Wszystkie artykuły

    Rodzina 17.12.2012
    Prezenty pod choinkę
    Wybór prezentów pod choinkę jest dla wielu osób problemem, który powoduje nie potrzebny stres w radosnym oczekiwaniu na Święta. Jak sprawić, aby zakupy świąteczne były przyjemnością? Warto zabrać się do nich dużo wcześniej i wybrać prezent który sprawi radość naszym najbliższym.Wybierając prezenty pod choinkę dobrze jest kierować się dwiema zasadami.Po pierwsze, zakupy świąteczne ...

    Rodzina 17.12.2012
    Jak mądrze kupić prezenty w sieci
    Coraz więcej osób zamiast biegania po centrach handlowych za prezentami, wybiera zakupy przez Internet. Nie ruszając się z domu można kupić prezenty dla całej rodziny. Warto jednak poznać parę zasad bezpiecznych zakupów w sieci, aby zakupy prezentów świątecznych były samą przyjemnością.Dobry wybór sklepu internetowego Na co należy zwrócić uwagę dokonując zakupu prezentów on-line? ...

    Diety 13.12.2012
    Zdrowa dieta w Święta bez wyrzeczeń
    Według powszechnie panującej opinii Święta nie są najlepszym okresem do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania się i utrzymania prawidłowej, zdrowej diety. Ale czy tak jest rzeczywiście? Czy faktycznie koniecznym jest zamiana pierogów na miskę sałaty aby nasze sumienie pozostawało nieobciążone przestępstwem nadmiernego przyjęcia zbędnych kalorii?Tradycja suto zastawianych stołów, ...

    Desery i ciasta 13.12.2012
    Prosty przepis na pierniczki
    Kuchnia bez świeżych wypieków w Święta Bożego Narodzenia jest jak dom bez śmiechu. Gdy wracam pamięcią do Świąt w moim rodzinnym domu, oprócz ciepłych wspomnień, zawsze myśli przywołują zapach świeżo upieczonych pierniczków. Sam przepis na pierniczki - w swej prostocie genialny - przekazywany był u nas z pokolenia na pokolenie. Krótko mówiąc, pierniczki nie twardnieją, a ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Creme brulee a la Radek
    Creme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie. Składniki: 8 żółtek 12 dag cukru kryształu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Tort "Wspomnienie z dzieciństwa"
    Tort "Wspomnienie z dzieciństwa" jest na prawdę pyszny. Pierwszy raz go przygotowałem na konkursie cukierniczym i po prostu mnie zachwycił. Wymaga on trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być niewiarygodny. Składniki: Biszkopt jasny: 8 jajek 24 dag cukru 24 dag mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Biszkopt ciemny: 8 jajek 24 ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem
    Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem są na prawdę pysznym smakołykiem. Nie są one zbyt trudne w przygotowaniu, ani też czasochłonne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdyż na drugi dzień są już trochę twarde. Składniki: 3 szklanki maki pszennej 2 jajka 3 dag drożdży ¾ szklanki cukru kryształu 1 szklanka letniego mleka 10 dag masła 1 szklanka dosyć grubego cukru 4 łyżki ...

    Ryby i owoce morza 28.10.2012
    Tatar z łososia z ogórkami i cebulą
    Tatar można przygotować z mięsa wołowego, jak i ryby. Najbardziej jednak lubię tatar z łososia. Podany na chlebie żytnim smakuje po prostu niewiarygodnie. Jest on wręcz banalny w przygotowaniu. Na prawdę polecam. Składniki: 30 dag filetu z łososia 1 cebula 3 ogórki kiszone lub konserwowe 2 łyżki musztardy 1-2 łyżki octu ( może być winny ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin mielony ...

    Ryby i owoce morza 28.10.2012
    Śledź pod pierzynką
    Śledź pod pierzynką jest wspaniałą przekąską na każdą imprezę, ale i nie tylko. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Śledź przykryty pastą z sera twarogowego z jogurtem i przyprawami jest po prostu wyborny. Składniki: 55 dag filetów ze śledzi 30 dag żółtego sera 150 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera białego 100 ml śmietany kremówki ...

    Wypieki wytrawne 28.10.2012
    Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem
    Pierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. ...