Wszystkie artykuły

    Mięsa 29.06.2012
    Wołowina z oliwkami
    Oliwki tym razem w połączeniu z wołowiną. Małe, egzotyczne kuleczki i kawałki mięsa – w tym zestawie znajdziesz wszystko, co w owocach i mięsie najlepsze. Nuta śródziemnomorskiego klimatu w połączeniu z najlepszą polską wołowiną i rozpoczynamy wielkie ucztowanie.Składniki 60 dag mięsa wołowego gulaszowego10 dag wędzonego boczkucebula2 ząbki czosnku2 łyżki pikantnego ketchupuszklanka ...

    Mięsa 29.06.2012
    Żeberka wieprzowe duszne w kapuście cukrowej
    Znam wielu smakoszy żeberek. Mój mąż należy do jednych z nich. Ostatnio postanowiłam go zaskoczyć i przygotowałam małą niespodziankę. Sięgnęłam do starego przepisu i … Usłyszałam „eee, gołąbki!”, ale kapusta kryła niespodziankę. Zdziwienie wielkie! Soczyste kawałki żeberek w kapuście zniknęły szybciej niż się spodziewałam.Składniki główka kapusty cukrowej30-40 ...

    Mięsa 29.06.2012
    Kurczak z kaparami w sosie cytrynowym
    Kurczak z kaparami w sosie cytrynowym to klasyczny, włoski sposób przyrządzania kurczaka. Kwaskowatość cytrynowego sosu i dodatek kaparów świetnie podkreślają łagodny smak drobiowego mięsa. Dla równowagi możesz dodać do sosu szczyptę cukru. Picatta di pollo è servita!Składniki 4 piersi kurczaka sól, pieprz trochę suszonych ziół prowansalskich mąka (do posypania mięsa przed smażeniem) ...

    Mięsa 29.06.2012
    Filet z kurczaka w jogurcie z curry
    Ile pomysłów tyle sposobów na przyrządzenie kurczaka. Sosy egzotyczne, pikantne, grzybowe - każdy z nich ma swoich zwolenników. Wystarczy, że nasze podniebienie wyczuje ten smak i mówimy: „To jest to!”. Dla mnie składnikiem takiego sosu mus być imbir i curry. Imbir – przyprawa o ostrym lekko cytrynowym smaku znakomicie komponuje się z drobiem, do tego curry, jogurt i podniebienie ...

    Mięsa 25.06.2012
    Polędwiczki wieprzowe z bakłażanami w sosie teriyaki
    Polędwica jest najszlachetniejszą częścią wieprzowiny. Sekret jej przyrządzenia polega na tym, aby nie smażyć jej zbyt długo – powinna zachować swoją charakterystyczną miękkość i delikatność. Co do bakłażanów, najlepiej jeśli uda Ci się kupić te najmniejsze, które są młode i nie zawierają jeszcze substancji wywołujących uczucie goryczy.Składniki 500 g polędwicy wieprzowej, ...

    Mięsa 25.06.2012
    Zapiekane gołąbki
    Jak codziennie tak i wczoraj zastanawiałam się, co zrobić na obiad. Niedziela, mam więcej czasu, a więc postanowiłam zrobić coś bardziej pracochłonnego i w większej ilości - zostanie na poniedziałek. Tym razem przedstawię Wam swój przepis na zapiekane gołąbki w sosie pomidorowym. Składnikigłówka kapusty lub dwie - jeśli są małe0,5 kg mielonego mięsacebula, czosnekkilka pieczarekdużo ...

    Mięsa 20.06.2012
    Gołąbki inaczej
    Gołąbki! Z tym daniem kojarzy nam się przygotowywanie liści kapusty: parzenie, hartowanie. Sama nie lubię tego robić, szkoda czasu. Czy można tego uniknąć? Oto przykład szybkiego i niekłopotliwego dania „kotleciki ala gołąbki”. Zapewniam, że kapusta jako królowa tego dania spełni swoje zadanie.Składniki50 dag mielonego mięsa50 dag białej kapustyćwierć szklanki mąki ziemniaczanej2 ...

    Mięsa 20.06.2012
    Kurczak o pomidorowej nucie z kaparami
    Mięso kurczaka jest lubiane, a co ważniejsze – zdrowe. Pomysłów na jego smaczne przyrządzenie znam wiele. Każdy z nich wnosi coś nowego. Kurczak o pomidorowej nucie to ostatnio wypróbowany przeze mnie sposób. Wart zachodu, a pokusić powinni się nawet Ci, którzy są pod reżimem drastycznych diet.Składnikikurczak (ok.1,2kg)3 ząbki czosnku4 gałązki rozmarynucytryna3 łyżki oleju1/2 ...

    Mięsa 20.06.2012
    Gulasz z fasolką szparagową
    Wyjątkowy obiad. Nie ważne, że kaloryczny, ale o niezapomnianym smaku, takim, który wspomina się latami. Tymianek, który świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi i wołowiną dopełni smaku, a żołądek pobudzi do trawienia. Odwagi! Tym bardziej, gdy rozpoczął się sezon fasolowy.Składniki marchew2 cebule500 g wołowinyłyżka mąki4 łyżki olejupo szklance jasnego piwa i bulionu ...

    Mięsa 20.06.2012
    Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
    Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym to szybkie i łatwe do zrobienia danie. Polędwiczki są według mnie jednym z najsmaczniejszych mięs, a połączenie ostrej musztardy ze słodkim miodem i ostrymi papryczkami chili daje rewelacyjny mix smakowy. Do tego możemy je podawać zarówno na zimno jako przystawkę jak i na ciepło na obiad. Składniki 2 długie polędwiczkirukolasos ...