Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Nowoczesne okna z PCW lub drewna – z okuciem obwiedniowym i szybą zespoloną – to w Polsce już standard. I choć praktycznie każdy nowy budynek i większość remontowanych takie okna posiada, próżno szukać użytkowników, którzy potrafią je właściwie pielęgnować. Sprawdź jakie błędy najczęściej popełniamy i jak ich unikać.Czyszczenie okien wydaje ...1341 »
Brigadeiros, najbardziej pożądany smak świata według kulinarnego magazynu “Saveur”, to słodkie kuleczki smakiem przypominające nasze krówki. W zeszłym roku pierwsze miejsce zajęła polska kiełbasa, więc można spokojnie stwierdzić, że jury zna się na rzeczy. Ten smakołyk powstał w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes’a, brazylijskiego polityka i żołnierza, „Brygadzisty alias ...1341 »
Rola świeżego powietrza dla naszego zdrowia i samopoczucia jest nie do przecenienia. Stąd też warto zadbać, by w naszym domu, czyli miejscu, w którym spędzamy dużą część dnia, nigdy go nie brakowało. Przyłóżmy dużą wagę do odpowiedniego wietrzenia, a na pewno wyjdzie nam to na dobre. Mikrowentylacja oraz mechanizm MSL to ...1341 »
Na rynku istnieje wiele rozmaitych typów cukru. Tym, co je od siebie odróżnia jest źródło pochodzenia oraz szereg różnych procesów, którym jest on poddawany w celu obróbki. Rodzaje cukru różnią się zatem smakiem, kolorem i konsystencją, czy jednak wszystkie zawierają takie same wartości odżywcze? Czym należy kierować się wybierając substancję ...1341 »
Do kulinarnej kategorii mezédes zaliczamy suto zastawioną deskę serów. Być może nie są one tak dobrze znane jak sery francuskie, włoskie, szwajcarskie czy holenderskie, jednakże z całą pewnością dorównują im smakiem i apetycznym wyglądem, niewątpliwie zaś przewyższają pod względem wielowiekowej tradycji produkcji oraz niezmienności i oryginalności receptur.Wybitny lekarz starożytnej Hellady, ...1341 »
Jej oryginalna nazwa – sarkara - pochodzi ze starohinduskiego sanskrytu i oznacza dosłownie „słodki żwir lub pył”. Stąd wzięło się słowo „cukier”, bardzo pokrewnie brzmiące we wszystkich językach indoeuropejskich (łacińskie saccharum, angielskie sugar, francuskie sucre, niemieckie Zucker, itp.). Pochodzenie cukrowca lekarskiego, jak inaczej brzmi nazwa tej rośliny, owiane jest tajemnicą, ...1341 »
Mimo iż dosyć kaloryczny, sok z winogron ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, co sprawia, że dietetycy porównują go do matczynego mleka. Jego spożywanie zaleca się w okresie rekonwalescencji, kiedy jesteśmy przemęczeni lub w przypadku anemii.Z terapeutycznego punktu widzenia, jest to jeden z najbardziej wartościowych soków. Nie tylko bezpośrednio stymuluje wątrobę, ale ...1341 »
Tuńczyk jest rybą chudą, ma mało kalorii, za to dużo protein, witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy typu omega 3, co sprawia, że jego spożycie pomaga m.in. zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a także usunąć z organizmu toksyny. Podobnie i mięso sardynek ...1341 »
Zbyt wysoka wilgotność, z którą mamy do czynienia zazwyczaj w bardzo szczelnych, pozbawionych dopływu świeżego powietrza pomieszczeniach, stanowi bowiem doskonałą pożywkę dla szkodliwych mikroorganizmów. Aby zatem we własnym domu czuć się komfortowo i nie narażać się na nieestetyczne zacieki na ścianach, warto codziennie wietrzyć pomieszczenia.Niektóre pomieszczenia w naszych domach, charakteryzują ...1341 »
Okna balkonowe, tarasowe i duże okna znajdujące się na parterze są statystycznie najbardziej narażone na włamanie. To właśnie z tej drogi najczęściej, bo aż w ok. 75% przypadków, korzystają amatorzy cudzego mienia. Sprawdź jak nie „stworzyć okazji” dla złodzieja.Żelazną zasadą, o której należy pamiętać, zakładając nową stolarkę okienną, jest zwrócenie ...1341 »
Długo wyczekiwana wiosna nadeszła, a wraz z nią generalne porządki w domach i mieszkaniach. Jedną z czynności, która nieodparcie kojarzy się z wiosennymi pracami, jest mycie i konserwacja okien. Sprawdź na co zwrócić uwagę podczas pielęgnacji stolarki po zimie. Okres zimowy to prawdziwy sprawdzian wytrzymałości dla stolarki okiennej. Mróz, opady śniegu, ...1341 »
Odpowiednia cyrkulacja powietrza jest niezbędna w każdym domu. Jej rola jest jeszcze bardziej istotna, gdy mamy zamontowaną stolarkę z PCV, która charakteryzuje się dużą szczelnością. Przeczytaj o sposobach wietrzenia pomieszczeń, wykorzystujących praktyczne funkcje okuć okiennych.Regularne wietrzenie domu czy mieszkania niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim sprawia, że w pomieszczeniach ...1341 »
Zobacz więcej »
Eelo
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2024 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip