Wszystkie artykuły

    Grzyby 17.09.2012
    Filety z kurczaka po myśliwsku z borowikami
    Jest to moja uproszczona wersja wykwintnego obiadu z bażantem lub kuropatwą w roli głównej. Co prawda smak dziczyzny jest bardziej szlachetny i wyrafinowany niż drobiu z domowej hodowli, jednak nie ma wątpliwości, że kurczak jest na pewno o wiele łatwiej dostępny i dużo tańszy. Jakiego mięsa byście nie użyli, gwarantujemy, że potrawa będzie wyśmienita. Idealnie jeśli uda Wam się ...

    Mięsa 17.09.2012
    Galbi – najsmaczniejsze i uzależniające pikantno-słodkie żeberka
    Galbi oznacza "żeberka" i jest to jedno z bardziej lubianych dań Koreańczyków. Można je spotkać w wielu restauracjach jak i na rodzinnych piknikach organizowanych poza miastem. Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać o odpowiednim cięciu mięsa. Każdy kawałek mięsa powinien być na wielkość jednego kęsa, aby można było łatwo złapać go pałeczkami.Gotując to danie swoim przyjaciołom, ...

    Przekąski 15.09.2012
    Mus z tuńczyka na zimno
    Mus z tuńczyka to propozycja zimnej przekąski dla osób mających mało czasu, liczących kalorie i niekochających wielkich wyzwań w kuchni. Wystarczy 25 minut i mamy gotową średniokaloryczną, średniodrogą i średniotrudną zimną przekąskę. Prosta i co ważne, zawsze się udaje.Składniki2 puszki tuńczyka w zalewieszklanka naturalnego jogurtuszklanka śmietany kremówki3 łyżki posiekanych ...

    Sałatki 15.09.2012
    Sałatka paprykowa z pikantnym sosem
    Stare, sprawdzone przepisy na sałatki nigdy nie wychodzą z kuchennej mody. Ja jednak, jako smakosz sałatek, ciągle domagam się nowości. Lubię próbować i eksperymentować. Ostatnio trafiłam na przepis na sałatkę paprykową i okazał się to strzał w dziesiątkę. Chrupiąca, świeża papryka i pikantny sos idealnie sprawdziły się jako dodatek do czerwonego mięsa.Składnikistrąk czerwonej ...

    Ryby i owoce morza 15.09.2012
    Gorąca zakąska z dorsza z leśnymi grzybami
    Kocham jesień za grzyby. Uwielbiam je pod każdą postacią. Część oczywiście suszę, by móc rozkoszować się ich smakiem także zimą, część jednak przygotowuję od razu na świeżo. Ostatnio wykorzystałam je do pysznej gorącej zakąski z dorsza. Idealnie podkreśliły smak ryby. A zakąska idealnie sprawdziła się podczas wieczorku powakacyjnych wspomnień. Składniki6 filetów z dorsza30 ...

    Sałatki 15.09.2012
    Sałatka warzywna na dobry początek dnia
    Dobry i smaczny początek dnia to dobre samopoczucie przez cały dzień. Wystarczy zatem wstać pół godziny wcześniej, aby optymistycznie wkroczyć w nowy dzień. Trochę krzątaniny w kuchni i na naszym stole ląduje pyszna, warzywna sałatka, zapewniająca nam odpowiednią porcję wigoru. Do tego świeże, chrupiące pieczywo i śniadanie gotowe.Składniki2 marchewki½ szklanki groszku konserwowego4 ...

    Warzywa 15.09.2012
    Puree z selerów zasmażane
    Purre z selerów to bardzo proste ale pełne charakteru danie. Chętnie zastępuję nim ziemniaki lub kluski. Fajnie urozmaica codzienny obiad. Dodatkowo purre z selerów jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Seler przyspiesza także trawienie i działa uspokajająco i przeciwzapalnie. Warto zatem wypróbować selerowe puree już przy najbliższym obiedzie.Składniki2 selery¼ kostki masła½ ...

    Zupy 15.09.2012
    Krupnik z pęczaku na rosole
    Kasza manna gotowana przez moją babcię była gęsta, polana stopionym masłem, posypana cukrem i cynamonem. Nikt się nie przejmował setkami kalorii. Była po prostu smaczna. Sentyment do kaszy u mnie pozostał. Postanowiłam zatem wykorzystać pęczak i przygotowałam pyszny krupnik. Polecam wszystkim na chłodne, jesienne popołudnie. Krupnik z pęczaku to bardzo pożywna zupa, idealna dla całej ...

    Diety 14.09.2012
    Jak nie przytyć na wakacjach all inclusive
    Popularne w ostatnich latach oferty all inclusive kuszą bogatym menu i nieograniczonym dostępem do alkoholi. Różnorodne jedzenie, serwowane między posiłkami przekąski oraz możliwość popijania drinka pod palmą sprawiają, że człowiek zjada i wypija znacznie więcej niż potrzebuje. Czy jest metoda, by pomimo takich ilości pysznych dań i trunków zachować wagę sprzed wyjazdu?Decydując ...

    Kuchenne pogotowie 13.09.2012
    Pierogi z kaszą gryczaną
    W mojej rodzinie hasło: „ Dziś będą pierogi” poprawia wszystkim nastrój. Uwielbiane są w każdej postaci. Do tych z kaszą gryczaną przygotowuję dwie okrasy. Dla jednych samo roztopione masło, dla drugich skwarki z boczku. Każda z nich sprawia, że pierogi smakują jeszcze lepiej a biesiadnicy odchodzą od stołu z dobrym samopoczuciem.SKŁADNIKI :- 35 dag mąki- 1 jajko- 1 szklanka ...