Wszystkie artykuły
Desery i ciasta 08.04.2014
Przepis na mazurek kajmakowyMazurek kajmakowy jest ciastem, który poleciła mi moja babcia. Masa kajmakowa jest na prawdę pyszna. W połączeniu z kruchym ciastem smakuje jeszcze lepiej. Nie jest to mazurek zbyt trudny w przygotowaniu. Na pewno będzie wszystkim smakował.SkładnikiCiasto:
1 ½ szklanki maki krupczatki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny PALMY
3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:
25 ...
Kuchenne pogotowie 11.07.2013
Jak szukać żywności ekologicznejChoć istnieje wiele określeń, to jednak tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. organic food) czy „organiczna”.Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, ...
Kuchenne pogotowie 17.06.2013
Zdrowa żywność podbija bazarkiGospodarstwa ekologiczne wykorzystują fakt, że żyjemy w epoce pompowanych szynek, wszechobecnej chemii i polepszaczy smakowych. Reguła: zanim kupisz możesz, a nawet powinieneś spróbować, robi prawdziwą furorę. Wykorzystują ją coraz skuteczniej gospodarstwa ekologiczne.Warszawa przeżywa boom małych targów, z jedzeniem od lokalnych producentów. Mieszkańcy stolicy coraz świadomiej wybierają ...
Diety 11.03.2013
Dieta na Wielkanoc i na co dzieńNiedługo Wielkanoc, a więc jak nakazuje tradycja… przygotowujemy się do uczty. Staramy się nie myśleć jak nadmiar kalorii wpłynie na naszą dietę i jak długo będziemy pracować nad zgubieniem kilogramów. A tak naprawdę wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i nieznaczna modyfikacja receptur naszych potraw, aby nie obciążać naszego sumienia i zachować dobrą formę fizyczną na co ...
Diety 13.12.2012
Zdrowa dieta w Święta bez wyrzeczeńWedług powszechnie panującej opinii Święta nie są najlepszym okresem do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania się i utrzymania prawidłowej, zdrowej diety. Ale czy tak jest rzeczywiście? Czy faktycznie koniecznym jest zamiana pierogów na miskę sałaty aby nasze sumienie pozostawało nieobciążone przestępstwem nadmiernego przyjęcia zbędnych kalorii?Tradycja suto zastawianych stołów, ...
Desery i ciasta 13.12.2012
Prosty przepis na pierniczkiKuchnia bez świeżych wypieków w Święta Bożego Narodzenia jest jak dom bez śmiechu. Gdy wracam pamięcią do Świąt w moim rodzinnym domu, oprócz ciepłych wspomnień, zawsze myśli przywołują zapach świeżo upieczonych pierniczków. Sam przepis na pierniczki - w swej prostocie genialny - przekazywany był u nas z pokolenia na pokolenie. Krótko mówiąc, pierniczki nie twardnieją, a ...
Desery i ciasta 28.10.2012
Tort "Wspomnienie z dzieciństwa"Tort "Wspomnienie z dzieciństwa" jest na prawdę pyszny. Pierwszy raz go przygotowałem na konkursie cukierniczym i po prostu mnie zachwycił. Wymaga on trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być niewiarygodny. Składniki:
Biszkopt jasny:
8 jajek 24 dag cukru 24 dag mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli
Biszkopt ciemny:
8 jajek 24 ...
Desery i ciasta 28.10.2012
Creme brulee a la RadekCreme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie. Składniki:
8 żółtek 12 dag cukru kryształu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka ...
Ryby i owoce morza 28.10.2012
Tatar z łososia z ogórkami i cebuląTatar można przygotować z mięsa wołowego, jak i ryby. Najbardziej jednak lubię tatar z łososia. Podany na chlebie żytnim smakuje po prostu niewiarygodnie. Jest on wręcz banalny w przygotowaniu. Na prawdę polecam. Składniki:
30 dag filetu z łososia 1 cebula 3 ogórki kiszone lub konserwowe 2 łyżki musztardy 1-2 łyżki octu ( może być winny ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin mielony ...
Wypieki wytrawne 28.10.2012
Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i seremPierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. ...