Wszystkie artykuły

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Gazpacho – iberyjski chłodnik o wielowiekowej historii
    Wydawać by się mogło, że gazpacho to nic innego jak nasz chłodnik. Oczywiście, ta serwowana na zimno zupa z gorącego południa Hiszpanii ma wiele wspólnego z naszymi polskimi polewkami, którymi tak często delektujemy się w porze letniej.Największym podobieństwem, które łączy obie potrawy jest spora dowolność w doborze składników, a także warunek, iż do ich przyrządzania używamy ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Jak gotować po tajsku
    Jedzenie w Tajlandii jest przepyszne, jednak zwyczajowo panuje dość niesprawiedliwa opinia, że nie da się odtworzyć tych znakomitych, egzotycznych potraw na naszym rodzimym zachodzie. Dzieje się tak z powodu częstego braku lokalnych, tajskich produktów na naszym rynku. Na szczęście ostatnio dużo sklepów czy supermarketów oferuje te rzadkie towary, a ich ceny – dzięki coraz większej ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Kuchnia Grecji: orientalno-śródziemnomorski smak zdrowia
    Grecka kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych i najzdrowszych na świecie. Nasycona jest oliwkami, owocami, warzywami, miodem, jogurtem, czosnkiem i ziołami; idealnie łączy na jednym talerzu elementy słodkie, słone i pikantne. Cechuje ją obecność dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie, orzechach i nasionach sezamu - obowiązkowych ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Paella, czyli hiszpański sposób na ryż
    Spytajcie kogokolwiek o najsłynniejsze danie Hiszpanii! Myślę, że każdy bez trudu wyrecytuje: „Paella!”. Lubisz kuchnię śródziemnomorską, gdzie prym wiodą dorodne warzywa, dobroczynna oliwa z oliwek, soczyste, dobrze przyprawione mięso, a węglowodanów dostarcza nam esencjonalny, bo nasączony bulionem, ryż? Jest to więc jedzenie stworzone dla Ciebie!Paella to rodowita Katalonka. ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    W królestwie Posejdona i Demeter, czyli bogactwa greckiego stołu
    Mnogość greckich wysp i obfitość okolicznych wód mogłyby sugerować fakt, iż Grecy opierają swoje kulinaria jedynie na rybach i owocach morza, jest to jednak bardzo mylne wrażenie. Zaiste nie samymi darami Posejdona odżywiają się mieszkańcy Hellady; także szczodrobliwa Demeter obdarza ich swymi nieprzebranymi zbiorami.Żyzne gleby i łagodny, śródziemnomorski klimat stanowią tu warunki ...

    Kuchnie świata 05.06.2012
    Ryż w pięciu kolorach
    Zapewne widzieliście ryż w różnych kolorach, tak charakterystyczny dla kuchni chińskiej. Wiele osób zastanawia się jak to możliwe. Poniżej przybliżymy nieco zagadkę tego kolorowego ryżu i opiszemy powstawanie poszczególnych barw. Potrawa świąteczna Tradycja spożywania ryżu w aż pięciu kolorach wywodzi się z ludu Zhuang, rolników, jednej z najliczniejszych mniejszości etnicznych ...

    Kuchnie świata 05.06.2012
    Kuchnia Pięciu Przemian
    Historia Kuchni Pięciu Przemian sięga III wieku p.n.e. i jest częścią tradycyjnej chińskiej medycyny. Opiera się na starożytnej teorii, że wszystkie zmiany zachodzące we wszechświecie mają swój cykl. W jej skład wchodzi pięć stałych elementów nazywanych żywiołami lub przemianami. Występują one w określonej kolejności i przyporządkowane są im konkretne pory roku. Kuchnia Pięciu ...

    Kuchnie świata 05.06.2012
    Osiem głównych kuchni Chin
    Kuchnia Państwa Środka ma swoją wielowiekową tradycję i około 10 tys. różnych dań. Charakteryzuje się swoistym aromatem, smakiem i wyglądem. Popularna jest nie tylko w Chinach, ale i na całym świecie.Różnorodność kuchni chińskiej Chiny to rozległe państwo, którego regiony mają swoje zwyczaje kulinarne. W podróży przez północną, środkową i południową część tego kraju ...

    Kuchnie świata 20.04.2012
    Rodzaje sushi
    Sushi jest dzisiaj w Polsce bardzo modne. Knajpy, w których się je podaje powstają jak grzyby po deszczu. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że zaserwują je znajomi, którzy zaprosili nas na kolację. Warto więc zapoznać się z podstawowymi rodzajami tego japońskiego przysmaku oraz kulturą jego jedzenia. Przedstawiamy ściągawkę – jak jeść sushi.Sushi to japoński przysmak składający ...

    Kuchnie świata 12.04.2012
    Jakie są rodzaje cukru
    Na rynku istnieje wiele rozmaitych typów cukru. Tym, co je od siebie odróżnia jest źródło pochodzenia oraz szereg różnych procesów, którym jest on poddawany w celu obróbki. Rodzaje cukru różnią się zatem smakiem, kolorem i konsystencją, czy jednak wszystkie zawierają takie same wartości odżywcze? Czym należy kierować się wybierając substancję słodzącą? Cukier rafinowany ...