Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 08.04.2014
    Przepis na mazurek kajmakowy
    Mazurek kajmakowy jest ciastem, który poleciła mi moja babcia. Masa kajmakowa jest na prawdę pyszna. W połączeniu z kruchym ciastem smakuje jeszcze lepiej. Nie jest to mazurek zbyt trudny w przygotowaniu. Na pewno będzie wszystkim smakował.SkładnikiCiasto: 1 ½ szklanki maki krupczatki 2 kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny PALMY 3 żółtka ugotowane na twardo Masa kajmakowa: 25 ...

    Kuchenne pogotowie 11.07.2013
    Jak szukać żywności ekologicznej
    Choć istnieje wiele określeń, to jednak tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. organic food) czy „organiczna”.Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, ...

    Kuchenne pogotowie 17.06.2013
    Zdrowa żywność podbija bazarki
    Gospodarstwa ekologiczne wykorzystują fakt, że żyjemy w epoce pompowanych szynek, wszechobecnej chemii i polepszaczy smakowych. Reguła: zanim kupisz możesz, a nawet powinieneś spróbować, robi prawdziwą furorę. Wykorzystują ją coraz skuteczniej gospodarstwa ekologiczne.Warszawa przeżywa boom małych targów, z jedzeniem od lokalnych producentów. Mieszkańcy stolicy coraz świadomiej wybierają ...

    Diety 11.03.2013
    Dieta na Wielkanoc i na co dzień
    Niedługo Wielkanoc, a więc jak nakazuje tradycja… przygotowujemy się do uczty. Staramy się nie myśleć jak nadmiar kalorii wpłynie na naszą dietę i jak długo będziemy pracować nad zgubieniem kilogramów. A tak naprawdę wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i nieznaczna modyfikacja receptur naszych potraw, aby nie obciążać naszego sumienia i zachować dobrą formę fizyczną na co ...

    Diety 13.12.2012
    Zdrowa dieta w Święta bez wyrzeczeń
    Według powszechnie panującej opinii Święta nie są najlepszym okresem do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania się i utrzymania prawidłowej, zdrowej diety. Ale czy tak jest rzeczywiście? Czy faktycznie koniecznym jest zamiana pierogów na miskę sałaty aby nasze sumienie pozostawało nieobciążone przestępstwem nadmiernego przyjęcia zbędnych kalorii?Tradycja suto zastawianych stołów, ...

    Desery i ciasta 13.12.2012
    Prosty przepis na pierniczki
    Kuchnia bez świeżych wypieków w Święta Bożego Narodzenia jest jak dom bez śmiechu. Gdy wracam pamięcią do Świąt w moim rodzinnym domu, oprócz ciepłych wspomnień, zawsze myśli przywołują zapach świeżo upieczonych pierniczków. Sam przepis na pierniczki - w swej prostocie genialny - przekazywany był u nas z pokolenia na pokolenie. Krótko mówiąc, pierniczki nie twardnieją, a ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Tort "Wspomnienie z dzieciństwa"
    Tort "Wspomnienie z dzieciństwa" jest na prawdę pyszny. Pierwszy raz go przygotowałem na konkursie cukierniczym i po prostu mnie zachwycił. Wymaga on trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być niewiarygodny. Składniki: Biszkopt jasny: 8 jajek 24 dag cukru 24 dag mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Biszkopt ciemny: 8 jajek 24 ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Creme brulee a la Radek
    Creme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie. Składniki: 8 żółtek 12 dag cukru kryształu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem
    Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem są na prawdę pysznym smakołykiem. Nie są one zbyt trudne w przygotowaniu, ani też czasochłonne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdyż na drugi dzień są już trochę twarde. Składniki: 3 szklanki maki pszennej 2 jajka 3 dag drożdży ¾ szklanki cukru kryształu 1 szklanka letniego mleka 10 dag masła 1 szklanka dosyć grubego cukru 4 łyżki ...

    Wypieki wytrawne 28.10.2012
    Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem
    Pierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. ...