Wszystkie artykuły

    Mięsa 18.06.2012
    Kurczak curry po tajsku
    Masz ochotę na coś egzotycznego, pikantnego, a zarazem niezbyt pracochłonnego? Spróbuj tajskiej kuchni! Większość tamtejszych smakowitości ma formę potraw jednogarnkowych, w których składniki są drobno pokrojone, dzięki czemu szybko się gotują. Sprawia to, że stanowią idealny posiłek na ciepłe, wiosenno-letnie dni, kiedy nie chce się spędzać długich godzin w kuchni.Dziś proponuję ...

    Mięsa 18.06.2012
    Paella z mięsem
    Podaję przepis na lądową wersję paelli, bez ryb czy owoców morza, za to z naprawdę dużą ilością rozmaitych mięs. Takiej wersji nie jadano w Katalonii na co dzień. Kurczak, kaczka i królik były to składniki drogie, na które pozwolić mogły sobie jedynie bogate familias.Tradycyjnie przyrządzano ją w specjalnej patelni znanej jako paellera albo po prostu paella, od której danie wzięło ...

    Mięsa 18.06.2012
    Kimchi – koreański sposób na zimowe dni
    Oczywiście, tę narodową potrawę Korei można jeść przez okrągły rok, jednak historia jej powstania związana jest z trudnym okresem jesienno-zimowym, kiedy brak świeżych warzyw i owoców usilnie dawał się we znaki biednym chłopom i robotnikom. Kimchi to nic innego jak pełne witamin przetwory, które zapewniały Koreańczykom codzienną dawkę składników mineralnych i substancji odżywczych. ...

    Mięsa 17.06.2012
    Gyros z kurczaka z tuńczykiem i oliwkami
    Wielu smakoszom takie połączenie może się wydawać zbyt… różnorodne! Drób, ryba i warzywa razem w jednym daniu to nie lada wyzwanie dla żołądka. Jednak zapewniam was, że wszystkie składniki są bardzo lekkostrawne, zaś smak tej wersji gyrosa jest naprawdę obłędny.Składniki (dla 4 osób): - 400 g filetów z piersi kurczaka - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki przecieru pomidorowego - 50 ...

    Mięsa 08.06.2012
    Kurczak w ziołach
    Do wydobycia smaku z delikatnego mięsa drobiowego potrzebne są dodatki. Świeże zioła i starta skórka z cytryny w tej roli sprawdzą się doskonale. Dodatki te stanowią jednocześnie bazę znakomitego sosu. Soczysty kurczak, bukiet surówek, pieczone ziemniaki i mamy gotowy niedzielny obiad.Składnikisprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)cytrynacebula4 łyżki olejułyżka masła natka pietruszki (1/2 ...

    Mięsa 08.06.2012
    Żołądki z indyka w sosie potrawkowym
    Podroby – takie smaczne i zdrowe a niestety mało doceniane w obecnej kuchni. Nasze babcie znały jednak ich zalety i potrafiły przyrządzić z nich kulinarne cuda. Sięgnęłam ostatnio do starych przepisów i znalazłam przepis no jedno z nich – pyszne danie w delikatnym sosie potrawkowym z nutą słodyczy. Zachęcam do spróbowania. Naprawdę warto. Składniki 1 kg żołądków z indykaduża ...

    Mięsa 06.06.2012
    Potrawka z cielęciny
    Cielęcina prawie w ogóle nie zawiera tkanki tłuszczowej. Jest bardzo delikatna w smaku, zwłaszcza polędwiczki. Tym samym, jeśli chcemy zrobić pyszną potrawkę, warto użyć do niej właśnie tego rodzaju mięsa. Danie to niesamowicie smakuje z kładzionymi domowymi kluseczkami.Składniki 40 dag polędwicy cielęcejmąkapieprzsóloliwa i masło (pół na pół)1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej ...

    Mięsa 06.06.2012
    Pieczona wołowina z pastą serową
    Jest takie powiedzenie: „Przez żołądek do serca”. Jeśli zatem chcemy przypodobać się swojej drugiej połowie, przygotujmy uroczystą kolację z wołowiną w roli głównej. Jestem przekonana, że wołowina z pastą serową bez problemu pokona drogę z żołądka do serca, szczególnie męskiego.Składniki 4 plastry wołowinyduża cebula20 dag żółtego, lekko pikantnego seraoliwa i masło ...

    Mięsa 04.06.2012
    Wątróbki z drobiu
    Zrobienie wspaniałego obiadu naprawdę nie musi być trudne i pracochłonne. Często zapominamy o prostych i smacznych daniach, które chcemy zastąpić wyszukanymi, modnymi potrawami. Spójrzmy przychylnie na podroby, które ostatnio znajdują coraz więcej smakoszy. Szybki i smaczny posiłek można przygotować z wątróbek drobiowych.Składniki 500 g wątróbek z drobiu3 cebule2 łyżki oliwy3 ...

    Mięsa 04.06.2012
    Żeberka wieprzowe w sosie musztardowym
    Jeśli planujemy spotkanie z przyjaciółmi w sobotnie popołudnie, żeberka wieprzowe w sosie musztardowym będą na tę okazję odpowiednim daniem. By podkreślić ich smak, warto pokusić się o przygotowanie kopytek. Danie podane w takim duecie nasyci gości i pozwoli przedłużyć spotkanie do godzin wieczornych.Składniki 1 kg żeberek2 ząbki czosnku2 łyżki musztardy Sos: marchewka łyżka ...