Wszystkie artykuły
Desery i ciasta 05.09.2012
Deser malinowy z mascarponeTo pomysł na szybki i pyszny deser. Do jego realizacji najlepiej użyć świeżych malin i pomarańczy. Oczywiście dużo łatwiej kupić gotowy sok, ale warto przygotować go samodzielnie, by wydobyć z owoców to, co najcenniejsze. Do tego delikatny, kremowy w smaku serek mascarpone oraz biała czekolada i mamy powód do niezliczonych pochwał.Składniki150 ml śmietany 30%20 dag serka mascarpone5 ...
Desery i ciasta 05.09.2012
Jabłecznik z bakaliamiWyjątkowe spotkanie nie może obejść się bez deseru. Jesienną porą w tej roli doskonale sprawdzi się pyszny, bakaliowy jabłecznik. Teraz, kiedy drzewa w sadach są pełne soczystych jabłek, warto pokusić się o jego przygotowanie. A jabłka jak wiemy, idealnie komponują się z bakaliami, podkreślając ich smak i aromat. SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ¾ szklanki cukru pudru
- ...
Ryby i owoce morza 05.09.2012
Kimbap wegetariański z tuńczykiemKimbap (김밥; z kor. kim - wodorost, bap - ryż) to tradycyjna koreańska potrawa przyrządzana z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty. Jedna z najpopularniejszych dań koreańskich serwowana prawie w każdej restauracji koreańskiej, jak i małych przyulicznych straganach. W zależności od naszej preferencji możemy przygotować wersję wegetariańską, mięsną, łagodną lub pikantną. Dziś ...
Sałatki 05.09.2012
Sałatka – ryżowy przekładaniecJest okazja, by sprawdzić, czy świeżo ukiszone ogórki są wystarczająco jędrne, by przetrwały zimę. Potrawa, w której będą mogły zaczarować swoim smakiem, to ryżowy przekładaniec. Wielowarstwowa sałatka, w której wystąpią w towarzystwie tuńczyka, jajek i ryżu. Nie tylko ciekawie wygląda w przezroczystej misie, ale również ciekawie smakuje. Składniki3 ogórki kiszone2 torebki ...
Sałatki 05.09.2012
Jak przygotować lekkie sałatki do pracyW pracy nie zawsze mamy możliwość zjedzenia lunchu czy obiadu. Warto więc przygotować w domu zdrowy i sycący posiłek. Postawmy na sałatki – różnorodne, pożywne, proste w przygotowaniu i łatwe do przetransportowania w specjalnych pojemnikach. Pamiętajmy, aby dobierać tylko świeże składniki i starannie je umyć. Korzystajmy z jak najmniej przetworzonych produktów – świeżych warzyw ...
Ryby i owoce morza 05.09.2012
Łosoś po królewsku z prażonymi jabłkami i cynamonemPrzygotowując potrawy na spotkania okolicznościowe zadaję sobie zazwyczaj to samo pytanie: czy pokusić się o coś zupełnie nowego, żeby urozmaicić jadłospis czy przygotować tradycyjne potrawy? Tym razem zdecydowałam się na śmiały eksperyment. Marynowany łosoś z warstwą prażonych jabłek z cynamonem.Składniki4 plastry świeżego łososia4 kwaskowe jabłkaszczypta cynamonuszklanka ...
Mięsa 05.09.2012
Wieprzowina w puchu ziemniaczanymPora obiadowa, czasu mało i co nam przychodzi wtedy do głowy? Sprawdzony przepis jednodaniowy – maślano-śmietanowy puch puree z kawałkami mięsa. To sprawdzony przepis, który kilka razy ratował mnie z opałów. Kawałki mięsa wymieszane z delikatną masą ziemniaczaną i zapieczone z bułką tartą smakują wybornie.SKŁADNIKI :- ¾ kg łopatki od szynki- 1 ½ kg ziemniaków- duża cebula- ...
Kuchenne pogotowie 05.09.2012
Jak przygotować zdrowe pasty śniadaniowePasty do kanapek są zdrowe, smaczne i proste do zrobienia. Raz na jakiś czas, można zrezygnować z sera czy wędliny i przygotować pastę. Taka przekąska pasuje do każdego pieczywa i idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje ta, przyrządzona według własnego pomysłu, ale na początek warto spróbować sprawdzonych przepisów.Pasta jajeczna- 4 jaja kurze- ...
Mięsa 05.09.2012
Zrazy wołowe z kiszoną kapustą i jałowcemZrazy wołowe z kiszoną kapustą to coś, co ucieszy podniebienie każdego mężczyzny. Plastry mięsa zrumienione na maśle zachowują swoje wartości odżywcze i są wyjątkowo soczyste. A ich smak wzbogaci kapusta przygotowana z jabłkiem i jałowcem. Słodkości natomiast dodadzą suszone śliwki.SKŁADNIKI :- 1 kg mięsa wołowego bez kości /zrazówka, rostbef/- 2 cebule- 25 dag kapusty kiszonej- ...
Warzywa 05.09.2012
Potrawa fasolowa z mięsem i ziemniakamiFasola jest bardzo bogatym źródłem białka. Ma go więcej niż mięso. Jest bogata również m.in. w potas, wapń i fosfor. Powinniśmy zatem zadbać, żeby dość często gościła na naszym stole. Na szczęście sposób na jej przyrządzenie jest wiele. Dzisiaj wersja obiadowa – fasola z mięsem i ziemniakami. Niestety trzeba uważać bo to danie ciężkostrawne.SKŁADNIKI :- ½ kg schabu karkowego- ...