Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Kandydaci na stanowisko konstruktora, rozważając zmianę firmy, oczekują co najmniej 1.000 zł netto podwyżki. Kiedy atrakcyjna oferta pracy dla konstruktora pojawia się poza rejonem zamieszkania, kandydaci zwiększają swoje oczekiwania do 3.000–4.000 zł. Wynika to z czystej kalkulacji – wynajem mieszkania, którego koszty sięgają nawet do 2.000 zł miesięcznie, oraz koszty ...1323 »
W nr 0.2 normy ISO 9001:2008 omówione jest podejście procesowe. Dowiemy się z niego, że przyjęcie podejścia procesowego ma na celu zapewnienie skuteczności prowadzonych działań. Twórcy normy wyszli bowiem z założenia że łatwiej jest ocenić coś co jest mierzalne i ma proste do odczytania parametry.W każdym procesie powinniśmy umieć znaleźć ...1323 »
Celem stosowania normy jest skłonienie przedsiębiorstw wdrażających ją do zapewnienia wysokiej jakości produktów i usług, ale także wysokiej efektywności procesów biznesowych oraz podejście procesowe stanowi gwarancję wdrożenia normy w taki sposób, aby nie skończyło się to jedynie na przygotowaniu wielu dokumentów, z których nic nie wynika.Postępowanie zgodnie z Normą oznacza ...1323 »
Obserwuje się, że kierownicy jednostek administracji publicznej zadają sobie w trudnym czasie ważne pytania: czy posiadane zasoby (kadra, środki finansowe) są adekwatne do zmieniającej się sytuacji? Czy ludzie pracują efektywnie i w jakim kierunku powinien iść rozwój tych ludzi? Jakie zmiany wdrażać w okresie kryzysu? Jak wdrażać zmiany, żeby wyjść ...1323 »
Kryzys (z greckiego krísis) to inaczej przesilenie, moment przełomowy, rozstrzygający albo punkt zwrotny. Kryzys bardzo trudno zdefiniować. Dotyka on bowiem nie tylko niesprawnego funkcjonowania elementów struktur organizacyjnych, przebiegających procesów techniczno-informacyjnych, ale przede wszystkim więzi i zależności emocjonalnych występujących pomiędzy członkami organizacji na różnych poziomach hierarchii.Czynniki zewnętrzne mające wpływ na jednostkę to: błędy ...1323 »
Zdarzają się sytuacje, w których reklamacja spowodowała nagły kryzys i zagroziła istnieniu firmy. Wystarczy wspomnieć tu historie ze złym składem farmaceutyków. Negatywne konsekwencje takiego zdarzenia mogą złagodzić właściwe działania przedstawicieli działu public relations. Jednak nie mogą działać sami! Również szef produkcji powinien aktywnie uczestniczyć w procesie walki z negatywną opinią ...1323 »
Problemem, który należy rozwiązać przed przystąpieniem do obliczania odchyleń w rachunku kosztów ciągłego doskonalenia, jest dostosowanie podstawy ich obliczania do zmienionej w stosunku do zakładanej w budżecie wielkości produkcji. Analiza ta ma sens jedynie wówczas, gdy rzeczywista wielkość produkcji będzie inna, niż przyjmowana na etapie sporządzania udoskonalonego budżetu.Można wykorzystać bardzo ...1323 »
To, jak traktuje się reklamacje swoich klientów, oraz w jaki sposób na nie się odpowiada, jest testem. Im szybsza reakcja, tym przychylność klienta będzie wzrastać. Wielu klientów narzeka, że dostawca jest miły do czasu, gdy sprzedaje towar czy usługę. W momencie reklamacji zaczyna traktować klienta jak zło konieczne. Nie można ...1323 »
Metoda kaizen costing – rachunku kosztów krótkookresowego doskonalenia działalności operacyjnej firmy w procesie produkcji wyrobów jest częścią szerszej metody zarządzania kosztami – rachunku kosztów docelowych (ang. target costing).Rachunek kosztów docelowych to zestaw instrumentów planowania, kontrolowania i zarządzania kosztami, które są stosowane, począwszy od fazy projektowania produktu aż do jego wytworzenia, ...1323 »
Integralną częścią dobrze działającego Systemu Jakości są procedury, w których zamieścić należy informację o osobach odpowiedzialnych za wykonanie konkretnych zadań kontrolnych, sposobach nadzorowania procesu produkcyjnego oraz prowadzenia kontroli i badań wyrobu na wszystkich etapach jego wytwarzania, metodach zbierania informacji oraz tworzenia zapisów. Powinny one również określać sposób prowadzenia działań korygujących ...1323 »
W przypadku, gdy istnieją dowody na to, iż produkt nie jest bezpieczny, a jest on przeznaczony dla konsumentów bądź przez nich używany, wytwórca powiadamia o tym Prezesa UOKiK oraz innych przedsiębiorców zaangażowanych w dystrybucję wyrobu, w tym hurtowników i detalistów.Decyzja o powiadomieniu organu nadzorującego powinna uwzględniać ewentualne skutki zagrożenia, prawdopodobieństwo ...1323 »
Każda kontrola jest „po coś”. Określmy więc na początek, jakie cele powinniśmy osiągnąć. Najistotniejszym celem kontroli wszelakich czynności produkcyjnych w zakładzie przetwórstwa spożywczego jest zapewnienie, że procesy przebiegają w ustalony i zadowalający sposób. Dzięki kontroli możemy podnieść sprawność działania naszej firmy przez usuwanie nieprawidłowości, jej przyczyn i źródeł oraz pobudzenie ...1323 »
Zobacz więcej »
Przewodnik dla producentów żywności w pytaniach i odpowiedziach
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip