Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 19.06.2012
    Dietetyczne ciasteczka owsiane z cynamonem
    Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale zawiera także najwięcej błonnika. Jest źródłem magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składniki szklanka płatków owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka rodzynek szklanka mąki jajko kurze (lub 4 przepiórcze) szklanka soku jabłkowego (najlepiej świeżo ...

    Diety 19.06.2012
    Ciasto marmurkowe bez mleka i glutenu
    Dieta bezglutenowa należy chyba do najtrudniejszych. Ponieważ gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie - trzeba zrezygnować ze zwykłej mąki. Podobnie jest z dietą bezmleczną - w wielu gotowych produktach kryje się mleko albo jego pochodne. Dlatego warto starannie czytać etykiety sprawdzając skład produktów. Ciasto które proponuję, znalazło wielu zwolenników, ...

    Kuchnie świata 19.06.2012
    Jak gotować po włosku
    Czy ktoś nie lubi włoskiego jedzenia? Być może, ale o spaghetti bolognese, pizzy, tiramisu słyszał każdy. Tej jednej z najbardziej popularnych i lubianych kuchni świata towarzyszy filozofia – ma być prosto, świeżo, z użyciem najlepszych regionalnych składników. Tak przygotowane potrawy zjadamy powoli, w towarzystwie lekkiego wina, przyjaciół i rodziny.Włosi odnoszą się z ogromnym ...

    Przekąski 19.06.2012
    Ciasto francuskie z kurkami i kozim serem - sezon na kurki czas zacząć
    Kurki to prawdziwy rarytas i to nie tylko dla smakoszy grzybów. Można je podać na 1001 sposobów, ja zaś polecam ciasto francuskie z kurkami i kozim serem. Dla zapracowanych – szybko i smacznie. Przekonaj się sam! Kurki to nic innego jak tzw. pieprznik jadalny, występujący gromadnie w lasach całej Polski. Właśnie zaczyna się sezon. Jeszcze kurki ciężko znaleźć w lesie, a te, które ...

    Desery i ciasta 18.06.2012
    Słodki placek czyli sernik z brzoskwiniami
    Jeśli macie ochotę na coś słodkiego z letnim akcentem, polecam sernik z brzoskwiniami. Jest pyszny i aksamitny, a jego delikatna masa serowa z kawałkami dojrzewających w słońcu brzoskwiń wprost rozpływa się w ustach. Niezaprzeczalną zaletą sernika jest to, że można go przygotować aż dwa dni przed podaniem, co oznacza, że jeśli zjemy mały kawałek tuż po zrobieniu, to resztą ciasta ...

    Diety 18.06.2012
    Na czym polega dieta Cambridge
    Stosując dietę Cambridge nie komponujesz sam posiłków, ale jesz gotowe mieszanki w postaci zup, koktajli oraz batonów. Ta metoda odchudzania jest bardzo restrykcyjna i wymaga konsekwentnego stosowania, bez żadnych odstępstw czy zamienników. Kto wymyślił dietę Cambridge Początki diety Cambridge sięgają 1960 roku, kiedy doktor Alan Howard zaczął prowadzić badania nad otyłością i ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Gazpacho – iberyjski chłodnik o wielowiekowej historii
    Wydawać by się mogło, że gazpacho to nic innego jak nasz chłodnik. Oczywiście, ta serwowana na zimno zupa z gorącego południa Hiszpanii ma wiele wspólnego z naszymi polskimi polewkami, którymi tak często delektujemy się w porze letniej.Największym podobieństwem, które łączy obie potrawy jest spora dowolność w doborze składników, a także warunek, iż do ich przyrządzania używamy ...

    Kuchnie świata 18.06.2012
    Jak gotować po tajsku
    Jedzenie w Tajlandii jest przepyszne, jednak zwyczajowo panuje dość niesprawiedliwa opinia, że nie da się odtworzyć tych znakomitych, egzotycznych potraw na naszym rodzimym zachodzie. Dzieje się tak z powodu częstego braku lokalnych, tajskich produktów na naszym rynku. Na szczęście ostatnio dużo sklepów czy supermarketów oferuje te rzadkie towary, a ich ceny – dzięki coraz większej ...

    Mięsa 18.06.2012
    Kurczak curry po tajsku
    Masz ochotę na coś egzotycznego, pikantnego, a zarazem niezbyt pracochłonnego? Spróbuj tajskiej kuchni! Większość tamtejszych smakowitości ma formę potraw jednogarnkowych, w których składniki są drobno pokrojone, dzięki czemu szybko się gotują. Sprawia to, że stanowią idealny posiłek na ciepłe, wiosenno-letnie dni, kiedy nie chce się spędzać długich godzin w kuchni.Dziś proponuję ...

    Zupy 18.06.2012
    Gaspacho – portugalska wersja chłodnika
    Portugalczycy również mają swoją własną wersję tego wegetariańskiego chłodnika, z której są bardzo dumni. Rzecz jasna, różni się ona nieco od zupy jedzonej przez ich wschodnich sąsiadów. Która jest lepsza? Zróbcie obie wersje i oddajcie się smakowitej degustacji ¡Que aproveche! Bom apetite! Portugalia ma swój własny sposób na gaspacho, ponieważ tak u nich nazywa się pomidorowy ...