Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Zbliża się impreza, na którą zostałeś zaproszony. Nie możesz przecież pójść na nią z pustymi rękami. Proponuję, abyś przygotował przepyszną sałatkę warstwową z rzodkiewką. Wszyscy będą nią zachwyceni. Dzięki niej będziesz mógł liczyć na kolejne zaproszenie na imprezę. Składniki 6 jajek 30 dag żółtego sera pęczek szczypiorku 1,5 pęczka rzodkiewki (najlepiej ...1398 »
Przyciąga wzrok swoim wyglądem – biało-zielona, bardzo uspakajająca. Bogata w witaminy, prosta i szybka w przygotowaniu. Słonawy smak fety idealnie podkreśli delikatny smak brokułów. Zapach czosnku pobudzi natomiast apetyt. Najlepiej smakuje z gorącymi grzankami z odrobiną masła.Składniki 40 dag brokułów20 dag sera feta150 ml jogurtu naturalnego2 ząbki czosnkumała czerwona cebularzeżucha do ...1398 »
Ta pyszna sałatka w południowo-azjatyckim stylu jest dość niezwykła, bo duszona w woku i podawana na ciepło. Tego typu dania są bardzo popularne w Indiach, Tajlandii czy Indonezji zarówno jako dodatek do mięs czy ryb, jak i jako samodzielna potrawa.Składniki mała główka sałaty lodowej świeże dojrzałe mango 4 szalotki 3 ...1398 »
Młode ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem, polane masłem i posypane świeżym, pachnącym koperkiem to danie kultowe na przełomie wiosny i lata, smak dzieciństwa chyba większości z nas. Niby nic specjalnego, ale komu nie smakują gorące, malutkie ziemniaczki podane ze schłodzonym mlekiem. Idealne na upalne i letnie dni. Jeśli jednak chcemy czegoś ...1398 »
Sałatka szopska - narodowa sałatka Bułgarii jest podobna do sałatki greckiej, ale bazuje na bułgarskim serze szkopskim, a nie fecie. . Do tego cebula, pomidory, ogórek, papryka, opcjonalnie – oliwki. Sałatkę można jeść jako dodatek do dań mięsnych albo jako danie, zamawiając do niej na przykład pieczywo czosnkowe.Składniki200 g sera ...1398 »
Przed nami jeszcze wiele okazji do grillowania. Potrawom mięsnym, które wrzucamy na ruszt zazwyczaj towarzyszą sałatki. Najbardziej popularna to sałatka grecka. Warto jednak spróbować również czegoś innego. Proponujemy pyszną sałatkę ziemniaczaną.Składniki1 kg młodych małych ziemniakówduża cukrowa cebula5 kiszonych ogórkówszczypiorek4 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)sok z 1/5 cytrynycukiersólświeżo zmielony ...1398 »
Włosi mogą poszczycić się naprawdę ogromną ilością wspaniałych, świeżych i zdrowych sałatek. Ta reprezentująca Toskanię zwana jest panzanellą. Zawiera wszystko, co w tym regionie Półwyspu Apenińskiego najlepsze: soczyste, pełne słońca warzywa, oliwę, ocet winny i aromatyczną bazylię.Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto używać do przyrządzania klasycznej panzanelli pomidorów. Wcześniej, mimo ...1398 »
Kiedy wspominamy szpinak z dzieciństwa chyba większości z nas kojarzy się on z zieloną, mdłą papką, którą musieliśmy jeść „bo to zdrowo”. Okazuje się jednak, że szpinak może być nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Wystarczy kilka składników i odrobina wyobraźni, a możemy przygotować wykwintne danie.Szpinak zamiast sałaty Coraz częściej ...1398 »
Poniżej podaję dwa przepisy na proste w wykonaniu sałatki. W pierwszym łączymy sałatę z pleśniowym serem i śmietaną - potęgują one dawkę wapnia, które znajduje się w liściach (100 g roqueforta ma go ponad 600 mg, co odpowiada ok. 66% dziennego zapotrzebowania). W drugim zaś przepisie - z bogatymi w ...1398 »
Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Surowe, gotowane, marynowane – wszystkie rodzaje warzyw mogą się w nich znaleźć. Dowolność jest nieograniczona. Zwykle nazwy sałatek pochodzą od głównego jej składnika lub od składnika odznaczającego się specjalnym smakiem. Oto jedna z nich – sałatka z porów, jaj i ziemniaków. Dobór składników może nie ...1398 »
Okres letni to idealny czas na wyśmienite sałatki. Niestety często brakuje nam pomysłów. Te, które serwowaliśmy już przez pewien czas znudziły się. Pada wówczas pytanie: „Z czego tu zrobić kolejną?”. Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką, która przed skosztowaniem wydawała mi się dziwnym połączeniem smaków. Moja obawa była niesłuszna. Polecam wypróbować.Składniki średnia ...1398 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip