Wszystkie artykuły
Desery i ciasta 15.05.2012
Truskawki z kremem ChantillyWiosną na ulicznych straganach, bazarkach czy w supermarketach pojawiają się truskawki. Nic zaś nie pasuje do tego pysznego, bogatego w witaminę C owocu lepiej niż bita śmietana. Czerwone truskawki na dole, na górze zaś biały, słodki, ubity na sztywno krem Chantilly. Ciekawą odmianą bitej śmietany jest krem Chantilly – posłodzony i z dodatkiem wanilii. Wymyślił go pod koniec XVII ...
Desery i ciasta 15.05.2012
Truskawki zapiekane pod kremem zabajoneJeżeli masz ochotę na coś słodkiego podanego na ciepło, wypróbuj truskawki zapiekane pod kremem zabajone. To łatwa w przygotowaniu mikstura z żółtek i cukru (czasem również z dodatkiem mocnego alkoholu – rumu lub słodkiego wina Marsala).Krem zabajone pochodzi najprawdopodobniej z XVI w. Około 1500 r. kapitan włoskiej floty, Emiliano Giovanni Baglioni, nazywany przez wszystkich marynarzy ...
Napoje 15.05.2012
Koktajl jagodowyW sezonie letnim nic nie jest tak dobre jak koktajl ze świeżych jagód. Jest to propozycja lekkiego deseru, który orzeźwi nas w czasie gorących dni. Wystarczy trochę jagód, bitej śmietany, kefiru, cukry i pyszny koktajl jagodowy jest już gotowy. Składniki
125 g jagód + kilka do dekoracji2 łyżeczki cukrułyżeczka cukru waniliowegołyżeczka skórki otartej z cytryny albo gotowej z saszetki250 ...
Desery i ciasta 15.05.2012
Jak przygotować bitą śmietanęBita śmietana do doskonały dodatek prawie do każdego deseru. Wiosną i latem często jest podawana z owocami. Wykonanie bitej śmietany nie jest takie trudne. Poznajcie kilka wskazówek dotyczących nie tylko jej ubijania. Im większa zawartość tłuszczu mlecznego w śmietanie, tym lepiej będzie się ona ubijać. Przy tzw. pełnej śmietanie (30% lub więcej) pęcherzyki powietrza lepiej „wchodzą” ...
Napoje 15.05.2012
Drink Tropical PineappleDrink najczęściej kojarzy się nam z procentami. Wiadomo jednak, że w czasie upału alkohol może wyrządzić więcej szkody niż pożytku – dodatkowo rozszerza on naczynia krwionośne, co w połączeniu z wysokimi temperaturami panującymi na dworze działa ze zdwojoną siłą, powodując zaburzenia pracy serca. Wypróbuj zatem bezalkoholowego owocowego drinka - Tropical Pineapple.Składniki
150 ...
Napoje 15.05.2012
Co pić w gorące dniLato wprawdzie jeszcze nie nadeszło, lecz wiosenne słońce przygrzewa tak mocno, że zachęcam Was do orzeźwienia się pysznymi, zdrowymi napojami. Sprawdzą się zarówno jako poranna dawka witamin, uzupełnienie elektrolitów w organizmie, zwłaszcza po wysiłku fizycznym oraz jako koktajle na wytwornym przyjęciu w ogrodzie czy pierwszym grillu. Oto kilka propozycji.Wlej sok jabłkowy, pomarańczowy ...
Napoje 15.05.2012
Melba z lodami waniliowymiNic tak nie chłodzi w gorące dni jak deser z lodów. Proponuję melbę z lodami waniliowymi. Deser został wymyślony przez francuskiego kucharza Augusta Escoffiera w 1890 roku na cześć śpiewaczki operowej Helen Mitchell-Porter-Armstrong. Składniki
50 g malin 2 łyżeczki cukruduża brzoskwinia (ewentualnie może być kilka jej cząstek z puszki) 2 kulki lodów waniliowych 2 łyżki śmietany ...
Ryby i owoce morza 14.05.2012
Ryba nie musi być mdłaMasz już dość tradycyjnych, smażonych filetów rybnych, albo ryby, która co prawda jest delikatna i upieczona, ale mdła i pozbawiona aromatu? Przekonaj się, że wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników, a otrzymasz danie, którego nie powstydziłaby się restauracja. Składniki
kilka kawałków ryby (możliwie bez ości lub filety), najlepiej sandacz lub halibutzielone ...
Zupy 14.05.2012
Aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowymSezon na szparagi trwa. Wszędzie, bez problemu, możemy je kupić. Ale czy mamy jeszcze pomysły jak je przygotowywać? Sposobów jest mnóstwo np. aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym. Jeśli w ostatnich dniach przyrządzaliśmy coś ze szparagów, pamiętajmy by nie wyrzucać odłamanych końcówek i obierek. Wywar z nich możemy wykorzystać jako bazę do zupy. Dodamy też ...
Desery i ciasta 07.05.2012
Przepis na murzynkaMurzynek to ciasto, które nazywam „wyjściem awaryjnym”. Przygotowuje się go bardzo szybko. Jego największym atutem jest to, że na długo zachowuje świeżość. Smak ciasta można wzbogacić bakaliami oraz śliwkami węgierkami z kompotu, które powodują, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Oczywiście murzynek nie byłby murzynkiem bez polewy kakaowej.Składniki
1 kostka palmy 7 ...