Wszystkie artykuły
Diety 18.06.2012
Czym jest weganizmWeganizm jest bardziej ścisłą formą wegetarianizmu. Nie jest typową dietą, ale stylem życia, który odrzuca wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz formy eksploatacji zwierząt do celów żywieniowych, produkcji odzieży, przeprowadzania na nich doświadczeń i eksperymentów, testowania kosmetyków oraz wykorzystania do celów rozrywkowych. Produkty zakazane w weganizmie
Na liście ...
Napoje 18.06.2012
Bezalkoholowy koktajl na bazie wody kokosowejPrzygotowanie bezalkoholowego koktajlu na bazie wody kokosowej nie wymaga zbyt wiele filozofii – wystarczy zrobić dziurkę, wetknąć rurkę i już możemy rozkoszować się jego egzotycznym smakiem. Jedynym mankamentem jest to, że zdobycie w Polsce świeżego kokosa graniczy z cudem. Mimo to, na szczęście na rynku pojawią się firmy, które sprowadzają ów napój w puszkach.Składnikiszklanka ...
Przekąski 18.06.2012
Omlet z kurkami, cukinią i twarożkiemSezon na kurki zaraz się zacznie! Tylko czekać aż leśne runo będzie złocić się tymi małymi, pysznymi grzybami o pofalowanym kapeluszu i delikatnych blaszkach pod spodem. Nie mogąc się już ich doczekać, zamieszczamy przepis na bardzo łatwy omlet z pieprznikiem jadalnym, którego przyrządzenie zajmuje nie więcej niż pół godziny.Sposób przygotowania tego omleta zdradza jego podobieństwo ...
Mięsa 17.06.2012
Gyros z kurczaka z tuńczykiem i oliwkamiWielu smakoszom takie połączenie może się wydawać zbyt… różnorodne! Drób, ryba i warzywa razem w jednym daniu to nie lada wyzwanie dla żołądka. Jednak zapewniam was, że wszystkie składniki są bardzo lekkostrawne, zaś smak tej wersji gyrosa jest naprawdę obłędny.Składniki (dla 4 osób): - 400 g filetów z piersi kurczaka - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki przecieru pomidorowego - 50 ...
Przekąski 17.06.2012
Włoskie grzanki z krewetkami i imbiremWłosi uwielbiają crostini! Tak bowiem nazywają się w słonecznej Italii, mające formę grzanek, jedne z najpopularniejszych antipasti, czyli małych przekąsek spożywanych zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i jako samodzielny posiłek - gdy chcemy po prostu coś przegryźć. Crostini zawsze opieka się w piekarniku bądź na grillu (sama ich nazwa oznacza dosłownie „małe ...
Przekąski 17.06.2012
Kolorowe wiosenne tostySą tak ładne i pełne wielobarwnych składników, że aż żal je jeść. Jeśli zabraknie wam jakiegoś produktu, z łatwością możecie zastąpić go czymś podobnym w smaku i kolorze. Potraktujcie nasz przepis raczej jako inspirację i spróbujcie stworzyć swoje własne, niepowtarzalne kanapkowe kompozycje, dobierając produkty według indywidualnych preferencji. Składniki (dla 4 osób po ...
Przekąski 17.06.2012
Tuńczykowy dip z kaparamiCapparis spinosa, jak nazywają uczeni popularne kapary, są jednym z fundamentalnych składników diety śródziemnomorskiej. Te małe, oliwkowo-zielone, pokryte jasnymi plamkami owoce mają unikalny, kwaśno-pikantny, bardzo intensywny smak i nawet ich niewielka ilość w sałatkach, dipach, marynatach czy na kanapkach znacząco wpływa na całą potrawę. Ich królestwem jest Sardynia i Wyspy Liparyjskie ...
Przekąski 17.06.2012
Smażona mozzarella w panierce - z bekonem, czosnkiem i ziołamiMozzarella jest wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno. Jednak ma tę właściwość, że pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się roztapia, uzyskując półpłynną konsystencję. Wówczas jej spożycie nie należy do najłatwiejszych, a już na pewno nie jest super estetyczne. Jednak nie martwcie się! My wiemy jak smacznie i elegancko przyrządzić smażoną mozzarellę, tak ...
Przekąski 14.06.2012
Kanapkowe ślimaczki w 3 smakachCo prawda są zbyt maleńkie, by wystarczyły za cały posiłek, jednak idealnie sprawdzą się jako coś do przekąszenia do piwa w czasie meczu. Ich wielką zaletą jest prostota wykonania – wystarczy bowiem kilka kromek łatwego do rolowania chleba tostowego oraz kremowe, puszyste serki twarożkowe w różnych smakach. Niby zwyczajne kanapki, a jednak podane w tak ciekawej formie, że na pewno ...
Przekąski 14.06.2012
Grzanki z pieczonym schabem i chrzanemPyszne połączenie pieczeni (dodatkowo podsmażonej na maśle i musztardzie) i świeżego chrzanu. Tym razem przekąska na ciepło, podawana na zdrowych, pełnoziarnistych grzankach. Jeśli masz mało czasu, możesz użyć gotowego chrzanu ze słoiczka.Składniki: - 1 bochenek chleba pełnoziarnistego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek (najlepiej extra vergine) – do skropienia tostów i potem ...