Wszystkie artykuły
Desery i ciasta 28.10.2012
Creme brulee a la RadekCreme brulee jest moim ulubionym deserem. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Jedynie trzeba zachować trochę cierpliwości przy łączeniu mleka ze śmietanką i masą jajeczną, ponieważ może się zważyć. Jednak, gdy będziemy się z nim delikatnie obchodzić, to na pewno wszystko nam wyjdzie. Składniki:
8 żółtek 12 dag cukru kryształu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka ...
Desery i ciasta 28.10.2012
Tort "Wspomnienie z dzieciństwa"Tort "Wspomnienie z dzieciństwa" jest na prawdę pyszny. Pierwszy raz go przygotowałem na konkursie cukierniczym i po prostu mnie zachwycił. Wymaga on trochę poświęcenia i czasu, ale rezultat końcowy może być niewiarygodny. Składniki:
Biszkopt jasny:
8 jajek 24 dag cukru 24 dag mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli
Biszkopt ciemny:
8 jajek 24 ...
Desery i ciasta 28.10.2012
Ślimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonemŚlimaczki z ciasta drożdżowego z cynamonem są na prawdę pysznym smakołykiem. Nie są one zbyt trudne w przygotowaniu, ani też czasochłonne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdyż na drugi dzień są już trochę twarde. Składniki:
3 szklanki maki pszennej 2 jajka 3 dag drożdży ¾ szklanki cukru kryształu 1 szklanka letniego mleka 10 dag masła 1 szklanka dosyć grubego cukru 4 łyżki ...
Ryby i owoce morza 28.10.2012
Tatar z łososia z ogórkami i cebuląTatar można przygotować z mięsa wołowego, jak i ryby. Najbardziej jednak lubię tatar z łososia. Podany na chlebie żytnim smakuje po prostu niewiarygodnie. Jest on wręcz banalny w przygotowaniu. Na prawdę polecam. Składniki:
30 dag filetu z łososia 1 cebula 3 ogórki kiszone lub konserwowe 2 łyżki musztardy 1-2 łyżki octu ( może być winny ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin mielony ...
Sałatki 28.10.2012
Sałatka z karczochów i pomidorówKarczochy jak i pomidory są doskonałym źródłem witamin. Dlatego podając tą sałatkę swojej rodzinie dbasz o ich zdrowie. Jest to na prawdę pyszna sałatka i bardzo prosta w przygotowaniu. Na pewno wszystkim będzie smakowała. Składniki:
18 dag serc karczochów z konserwy 25 dag pomidorów 80 g oliwek czarnych 30 g endywii kędzierzawej 30-45 ml octu cytrynowego 75-90 ml oliwy Extra Virgin ...
Warzywa 28.10.2012
Zapiekane pory z boczkiemZapiekane pory z boczkiem to niezwykły rarytas. Kiedy twoja rodzina spróbuje tej potrawy, to będzie nią niezwykle zaskoczona. Dużo osób nie lubi porów, ale w tej postaci na pewno im zasmakują. Nie zastanawiaj się więc, tylko przygotuj to danie twoim bliskim. Składniki:
2 dosyć duże pory 1 kostka rosołowa- warzywna ½ łyżeczki cukru kilka plasterków cienko pokrojonego boczku 2 łyżki ...
Ryby i owoce morza 28.10.2012
Śledź pod pierzynkąŚledź pod pierzynką jest wspaniałą przekąską na każdą imprezę, ale i nie tylko. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Śledź przykryty pastą z sera twarogowego z jogurtem i przyprawami jest po prostu wyborny. Składniki:
55 dag filetów ze śledzi 30 dag żółtego sera 150 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera białego 100 ml śmietany kremówki ...
Wypieki wytrawne 28.10.2012
Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i seremPierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. ...
Mięsa 27.10.2012
Prosty przepis na wyborny pasztet z kaczkiPasztet można przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Pasztet z kaczki, to na prawdę coś innego. Smakuje po prostu wspaniale. Można go podawać na tostach, chlebie żytnim lub po prostu jako zimna płyta. Na pewno nie pożałujecie.Składniki:
1 cała kaczka ( nie powinna być za duża ) 20 dag wątróbki drobiowej 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 200 ml gęstej śmietany 2 jajka kilka ...
Ryby i owoce morza 27.10.2012
Pyszny dorsz po greckuRybę można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy ją zapiec w piekarniku, usmażyć na patelni, grillować, jak i udusić w sosie. Chcę się podzielić przepisem na dorsza po grecku. Jest to po prostu dorsz usmażony na patelni podany na sosie greckim z warzyw. Składniki:
60 dag filetów z dorsza
20 g mąki pszennej
olej
sól do smaku
Sos grecki:
23 dag marchewki
8 dag pietruszki
15 dag ...