Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 15.05.2012
    Truskawki zapiekane pod kremem zabajone
    Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego podanego na ciepło, wypróbuj truskawki zapiekane pod kremem zabajone. To łatwa w przygotowaniu mikstura z żółtek i cukru (czasem również z dodatkiem mocnego alkoholu – rumu lub słodkiego wina Marsala).Krem zabajone pochodzi najprawdopodobniej z XVI w. Około 1500 r. kapitan włoskiej floty, Emiliano Giovanni Baglioni, nazywany przez wszystkich marynarzy ...

    Desery i ciasta 15.05.2012
    Jak przygotować bitą śmietanę
    Bita śmietana do doskonały dodatek prawie do każdego deseru. Wiosną i latem często jest podawana z owocami. Wykonanie bitej śmietany nie jest takie trudne. Poznajcie kilka wskazówek dotyczących nie tylko jej ubijania. Im większa zawartość tłuszczu mlecznego w śmietanie, tym lepiej będzie się ona ubijać. Przy tzw. pełnej śmietanie (30% lub więcej) pęcherzyki powietrza lepiej „wchodzą” ...

    Napoje 15.05.2012
    Melba z lodami waniliowymi
    Nic tak nie chłodzi w gorące dni jak deser z lodów. Proponuję melbę z lodami waniliowymi. Deser został wymyślony przez francuskiego kucharza Augusta Escoffiera w 1890 roku na cześć śpiewaczki operowej Helen Mitchell-Porter-Armstrong. Składniki 50 g malin 2 łyżeczki cukruduża brzoskwinia (ewentualnie może być kilka jej cząstek z puszki) 2 kulki lodów waniliowych 2 łyżki śmietany ...

    Ryby i owoce morza 14.05.2012
    Ryba nie musi być mdła
    Masz już dość tradycyjnych, smażonych filetów rybnych, albo ryby, która co prawda jest delikatna i upieczona, ale mdła i pozbawiona aromatu? Przekonaj się, że wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników, a otrzymasz danie, którego nie powstydziłaby się restauracja. Składniki kilka kawałków ryby (możliwie bez ości lub filety), najlepiej sandacz lub halibutzielone ...

    Zupy 14.05.2012
    Aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym
    Sezon na szparagi trwa. Wszędzie, bez problemu, możemy je kupić. Ale czy mamy jeszcze pomysły jak je przygotowywać? Sposobów jest mnóstwo np. aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym. Jeśli w ostatnich dniach przyrządzaliśmy coś ze szparagów, pamiętajmy by nie wyrzucać odłamanych końcówek i obierek. Wywar z nich możemy wykorzystać jako bazę do zupy. Dodamy też ...

    Desery i ciasta 07.05.2012
    Przepis na murzynka
    Murzynek to ciasto, które nazywam „wyjściem awaryjnym”. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jego największym atutem jest to, że na długo zachowuje świeżość. Smak ciasta można wzbogacić bakaliami oraz śliwkami węgierkami z kompotu, które powodują, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Oczywiście murzynek nie byłby murzynkiem bez polewy kakaowej.Składniki 1 kostka palmy 7 ...

    Grill 27.04.2012
    Grillowane warzywa
    Wiosna i lato to doskonały okres na grillowanie. W czasie przyjęcia na świeżym powietrzu każdy ma możliwość popisania się swoim kunsztem kulinarnym i zaproponowania czegoś pysznego, np. z warzyw. Składniki cukiniabakłażancebulapaprykaoliwaczosneksólpieprz zioła: listki oregano, gałązki rozmarynu, estragon Wykonanie Na tackach skropionych oliwą układamy ulubione warzywa: plastry ...

    Grill 27.04.2012
    Burgery wołowo-wieprzowe z plackami tortilli
    Kiełbasa, kaszanka, karkówka to klasyka wśród potraw z grilla. Uwielbiamy je ale nie zawsze to nam wystarcza. Czasami mamy ochotę na coś innego albo chcemy zaskoczyć znajomych, których zaprosiliśmy na wspólne grillowanie. Przedstawiamy pomysł jak to zrobić.Składniki 0,5 g mięsa wołowo-wieprzowegowarzywa: pomidor, świeży ogórek, cebula, zielona sałata1 jajkonatka pietruszkibiała ...

    Kuchnie świata 20.04.2012
    Rodzaje sushi
    Sushi jest dzisiaj w Polsce bardzo modne. Knajpy, w których się je podaje powstają jak grzyby po deszczu. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że zaserwują je znajomi, którzy zaprosili nas na kolację. Warto więc zapoznać się z podstawowymi rodzajami tego japońskiego przysmaku oraz kulturą jego jedzenia. Przedstawiamy ściągawkę – jak jeść sushi.Sushi to japoński przysmak składający ...

    Ryby i owoce morza 20.04.2012
    Spaghetti z krewetkami
    Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Oswajamy się z owocami morza i zwłaszcza krewetki przypadły nam do gustu. Mimo że coraz częściej je jemy, nie zawsze wiemy jak przygotować je w domu. Przedstawiamy pomysły na ich smaczne i łatwe wykonanie.Przepis na spaghetti z krewetkami (dla 4 osób): Składniki 400 g makaronu spaghetti500 g mrożonych krewetek typu: black ...