Wszystkie artykuły
Kuchnie świata 18.06.2012
Gazpacho – iberyjski chłodnik o wielowiekowej historiiWydawać by się mogło, że gazpacho to nic innego jak nasz chłodnik. Oczywiście, ta serwowana na zimno zupa z gorącego południa Hiszpanii ma wiele wspólnego z naszymi polskimi polewkami, którymi tak często delektujemy się w porze letniej.Największym podobieństwem, które łączy obie potrawy jest spora dowolność w doborze składników, a także warunek, iż do ich przyrządzania używamy ...
Kuchnie świata 18.06.2012
Jak gotować po tajskuJedzenie w Tajlandii jest przepyszne, jednak zwyczajowo panuje dość niesprawiedliwa opinia, że nie da się odtworzyć tych znakomitych, egzotycznych potraw na naszym rodzimym zachodzie. Dzieje się tak z powodu częstego braku lokalnych, tajskich produktów na naszym rynku.
Na szczęście ostatnio dużo sklepów czy supermarketów oferuje te rzadkie towary, a ich ceny – dzięki coraz większej ...
Kuchnie świata 18.06.2012
Kuchnia Grecji: orientalno-śródziemnomorski smak zdrowiaGrecka kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych i najzdrowszych na świecie. Nasycona jest oliwkami, owocami, warzywami, miodem, jogurtem, czosnkiem i ziołami; idealnie łączy na jednym talerzu elementy słodkie, słone i pikantne. Cechuje ją obecność dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie, orzechach i nasionach sezamu - obowiązkowych ...
Kuchnie świata 18.06.2012
Paella, czyli hiszpański sposób na ryżSpytajcie kogokolwiek o najsłynniejsze danie Hiszpanii! Myślę, że każdy bez trudu wyrecytuje: „Paella!”. Lubisz kuchnię śródziemnomorską, gdzie prym wiodą dorodne warzywa, dobroczynna oliwa z oliwek, soczyste, dobrze przyprawione mięso, a węglowodanów dostarcza nam esencjonalny, bo nasączony bulionem, ryż? Jest to więc jedzenie stworzone dla Ciebie!Paella to rodowita Katalonka. ...
Kuchnie świata 18.06.2012
W królestwie Posejdona i Demeter, czyli bogactwa greckiego stołuMnogość greckich wysp i obfitość okolicznych wód mogłyby sugerować fakt, iż Grecy opierają swoje kulinaria jedynie na rybach i owocach morza, jest to jednak bardzo mylne wrażenie. Zaiste nie samymi darami Posejdona odżywiają się mieszkańcy Hellady; także szczodrobliwa Demeter obdarza ich swymi nieprzebranymi zbiorami.Żyzne gleby i łagodny, śródziemnomorski klimat stanowią tu warunki ...
Kuchnie świata 05.06.2012
Ryż w pięciu kolorachZapewne widzieliście ryż w różnych kolorach, tak charakterystyczny dla kuchni chińskiej. Wiele osób zastanawia się jak to możliwe. Poniżej przybliżymy nieco zagadkę tego kolorowego ryżu i opiszemy powstawanie poszczególnych barw. Potrawa świąteczna
Tradycja spożywania ryżu w aż pięciu kolorach wywodzi się z ludu Zhuang, rolników, jednej z najliczniejszych mniejszości etnicznych ...
Kuchnie świata 05.06.2012
Kuchnia Pięciu PrzemianHistoria Kuchni Pięciu Przemian sięga III wieku p.n.e. i jest częścią tradycyjnej chińskiej medycyny. Opiera się na starożytnej teorii, że wszystkie zmiany zachodzące we wszechświecie mają swój cykl. W jej skład wchodzi pięć stałych elementów nazywanych żywiołami lub przemianami. Występują one w określonej kolejności i przyporządkowane są im konkretne pory roku. Kuchnia Pięciu ...
Kuchnie świata 05.06.2012
Osiem głównych kuchni ChinKuchnia Państwa Środka ma swoją wielowiekową tradycję i około 10 tys. różnych dań. Charakteryzuje się swoistym aromatem, smakiem i wyglądem. Popularna jest nie tylko w Chinach, ale i na całym świecie.Różnorodność kuchni chińskiej
Chiny to rozległe państwo, którego regiony mają swoje zwyczaje kulinarne. W podróży przez północną, środkową i południową część tego kraju ...
Kuchnie świata 20.04.2012
Rodzaje sushiSushi jest dzisiaj w Polsce bardzo modne. Knajpy, w których się je podaje powstają jak grzyby po deszczu. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że zaserwują je znajomi, którzy zaprosili nas na kolację. Warto więc zapoznać się z podstawowymi rodzajami tego japońskiego przysmaku oraz kulturą jego jedzenia. Przedstawiamy ściągawkę – jak jeść sushi.Sushi to japoński przysmak składający ...
Kuchnie świata 12.04.2012
Jakie są rodzaje cukruNa rynku istnieje wiele rozmaitych typów cukru. Tym, co je od siebie odróżnia jest źródło pochodzenia oraz szereg różnych procesów, którym jest on poddawany w celu obróbki. Rodzaje cukru różnią się zatem smakiem, kolorem i konsystencją, czy jednak wszystkie zawierają takie same wartości odżywcze? Czym należy kierować się wybierając substancję słodzącą? Cukier rafinowany ...