Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 20.06.2012
    Ciasto Leniwiec
    Ciekawa nazwa – „Leniwiec”. Sami się jednak przekonacie, że przygotowanie tego ciasta to prawdziwe leniuchowanie. Jego wykonanie polega po prostu na włożeniu produktów do miski. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to zrobienie tego w podanej kolejności. Miłego leniuchowania.SkładnikiProdukty wkładamy do miski według następującej kolejności:7 jabłek pokrojonych w kostkęszklanka cukru ...

    Diety 20.06.2012
    Jak skomponować dietę oczyszczającą
    Nieprawidłowy sposób odżywiania się negatywnie wpływa na naszą cerę, samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie. Warto od czasu do czasu oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Można to uczynić stosując dietę oczyszczającą. Podstawowe założenia diety oczyszczającej Jak sama nazwa wskazuje dieta oczyszczająca ma na celu usunięcie z naszego organizmu niepotrzebnych związków szkodliwych ...

    Diety 20.06.2012
    Jakie zamienniki mięsa stosować w wegetarianizmie
    Przejście na wegetarianizm powinno być decyzją świadomą i przemyślaną. Ten sposób żywienia wymaga bowiem szczególnej precyzji w komponowaniu codziennych posiłku tak, aby w pełni uzupełnić braki mięsa, ryb i cieszyć się zdrowiem oraz energią każdego dnia. Jakie stosować zamienniki mięsa?Rośliny strączkowe Do najpopularniejszych zamienników mięsa wśród wegetarian należy soja, ...

    Diety 20.06.2012
    Jak skomponować posiłki w diecie Atkinsa
    Jedz tłuszcz, a zgubisz tłuszcz. Z takiego założenia wychodzi twórca diety Atkinsa - amerykański kardiolog Robert Atkins. Zalecenie to, choć budzi kontrowersje, okazuje się skutecznym sposobem w walce ze zbędnymi kilogramami, a także jest odpowiednią metodą odżywiania dla cukrzyków. Podstawy diety Atkinsona Według amerykańskiego kardiologa za nadwagę odpowiedzialne jest zbyt duże ...

    Sałatki 19.06.2012
    Sałatka szopska
    Sałatka szopska - narodowa sałatka Bułgarii jest podobna do sałatki greckiej, ale bazuje na bułgarskim serze szkopskim, a nie fecie. . Do tego cebula, pomidory, ogórek, papryka, opcjonalnie – oliwki. Sałatkę można jeść jako dodatek do dań mięsnych albo jako danie, zamawiając do niej na przykład pieczywo czosnkowe.Składniki200 g sera szkopskiego startego na tarce na dużych oczkach4 ...

    Sałatki 19.06.2012
    Sałatka ziemniaczana idealna na grilla
    Przed nami jeszcze wiele okazji do grillowania. Potrawom mięsnym, które wrzucamy na ruszt zazwyczaj towarzyszą sałatki. Najbardziej popularna to sałatka grecka. Warto jednak spróbować również czegoś innego. Proponujemy pyszną sałatkę ziemniaczaną.Składniki1 kg młodych małych ziemniakówduża cukrowa cebula5 kiszonych ogórkówszczypiorek4 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego ...

    Kuchnie świata 19.06.2012
    Najostrzejsze dania świata
    Lubisz pikantne dania? Przepadasz za meksykańską, chińską czy indyjską kuchnią i myślisz, że jadłeś już naprawdę ostre potrawy? Niestety jesteś w błędzie. Na świecie istnieją tak ostre potrawy, że po ich spróbowaniu poczujesz się jak porażony prądem. Przedstawiamy najostrzejsze z najostrzejszych dań świata.Koktajl Krewetkowy w Bistro Św. Elma To piekielne danie można zjeść ...

    Warzywa 19.06.2012
    Szparagi z jajkiem w koszulce
    Soczysta zieleń szparagów, a na niej biel białka kontrastująca z wypływającym żółtkiem to wykwintny widok. Jajka w koszulkach podane na szparagach to proste i szybkie ale też bardzo pyszne i wiosenne danie. Jajka na szparagach można podać na wiosenne śniadanie jedzone na świeżym powietrzu. Można też uczynić z nich ciepłą przekąską podaną z chrupiącą bagietką lub danie główne ...

    Warzywa 19.06.2012
    Szparagi z olejem sezamowym
    Już są! Rozpoczął się sezon na szparagi. Korzystajmy z nich, eksperymentujmy i wykorzystujmy je w kuchni. Bo sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko około miesiąca. Sprawdź, jak zrobić pyszne szparagi na sposób azjatycki.Składnikipęczek szparagów4 plastry bekonu/boczku pociętego w cienkie plasterkiolej sezamowyłyżka ziaren białego sezamułyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie Na grillową ...

    Zupy 19.06.2012
    Zupa meksykańska
    Zupa gęsta, ostra, pożywna i przyprawiająca o dobry nastrój? Taka jest zupa meksykańska. Pełna pysznego mięsa i soczystych warzyw. W smaku przypomina chili con carne. Sprawdź, jak ją zrobić.Na charakter współczesnych Meksykan wpłynęły cechy ludów indiańskich, hiszpańskich oraz sąsiedztwo ze Stanami Zjednoczonymi. Zapewne nie pozostało to bez wpływu na meksykańską kuchnię, która ...