Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 20.06.2012
    Czekoladowe brownies z twarożkiem i wanilią
    A teraz coś do przekąszenia na słodko. Te pyszne kostki wilgotnego, czekoladowego ciasta o waniliowym aromacie sprawdzą się tak na wytwornym przyjęciu, niezobowiązującej imprezie z jedzeniem w formie bufetu, na pikniku, jak i na wieczorze meczowym. Zauważcie, że w przepisie jest cukier z trzciny cukrowej – najlepiej, jeśli użyjecie tego najciemniejszego, o nieco lepkiej konsystencji, ...

    Mięsa 20.06.2012
    Gołąbki inaczej
    Gołąbki! Z tym daniem kojarzy nam się przygotowywanie liści kapusty: parzenie, hartowanie. Sama nie lubię tego robić, szkoda czasu. Czy można tego uniknąć? Oto przykład szybkiego i niekłopotliwego dania „kotleciki ala gołąbki”. Zapewniam, że kapusta jako królowa tego dania spełni swoje zadanie.Składniki50 dag mielonego mięsa50 dag białej kapustyćwierć szklanki mąki ziemniaczanej2 ...

    Desery i ciasta 20.06.2012
    Sernik z owocami leśnymi
    Temu kolorowemu, pysznemu deserowi z wyglądu oraz sposobu przygotowania bliżej jest raczej do włoskiej pannacotty niż do klasycznego sernika. Sezon na wszelkiego rodzaju owoce leśne za pasem, dlatego już teraz podajemy Wam przepisy na pyszne desery z malinami, poziomkami, jeżynami oraz jagodami. Delektujcie się nimi póki lato w pełni!Składniki 200 g pokruszonych kruchych ciasteczek (maślanych, ...

    Diety 20.06.2012
    Jakie są odmiany wegetarianizmu
    Główną zasadą wegetarianizmu jest całkowity zakaz spożywania mięsa, ryb oraz produktów odzwierzęcych typu żelatyna czy tłuszcze zwierzęce. Dzieli się on na kilka odmian, niektóre z nich wykluczają również jedzenie jajek lub nabiału. Laktowegetarianizm, laktoowowegetarianizm i owowegetarianizm Pierwsza metoda żywienia oprócz mięsa oraz ryb wyklucza jedzenie jaj, ale dopuszczalne ...

    Diety 20.06.2012
    Co można jeść po godzinie 18.00
    Będąc na diecie nieraz zapewne walczyłeś ze sobą, aby ostatni posiłek zjeść najpóźniej o godzinie 18.00 i później nie sięgać już do lodówki. Zdarzają się jednak dni, kiedy potrzebujesz coś przekąsić. Stosując się do kilku prostych wskazówek, możesz spokojnie zjeść coś wieczorem. Węglowodany Po godzinie 18-stej nie powinieneś sięgać po produkty bogate w cukry proste, ...

    Kuchnie świata 20.06.2012
    Cannelloni nadziewane kurkami - po włosku
    Chyba każdy z nas lubi zjeść czasami danie kuchni włoskiej. Najczęściej jest to makaron z odpowiednim sosem: mięsnym lub wegetariańskim. Jednym z nich obok lasagne i spaghetii jest cannelloni, który swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu, oznaczającemu „dużą rurę”.Ten makaron „z wnętrzem” na ogół przyrządzany jest z mięsem mielonym, pomidorami i sosem beszamelowym. ...

    Mięsa 20.06.2012
    Kurczak o pomidorowej nucie z kaparami
    Mięso kurczaka jest lubiane, a co ważniejsze – zdrowe. Pomysłów na jego smaczne przyrządzenie znam wiele. Każdy z nich wnosi coś nowego. Kurczak o pomidorowej nucie to ostatnio wypróbowany przeze mnie sposób. Wart zachodu, a pokusić powinni się nawet Ci, którzy są pod reżimem drastycznych diet.Składnikikurczak (ok.1,2kg)3 ząbki czosnku4 gałązki rozmarynucytryna3 łyżki oleju1/2 ...

    Mięsa 20.06.2012
    Gulasz z fasolką szparagową
    Wyjątkowy obiad. Nie ważne, że kaloryczny, ale o niezapomnianym smaku, takim, który wspomina się latami. Tymianek, który świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi i wołowiną dopełni smaku, a żołądek pobudzi do trawienia. Odwagi! Tym bardziej, gdy rozpoczął się sezon fasolowy.Składniki marchew2 cebule500 g wołowinyłyżka mąki4 łyżki olejupo szklance jasnego piwa i bulionu ...

    Mięsa 20.06.2012
    Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
    Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym to szybkie i łatwe do zrobienia danie. Polędwiczki są według mnie jednym z najsmaczniejszych mięs, a połączenie ostrej musztardy ze słodkim miodem i ostrymi papryczkami chili daje rewelacyjny mix smakowy. Do tego możemy je podawać zarówno na zimno jako przystawkę jak i na ciepło na obiad. Składniki 2 długie polędwiczkirukolasos ...

    Sałatki 20.06.2012
    Sałatka z młodych ziemniaków
    Młode ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem, polane masłem i posypane świeżym, pachnącym koperkiem to danie kultowe na przełomie wiosny i lata, smak dzieciństwa chyba większości z nas. Niby nic specjalnego, ale komu nie smakują gorące, malutkie ziemniaczki podane ze schłodzonym mlekiem. Idealne na upalne i letnie dni. Jeśli jednak chcemy czegoś więcej prócz kultowej wersji podawania młodych ...