptach. Szybko jednak zrozumieli, że najcenniejszymi rarytasami tych rejonów wcale nie są indyjskie diamenty, lecz aromatyczne przyprawy i korzenie, na handlu którymi wyrosła w dobie odkryć geograficznych potęga wielu europejskich państw. ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Szafran, kurkuma - przyprawy kuchni hinduskiej
    Skarbem Indii są aromatyczne, drogocenne przyprawy i korzenie, na handlu którymi wyrosła w dobie odkryć geograficznych potęga wielu europejskich państw. Przyjrzyjmy się zatem bliżej owym dalekowschodnim ziołom i nasionom - jakie dolegliwości leczą i z czym je najlepiej łączyć?Kurkuma (Hanldi) – ten żółty korzeń zwany jest inaczej szafranem indyjskim lub imbirem złocistym. Uważa ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Mezédes, czyli przekąski i zakąski w Grecji
    Alkoholowe trunki bez jedzenia? Nigdy! Co warto przegryzać do znakomitych win pochodzących z wulkanicznych gleb na wyspach Santorini, do różowego Rhoditis produkowanego na Półwyspie Peloponeskim czy też trunków otrzymywanych z rodzimych szczepów Agiorgitiko w regionie Nemea? Czym raczyć swe podniebienie popijając żywicową retsinę czy anyżkowe ouzo?Mieszkańcy ojczyzny filozofów są ...

    Ryby i owoce morza 12.04.2012
    Tuńczyk i sardynka – idealne rybki na przyjęcie
    Jeżeli organizujesz imprezy o nieformalnym charakterze, na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się co podać swoim gościom. Bufet składający się z niewielkich dań o charakterze przekąsek, które spokojnie można wziąć do ręki (typu fingerfood) zawsze spotka się z uznaniem przybyszów. Poza tym taki rodzaj jedzenia pasuje do drinków i innych napojów alkoholowych. Pamiętaj w ogóle, że ...