Wszystkie artykuły

    Desery i ciasta 05.09.2012
    Deser malinowy z mascarpone
    To pomysł na szybki i pyszny deser. Do jego realizacji najlepiej użyć świeżych malin i pomarańczy. Oczywiście dużo łatwiej kupić gotowy sok, ale warto przygotować go samodzielnie, by wydobyć z owoców to, co najcenniejsze. Do tego delikatny, kremowy w smaku serek mascarpone oraz biała czekolada i mamy powód do niezliczonych pochwał.Składniki150 ml śmietany 30%20 dag serka mascarpone5 ...

    Desery i ciasta 05.09.2012
    Jabłecznik z bakaliami
    Wyjątkowe spotkanie nie może obejść się bez deseru. Jesienną porą w tej roli doskonale sprawdzi się pyszny, bakaliowy jabłecznik. Teraz, kiedy drzewa w sadach są pełne soczystych jabłek, warto pokusić się o jego przygotowanie. A jabłka jak wiemy, idealnie komponują się z bakaliami, podkreślając ich smak i aromat. SKŁADNIKI : - 2 szklanki mąki krupczatki - ¾ szklanki cukru pudru - ...

    Ryby i owoce morza 05.09.2012
    Kimbap wegetariański z tuńczykiem
    Kimbap (김밥; z kor. kim - wodorost, bap - ryż) to tradycyjna koreańska potrawa przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty. Jedna z najpopularniejszych dań koreańskich serwowana prawie w każdej restauracji koreańskiej, jak i małych przyulicznych straganach. W zależności od naszej preferencji możemy przygotować wersję wegetariańską, mięsną, łagodną lub pikantną. Dziś ...

    Sałatki 05.09.2012
    Sałatka – ryżowy przekładaniec
    Jest okazja, by sprawdzić, czy świeżo ukiszone ogórki są wystarczająco jędrne, by przetrwały zimę. Potrawa, w której będą mogły zaczarować swoim smakiem, to ryżowy przekładaniec. Wielowarstwowa sałatka, w której wystąpią w towarzystwie tuńczyka, jajek i ryżu. Nie tylko ciekawie wygląda w przezroczystej misie, ale również ciekawie smakuje. Składniki3 ogórki kiszone2 torebki ...

    Sałatki 05.09.2012
    Jak przygotować lekkie sałatki do pracy
    W pracy nie zawsze mamy możliwość zjedzenia lunchu czy obiadu. Warto więc przygotować w domu zdrowy i sycący posiłek. Postawmy na sałatki – różnorodne, pożywne, proste w przygotowaniu i łatwe do przetransportowania w specjalnych pojemnikach. Pamiętajmy, aby dobierać tylko świeże składniki i starannie je umyć. Korzystajmy z jak najmniej przetworzonych produktów – świeżych warzyw ...

    Ryby i owoce morza 05.09.2012
    Łosoś po królewsku z prażonymi jabłkami i cynamonem
    Przygotowując potrawy na spotkania okolicznościowe zadaję sobie zazwyczaj to samo pytanie: czy pokusić się o coś zupełnie nowego, żeby urozmaicić jadłospis czy przygotować tradycyjne potrawy? Tym razem zdecydowałam się na śmiały eksperyment. Marynowany łosoś z warstwą prażonych jabłek z cynamonem.Składniki4 plastry świeżego łososia4 kwaskowe jabłkaszczypta cynamonuszklanka ...

    Mięsa 05.09.2012
    Wieprzowina w puchu ziemniaczanym
    Pora obiadowa, czasu mało i co nam przychodzi wtedy do głowy? Sprawdzony przepis jednodaniowy – maślano-śmietanowy puch puree z kawałkami mięsa. To sprawdzony przepis, który kilka razy ratował mnie z opałów. Kawałki mięsa wymieszane z delikatną masą ziemniaczaną i zapieczone z bułką tartą smakują wybornie.SKŁADNIKI :- ¾ kg łopatki od szynki- 1 ½ kg ziemniaków- duża cebula- ...

    Kuchenne pogotowie 05.09.2012
    Jak przygotować zdrowe pasty śniadaniowe
    Pasty do kanapek są zdrowe, smaczne i proste do zrobienia. Raz na jakiś czas, można zrezygnować z sera czy wędliny i przygotować pastę. Taka przekąska pasuje do każdego pieczywa i idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje ta, przyrządzona według własnego pomysłu, ale na początek warto spróbować sprawdzonych przepisów.Pasta jajeczna- 4 jaja kurze- ...

    Mięsa 05.09.2012
    Zrazy wołowe z kiszoną kapustą i jałowcem
    Zrazy wołowe z kiszoną kapustą to coś, co ucieszy podniebienie każdego mężczyzny. Plastry mięsa zrumienione na maśle zachowują swoje wartości odżywcze i są wyjątkowo soczyste. A ich smak wzbogaci kapusta przygotowana z jabłkiem i jałowcem. Słodkości natomiast dodadzą suszone śliwki.SKŁADNIKI :- 1 kg mięsa wołowego bez kości /zrazówka, rostbef/- 2 cebule- 25 dag kapusty kiszonej- ...

    Warzywa 05.09.2012
    Potrawa fasolowa z mięsem i ziemniakami
    Fasola jest bardzo bogatym źródłem białka. Ma go więcej niż mięso. Jest bogata również m.in. w potas, wapń i fosfor. Powinniśmy zatem zadbać, żeby dość często gościła na naszym stole. Na szczęście sposób na jej przyrządzenie jest wiele. Dzisiaj wersja obiadowa – fasola z mięsem i ziemniakami. Niestety trzeba uważać bo to danie ciężkostrawne.SKŁADNIKI :- ½ kg schabu karkowego- ...