Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Creme brulee a la Radek
    Creme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie. Składniki: 8 żółtek 12 dag cukru kryształu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Tort "Wspomnienie z dzieciństwa"
    Tort "Wspomnienie z dzieciństwa" jest na prawdę pyszny. Pierwszy raz go przygotowałem na konkursie cukierniczym i po prostu mnie zachwycił. Wymaga on trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być niewiarygodny. Składniki: Biszkopt jasny: 8 jajek 24 dag cukru 24 dag mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Biszkopt ciemny: 8 jajek 24 ...

    Desery i ciasta 28.10.2012
    Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem
    Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem są na prawdę pysznym smakołykiem. Nie są one zbyt trudne w przygotowaniu, ani też czasochłonne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdyż na drugi dzień są już trochę twarde. Składniki: 3 szklanki maki pszennej 2 jajka 3 dag drożdży ¾ szklanki cukru kryształu 1 szklanka letniego mleka 10 dag masła 1 szklanka dosyć grubego cukru 4 łyżki ...

    Ryby i owoce morza 28.10.2012
    Tatar z łososia z ogórkami i cebulą
    Tatar można przygotować z mięsa wołowego, jak i ryby. Najbardziej jednak lubię tatar z łososia. Podany na chlebie żytnim smakuje po prostu niewiarygodnie. Jest on wręcz banalny w przygotowaniu. Na prawdę polecam. Składniki: 30 dag filetu z łososia 1 cebula 3 ogórki kiszone lub konserwowe 2 łyżki musztardy 1-2 łyżki octu ( może być winny ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin mielony ...

    Sałatki 28.10.2012
    Sałatka z karczochów i pomidorów
    Karczochy jak i pomidory są doskonałym źródłem witamin. Dlatego podając tą sałatkę swojej rodzinie dbasz o ich zdrowie. Jest to na prawdę pyszna sałatka i bardzo prosta w przygotowaniu. Na pewno wszystkim będzie smakowała. Składniki: 18 dag serc karczochów z konserwy 25 dag pomidorów 80 g oliwek czarnych 30 g endywii kędzierzawej 30-45 ml octu cytrynowego 75-90 ml oliwy Extra Virgin ...

    Warzywa 28.10.2012
    Zapiekane pory z boczkiem
    Zapiekane pory z boczkiem to niezwykły rarytas. Kiedy twoja rodzina spróbuje tej potrawy, to będzie nią niezwykle zaskoczona. Dużo osób nie lubi porów, ale w tej postaci na pewno im zasmakują. Nie zastanawiaj się więc, tylko przygotuj to danie twoim bliskim. Składniki: 2 dosyć duże pory 1 kostka rosołowa- warzywna ½ łyżeczki cukru kilka plasterków cienko pokrojonego boczku 2 łyżki ...

    Ryby i owoce morza 28.10.2012
    Śledź pod pierzynką
    Śledź pod pierzynką jest wspaniałą przekąską na każdą imprezę, ale i nie tylko. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Śledź przykryty pastą z sera twarogowego z jogurtem i przyprawami jest po prostu wyborny. Składniki: 55 dag filetów ze śledzi 30 dag żółtego sera 150 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera białego 100 ml śmietany kremówki ...

    Wypieki wytrawne 28.10.2012
    Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem
    Pierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. ...

    Mięsa 27.10.2012
    Prosty przepis na wyborny pasztet z kaczki
    Pasztet można przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Pasztet z kaczki, to na prawdę coś innego. Smakuje po prostu wspaniale. Można go podawać na tostach, chlebie żytnim lub po prostu jako zimna płyta. Na pewno nie pożałujecie.Składniki: 1 cała kaczka ( nie powinna być za duża ) 20 dag wątróbki drobiowej 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 200 ml gęstej śmietany 2 jajka kilka ...

    Ryby i owoce morza 27.10.2012
    Pyszny dorsz po grecku
    Rybę można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy ją zapiec w piekarniku, usmażyć na patelni, grillować, jak i udusić w sosie. Chcę się podzielić przepisem na dorsza po grecku. Jest to po prostu dorsz usmażony na patelni podany na sosie greckim z warzyw. Składniki: 60 dag filetów z dorsza 20 g mąki pszennej olej sól do smaku Sos grecki: 23 dag marchewki 8 dag pietruszki 15 dag ...