Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 19.09.2012
    Biszkopty z orzechowym kremem i czekoladą
    Przepis na szybki deser, gdy wpadną niespodziewani goście. Wystarczy mieć w domu biszkopty i odrobinę chałwy. Przyda się również gorzka czekolada, która przełamie słodycz kremu. Gości na pewno zaciekawi delikatny krem na bazie chałwy, którego smak podkreślają zmielone orzechy. Składniki80 świeżych, okrągłych biszkoptów½ szklanki mielonych orzechówKrem:kostka masła (25 dag)25 ...

    Warzywa 19.09.2012
    Przepisy na dania z dyni
    Cenne właściwości dyni znane są od wielu lat. Spożywanie dyni pod różnymi postaciami może pomóc nam zwalczyć niektóre problemy zdrowotne. Dynia jest bowiem źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej i nienasycone kwasy tłuszczowe.Sok z dyni, jabłek i pomarańczySkładniki :- ćwiartka ...

    Sałatki 19.09.2012
    Sałatka szpinakowa z wątróbką i odrobiną sherry
    Szpinak to wspaniałe, ciemnozielone liściaste warzywo bogate w witaminy i minerały. Najlepiej smakuje świeży. Taki też należy użyć do sałatki. Chrupiące liście idealnie bowiem podkreślą smak wątróbki z aromatem sherry. Zwróćmy jednak uwagę na dokładne umycie szpinaku. Nawet najmniejsza odrobina ziemi może trzeszczeć w zębach i sałatka straci na wykwintności.Składniki 25 dag ...

    Sałatki 19.09.2012
    Jesienna sałatka warzywno-owocowa
    W okresie jesienno-zimowym nasz organizm wymaga wzmocnionej ochrony. Warto zatem już teraz zadbać o dodatkowe porcje witamin. A w związku z tym, że mamy teraz do dyspozycji jabłka, gruszki, dorodne selery – proponuję przygotować pyszną sałatkę. By jednak tak było, proszę sprawdzić, czy bulwa selera jest twarda. Jeśli skórka się ugina, oznacza to, że seler jest nieświeży i może ...

    Sałatki 19.09.2012
    Sałatka pomidorowa z sardynkami
    Natka pietruszki – nie sposób wyobrazić sobie bez niej współczesnej kuchni. Jest uniwersalnym ziołem nadającym każdej sałatce delikatnego ale charakterystycznego aromatu. W duecie z intensywnym czosnkiem tworzy smak zaostrzający apetyt. I o to właśnie chodzi! Taki duet idealnie podkreśli smak pomidorów i sardynek. Sałatka błyskawicznie znika ze stołu.Składniki8 pomidorówcebula ...

    Warzywa 19.09.2012
    Kkakdugi - kimchi z białej rzodkwi
    Kimchi jest sztandarowym daniem w Korei, najważniejszą przystawką do głównych dań. Mamy dużo różnych gatunków kimchi. Dziś przedstawiam najłatwiejszą wersję do przygotowania - Kkakdugi. Możesz znaleźć też je pod nazwą „mu kimchi” lub „radish kimchi”.Składniki 3 rzodkwie2/3 szklanki ostrej czerwonej papryki w proszku4 dymki6-8 ząbków czosnku2 łyżeczki imbirusólcukier¼ ...

    Wypieki wytrawne 19.09.2012
    Ziemniaczany placek z pieczarkami inaczej
    Niektórzy preferują placki ziemniaczane prosto z patelni, a ja proponuję placek ziemniaczany pod francuską pierzynką prosto z piekarnika. Najczęściej podaje go z sosem czosnkowy. Należy jednak uważać, bo sos zaostrza apetyt i można nie skończyć na jednym kawałku. Składniki20 dag ziemniaków50 dag pieczarek2 pory2 łyżki białego winałyżka posiekanej natki2 łyżki oleju2 łyżki ...

    Zupy 19.09.2012
    Krem paprykowo-pomidorowy
    Przyszła pora na zupy w wydaniu jesiennym. Chłodniejsze dni i słota, zachęcają do spożycia rozgrzewających potraw, które ogrzeją nas od wewnątrz i dodadzą energii. W tej roli doskonale sprawdzi się delikatnie ostry, paprykowo-pomidorowy krem. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia organizm, dzięki zawartości czosnku.Składniki6 czerwonych paprykpuszka pomidorówząbek czosnku2 ...

    Grzyby 17.09.2012
    Hamburgery z grzybami
    Danie odżywcze, sycące i bardzo… smaczne! Zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych. Amerykańska forma i europejska treść. Wszak zwyczaj zbierania grzybów nigdzie indziej na świecie nie jest tak popularny jak na Starym Kontynencie.Składniki 200 g różnych grzybów leśnych oliwa z oliwek 500 g mielonej albo drobno posiekanej wołowiny żółtko 25 g parmezanu 50 g szynki jamón serrano ...

    Grzyby 17.09.2012
    Wołowina z grzybami po katalońsku
    Ta szlachetna, grzybowa potrawa jest bardzo rozpowszechniona w całej Katalonii. Czytając przepis, z pewnością zauważymy pewne podobieństwo do węgierskiego gulaszu. Jednak hiszpańskie danie jest zupełnie inne – a to z racji dodatku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.Składniki 500 g wołowiny ...