Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 24.07.2012
    Najdziwniejsze smaki lodów na świecie
    Latem mamy większą ochotę na lody. Oczywiście możemy wybrać coś klasycznego - wanilia, czekolada, pistacja, ale dlaczego nie spróbować czegoś bardziej szalonego? Poniżej przedstawiam dziwne smaki lodów spotkane w podróży.Lody kukurydziane (Brazylia/Malezja) Mimo że wywodzą się z Malezji, ja pierwszy raz spróbowałam ich na plaży w Brazylii, a teraz przygotowujemy je własnoręcznie ...

    Kuchnie świata 23.07.2012
    Kuchnia bułgarska - przewodnik
    Kuchnia bułgarska, choć tłusta i często ciężko strawna, ma do zaoferowania wiele smacznych oraz prostych w przyrządzeniu potraw. Zbliżony do naszej rodzimej tradycji kulinarnej bułgarski jadłospis składa się z dużej ilości mięsa oraz nabiału. Zobacz, czego warto spróbować podróżując do Bułgarii.Mięso i nabiał w kuchni bułgarskiej Kuchnia bułgarska, jak zresztą każda narodowa ...

    Kuchnie świata 23.07.2012
    Kuchnia Węgier - przewodnik
    Podobno węgierska gospodyni, zaczynając gotowanie, stawia na stole słoik z papryką, a następnie zastanawia się co do niej dodać. Nawet jeśli ten styl gotowania jest przejaskrawiony, nie da się ukryć, że kuchnia Węgier papryką stoi.Papryka z papryką i szczyptą papryki Typowo widokówkowy pejzaż Węgier to stosy powiązanych ze sobą ostrych papryk, w akompaniamencie czosnku, zwisających ...

    Kuchnie świata 23.07.2012
    Pięć potraw, których musisz spróbować w Meksyku
    Kuchnia meksykańska to połączenie tradycyjnej kuchni indiańskiej oraz wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Totopos con guacamole, mole poblano, elote, chilaquiles, tacos al pastor to tylko początek bogactwa kuchni meksykańskiej.Totopos con guacamole Totopos to nachosy z tortilli kukurydzianych, w Meksyku o wiele bardziej popularnych od tortilli pszenicznych, które królują w kuchni TEX-MEX. ...

    Kuchnie świata 23.07.2012
    Açai – brazylijski przysmak
    Açai to małe, purpurowe owoce pestkowe, wyglądem zbliżone do winogron, które zalicza się do grupy najzdrowszych pokarmów na świecie. Rosną na szczytach wielkich drzew palmowych w rejonach moczarowych Amazońskiej Puszczy, gdzie z żyznej gleby lasów deszczowych czerpią bogactwo witamin i minerałów. Owoce Açai to idealna propozycja dla osób dbających o zbilansowaną dietę i zdrowy ...

    Kuchnie świata 23.07.2012
    Caipirinha i jej wariacje
    Caipirinha - narodowy drink Brazylijczyków - staje się coraz bardziej popularny w Polsce. W Brazylii natomiast coraz częściej pojawiają się owocowe wariacje tego orzeźwiającego koktajlu. Caipirinha jest zdrobnieniem od portugalskiego słowa caipira oznaczającym osobę wywodzącą się ze wsi. W Brazylii jednak określenie to jest bardziej związane z nazwą drinka. Bazą do ...

    Kuchnie świata 21.07.2012
    Makaron z sosem diabelskim
    Makaron z sosem pomidorowym, czyli diabelskim jest na prawdę pyszny. Możemy do niego podawać jeszcze surówkę albo po prostu ogórek kiszony. Smakuje wyśmienicie.Jeżeli się postarasz, to potrawę tą przygotujesz w 30 minut i będziesz z niej zadowolony. Składniki: 25 dag makaronu ( nitki, rurki lub cienkie spaghetti ) 3 l wody 2 łyżki soli Sos: 30 dag kiełbasy 3 średnie cebule ( cebulę ...

    Kuchnie świata 11.07.2012
    Meksykańska uczta w naszym domu
    Jeśli planujecie podróż do Meksyku to wspaniale – będziecie mieli okazję spróbować wspaniałych, różnorodnych, kolorowych potraw. Meksykańskie jedzenie to prawdziwa gratka zwłaszcza dla wielbicieli smaków pikantnych i wyrazistych. Jeśli jednak na razie nie wybierasz się do tego pięknego kraju – zaproś znajomych i wypraw meksykańskie przyjęcie.Jeśli chcesz zaimponować znajomym ...

    Kuchnie świata 11.07.2012
    Wołowina z selerem i pędami bambusa
    Wołowina z selerem i pędami bambusa pierwszy raz jadłem w restauracji chińskiej. Tak ją pokochałem, że postanowiłem poprosić kelnera o przepis na te przepyszne danie z wołowiną. Oto przepis na wołowinę z selerem i pędami bambusa.Składniki 25 dag mięsa wołowego porćwiartka selera 5 dag pędów bambusa jajko łyżka wina ryżowego łyżeczka mąki ziemniaczanej olej sól czarny pieprz Sos: 4 ...

    Kuchnie świata 10.07.2012
    Biała pizza z szynką prosciutto i z rzeżuchą
    Biała pizza jest dość nietypowa – zamiast czerwonego sosu z pomidorów posmarowana jest białym dressingiem na bazie cebuli, śmietany i sera. Wierzch pizzy udekorowany jest jasnozieloną rzeżuchą, a jedynym wyróżniającym się kolorystycznie akcentem jest różowa szynka prosciutto. Jeśli akurat nie dostaniecie szynki prosciutto, spróbujcie dodać do pizzy naszą rodzimą polędwicę łososiową ...