Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Polędwica jest najszlachetniejszą częścią wieprzowiny. Sekret jej przyrządzenia polega na tym, aby nie smażyć jej zbyt długo – powinna zachować swoją charakterystyczną miękkość i delikatność. Co do bakłażanów, najlepiej jeśli uda Ci się kupić te najmniejsze, które są młode i nie zawierają jeszcze substancji wywołujących uczucie goryczy.Składniki 500 g polędwicy ...1393 »
Jak codziennie tak i wczoraj zastanawiałam się, co zrobić na obiad. Niedziela, mam więcej czasu, a więc postanowiłam zrobić coś bardziej pracochłonnego i w większej ilości - zostanie na poniedziałek. Tym razem przedstawię Wam swój przepis na zapiekane gołąbki w sosie pomidorowym. Składnikigłówka kapusty lub dwie - jeśli są małe0,5 ...1393 »
Gołąbki! Z tym daniem kojarzy nam się przygotowywanie liści kapusty: parzenie, hartowanie. Sama nie lubię tego robić, szkoda czasu. Czy można tego uniknąć? Oto przykład szybkiego i niekłopotliwego dania „kotleciki ala gołąbki”. Zapewniam, że kapusta jako królowa tego dania spełni swoje zadanie.Składniki50 dag mielonego mięsa50 dag białej kapustyćwierć szklanki mąki ...1393 »
Mięso kurczaka jest lubiane, a co ważniejsze – zdrowe. Pomysłów na jego smaczne przyrządzenie znam wiele. Każdy z nich wnosi coś nowego. Kurczak o pomidorowej nucie to ostatnio wypróbowany przeze mnie sposób. Wart zachodu, a pokusić powinni się nawet Ci, którzy są pod reżimem drastycznych diet.Składnikikurczak (ok.1,2kg)3 ząbki czosnku4 gałązki ...1393 »
Wyjątkowy obiad. Nie ważne, że kaloryczny, ale o niezapomnianym smaku, takim, który wspomina się latami. Tymianek, który świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi i wołowiną dopełni smaku, a żołądek pobudzi do trawienia. Odwagi! Tym bardziej, gdy rozpoczął się sezon fasolowy.Składniki marchew2 cebule500 g wołowinyłyżka mąki4 łyżki olejupo szklance jasnego piwa i ...1393 »
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym to szybkie i łatwe do zrobienia danie. Polędwiczki są według mnie jednym z najsmaczniejszych mięs, a połączenie ostrej musztardy ze słodkim miodem i ostrymi papryczkami chili daje rewelacyjny mix smakowy. Do tego możemy je podawać zarówno na zimno jako przystawkę jak i na ciepło ...1393 »
Masz ochotę na coś egzotycznego, pikantnego, a zarazem niezbyt pracochłonnego? Spróbuj tajskiej kuchni! Większość tamtejszych smakowitości ma formę potraw jednogarnkowych, w których składniki są drobno pokrojone, dzięki czemu szybko się gotują. Sprawia to, że stanowią idealny posiłek na ciepłe, wiosenno-letnie dni, kiedy nie chce się spędzać długich godzin w kuchni.Dziś ...1393 »
Podaję przepis na lądową wersję paelli, bez ryb czy owoców morza, za to z naprawdę dużą ilością rozmaitych mięs. Takiej wersji nie jadano w Katalonii na co dzień. Kurczak, kaczka i królik były to składniki drogie, na które pozwolić mogły sobie jedynie bogate familias.Tradycyjnie przyrządzano ją w specjalnej patelni znanej ...1393 »
Oczywiście, tę narodową potrawę Korei można jeść przez okrągły rok, jednak historia jej powstania związana jest z trudnym okresem jesienno-zimowym, kiedy brak świeżych warzyw i owoców usilnie dawał się we znaki biednym chłopom i robotnikom. Kimchi to nic innego jak pełne witamin przetwory, które zapewniały Koreańczykom codzienną dawkę składników mineralnych ...1393 »
Wielu smakoszom takie połączenie może się wydawać zbyt… różnorodne! Drób, ryba i warzywa razem w jednym daniu to nie lada wyzwanie dla żołądka. Jednak zapewniam was, że wszystkie składniki są bardzo lekkostrawne, zaś smak tej wersji gyrosa jest naprawdę obłędny.Składniki (dla 4 osób): - 400 g filetów z piersi kurczaka ...1393 »
Do wydobycia smaku z delikatnego mięsa drobiowego potrzebne są dodatki. Świeże zioła i starta skórka z cytryny w tej roli sprawdzą się doskonale. Dodatki te stanowią jednocześnie bazę znakomitego sosu. Soczysty kurczak, bukiet surówek, pieczone ziemniaki i mamy gotowy niedzielny obiad.Składnikisprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)cytrynacebula4 łyżki olejułyżka masła natka pietruszki ...1393 »
Podroby – takie smaczne i zdrowe a niestety mało doceniane w obecnej kuchni. Nasze babcie znały jednak ich zalety i potrafiły przyrządzić z nich kulinarne cuda. Sięgnęłam ostatnio do starych przepisów i znalazłam przepis no jedno z nich – pyszne danie w delikatnym sosie potrawkowym z nutą słodyczy. Zachęcam do ...1393 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip