Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 30.07.2012
    Sernik śmietanowy poezja
    Za każdym razem, kiedy mam piec sernik, słyszę: „Tylko ten rozpływający się w ustach”. Spełniam wtedy życzenie mojej rodzinki. Spotkałam się też z określeniem „sernik poezja”. To opinia moich znajomych. Przepis przechodzi z rąk do rąk, a jego amatorzy zapominają o liczeniu kalorii, bo naprawdę wart jest grzechu.Składniki1,5 kg twarogu (2 razy zmielić)2 szklanki cukrukostka ...

    Desery i ciasta 30.07.2012
    Piernik z bakaliami i cynamonem
    Szare ciasto – tak w dzieciństwie nazywałam piernik, wypiekany przez moją mamę. Pamiętam, jego smak z zimnym mlekiem i zapach cynamonu, który roznosił się po całej kuchni. Chętnie wracam do tego przepisu. Wzbogaciłam go tylko bakaliami. Ostatecznie mogę powiedzieć, że zarówna wersja z bakaliami, jak i bez, smakuje wyśmienicie. Składniki2 całe jajkaszklanka cukru4 łyżki margaryny4 ...

    Desery i ciasta 30.07.2012
    Brzoskwiniowiec z warstwą kokosową
    To eleganckie ciasto nadaje się na każde okazjonalne spotkanie. Puszysta masa z sokiem brzoskwiniowym dodaje mu wytworności, a warstwa kokosowa, kończąca jego „konstrukcję” stanowi idealne dopełnienie. Nie tylko apetycznie wygląda ale także wyśmienicie smakuje – rozpływa się w ustach. SkładnikiCiasto:5 jajszklanka cukrucukier waniliowybudyń śmietankowyszklanka mąkiłyżeczka ...

    Desery i ciasta 30.07.2012
    Kruche rogaliki babcine
    Dziwiłam się, że babcia dodaje smalec do ciasta. „Tak trzeba. Ciasto jest wtedy kruche i się nie starzeje.” – to rada mojej babci. Korzystam z tego przepisu już ładnych parę lat. Prawda jest taka, że rogaliki naprawdę długo zachowują świeżość.Składniki1 kg mąkicałe jajkocukier waniliowy3 łyżki cukru5 dag drożdżyszklanka mlekaszczypta solikostka margarynykostka smalcumarmolada ...

    Desery i ciasta 22.07.2012
    Tort serowy z truskawkami na zimno
    Kiedy ten tort zobaczyłem na własne oczy, to po prostu oniemiałem z wrażenia. Wyglądał niesamowicie, ale smakował jeszcze lepiej. Musiałem więc go przygotować własnoręcznie. Jednak przepis trochę zmodyfikowałem, ale rezultat końcowy okazał się niezwykły.Składniki 25 dag masła lub margaryny PALMY 1½ szklanki cukru pudru 2 żółtka całe jajko paczka cukru waniliowego 2 serki homogenizowane ...

    Desery i ciasta 19.07.2012
    Puszysty sernik wiedeński
    Puszysty, delikatny sernik z rodzynkami o niepowtarzalnym smaku. Smakuje przepysznie i wspaniale wygląda. Piekę go niemal zawsze i za każdym razem wychodzi mi on coraz lepiej. Polecam osobom, które lubią takie wykwintne słodkości. Składniki 1 kg tłustego, białego sera 10 jajek 25 dag masła lub margaryny PALMY 2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste łyżki mąki (najlepiej krupczatki) budyń ...

    Desery i ciasta 19.07.2012
    Biszkoptowe naleśniki z wiśniami
    Każda doświadczona gospodyni wie, jak ważne jest mieć w schowku kilka słoiczków konfitur wiśniowych. Taki skarb często ułatwia szybkie przygotowanie słodkiej przekąski. Tak więc gospodynie – nie dajcie się zaskoczyć swoim łasuchom. Składniki25 dag mąki2 szklanki mleka 3%5 jajek3 łyżeczki cukrusłoiczek konfitur wiśniowychcukier puder od posypania Wykonanie Białka ubijamy na ...

    Desery i ciasta 16.07.2012
    Ciasto Murzynek z rodzynkami
    Murzynek to naprawdę pyszne ciasto. Kiedy mi na to czas pozwala, to piekę go i od razu zjadam prosto z blachy prawie całe ciasto. Na pewno nie pożałujesz kiedy go upieczesz, a Twoja rodzina będzie zadowolona z uczty jaką im zafundujesz. Składniki kostka masła lub margaryny PALMY 1/3 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 4 jajka ...

    Desery i ciasta 13.07.2012
    Zielono-żółte tiramisu z owocami i likierem Malibu
    Gdy nadchodzą upalne dni lata i generalnie odchodzi nam ochota na ciężkie potrawy, również desery powinny być przygotowywane w lżejszym wydaniu. Spróbujcie naszego kolorowego tiramisu, które zawiera mniej tłustego serka mascarpone i biszkoptów, za to więcej zdrowych owoców.Składniki 250 ml śmietany 30% (do ubijania)250 g serka mascarpone80 g cukru 120 g biszkoptów (np. typu „kocie ...

    Desery i ciasta 13.07.2012
    Ciasteczka z masłem orzechowym
    „Peanut butter cookies” należą do klasyków amerykańskiej kuchni. Ciasteczka z masłem orzechowym to wypiek wymyślony już na początku XX wieku, jednak wówczas do masy ciasteczkowej dodawano posiekane orzechy arachidowe, nie zaś gotowe masło z fistaszków. Składniki 250 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 75 g cukru trzcinowego demerara (demerara ma bardziej kryształową, ...