Wszystkie artykuły

    Diety 18.06.2012
    Gorczycznik wiosenny – gorzki na zdrowie
    Jak wiele jest dobroczynnych roślin, o których ciągle tak mało wiemy! To należące do rodziny kapustowatych ziele zwane inaczej rzeżuchą zimową lub barbarką jest niezwykle bogate w witaminę C i sole mineralne. Ponadto jego liście są skarbnicą żelaza, a jadalne łodygi – jodu, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.Do gorczycznika powinni się przekonać zwłaszcza ...

    Diety 18.06.2012
    Na czym polega dieta Montignac
    Pierwotnie dieta Montignaca miała służyć przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę. Jednak program żywienia Michaela Montignaca okazał się sposobem na pozbycie się nadwyżki kilogramów, bez dokładnego liczenia kaloryczności posiłków oraz bez konieczności ograniczenia ilości dań. Zasady diety Montignac Zdaniem Francuza przybieranie na wadze nie wiąże się z nadmierną ilością ...

    Diety 18.06.2012
    Co można jeść na diecie dr Budwig
    W diecie dr Budwig dominują świeże owoce i warzywa, ryby morskie oraz produkty mało przetworzone. Ten styl żywienia oparty jest na oleju lnianym, który dostarcza się organizmowi w postaci specjalnej pasty. Historia diety dr Budwig Dietę opracowała dr Johanna Budwig, niemiecka biochemik żyjąca w latach 1909–2003. Opiera się ona na badaniach nad tłuszczami oraz leczeniem chorób cywilizacyjnych, ...

    Diety 18.06.2012
    Co można jeść na diecie kopenhaskiej
    Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych diet na świecie. Powodem jest niezwykle rygorystyczny i monotonny jadłospis, który wymaga konsekwentnego stosowania przez okres prawie dwóch tygodni. Składa się głównie z chudego mięsa, jajek, warzyw, niewielkiej ilości warzyw i owoców oraz napojów.Podstawowe zasady diety kopenhaskiej Stosując dietę kopenhaską, nazywaną również ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Kuchnia Grecji: orientalno-śródziemnomorski smak zdrowia
    Grecka kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych i najzdrowszych na świecie. Nasycona jest oliwkami, owocami, warzywami, miodem, jogurtem, czosnkiem i ziołami; idealnie łączy na jednym talerzu elementy słodkie, słone i pikantne. Cechuje ją obecność dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie, orzechach i nasionach sezamu - obowiązkowych ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Paella, czyli hiszpański sposób na ryż
    Spytajcie kogokolwiek o najsłynniejsze danie Hiszpanii! Myślę, że każdy bez trudu wyrecytuje: „Paella!”. Lubisz kuchnię śródziemnomorską, gdzie prym wiodą dorodne warzywa, dobroczynna oliwa z oliwek, soczyste, dobrze przyprawione mięso, a węglowodanów dostarcza nam esencjonalny, bo nasączony bulionem, ryż? Jest to więc jedzenie stworzone dla Ciebie!Paella to rodowita Katalonka. ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    W królestwie Posejdona i Demeter, czyli bogactwa greckiego stołu
    Mnogość greckich wysp i obfitość okolicznych wód mogłyby sugerować fakt, iż Grecy opierają swoje kulinaria jedynie na rybach i owocach morza, jest to jednak bardzo mylne wrażenie. Zaiste nie samymi darami Posejdona odżywiają się mieszkańcy Hellady; także szczodrobliwa Demeter obdarza ich swymi nieprzebranymi zbiorami.Żyzne gleby i łagodny, śródziemnomorski klimat stanowią tu warunki ...

    Mięsa 18.06.2012
    Paella z mięsem
    Podaję przepis na lądową wersję paelli, bez ryb czy owoców morza, za to z naprawdę dużą ilością rozmaitych mięs. Takiej wersji nie jadano w Katalonii na co dzień. Kurczak, kaczka i królik były to składniki drogie, na które pozwolić mogły sobie jedynie bogate familias.Tradycyjnie przyrządzano ją w specjalnej patelni znanej jako paellera albo po prostu paella, od której danie wzięło ...

    Sałatki 18.06.2012
    Sałatka panzanella – kwintesencja Toskanii
    Włosi mogą poszczycić się naprawdę ogromną ilością wspaniałych, świeżych i zdrowych sałatek. Ta reprezentująca Toskanię zwana jest panzanellą. Zawiera wszystko, co w tym regionie Półwyspu Apenińskiego najlepsze: soczyste, pełne słońca warzywa, oliwę, ocet winny i aromatyczną bazylię.Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto używać do przyrządzania klasycznej panzanelli pomidorów. ...

    Warzywa 18.06.2012
    Warzywa wiosną i latem czyli bakłażan z serem feta
    Wiosną i latem na naszych stołach królują warzywa. Są smaczne, zdrowe i łatwo można je przygotować. Jedną z propozycji jest bakłażan z serem feta, czyli trochę Grecji na polskim stole. Wystarczy zaledwie 15 minut przygotowań, a nasze starania zostaną nagrodzone smacznym i pożywnym daniem.Doskonale znany nam bakłażan znany jest również jako oberżyna, chociaż posiada również inne, ...