Wszystkie artykuły
Kuchnie świata 12.09.2012
Gimjang - tradycyjna sztuka przygotowywana kimchiZbliżająca się jesień wywołuje u mnie wspomnienia o kimchi. Ta potrawa jest wszechobecna w kuchni koreańskiej. Koreańczycy nie wyobrażają sobie spożywania posiłków bez tego dodatku. Również kimchi jest głównym składnikiem wielu przepysznych i pikantnych dań.W przeszłości każdego roku pod koniec października lub na początku listopada rozpoczynało się Gimjang (możesz go również ...
Diety 12.09.2012
Jak wygląda dieta dla figury typu klepsydraW latach 50. i 60. XX wieku sylwetka Marilyn Monroe uważana była za idealną. Legendarna aktorka posiadała figurę typu klepsydra, która powszechnie uważana jest za symbol kobiecości. Jednak panie o proporcjonalnych kształtach powinny zadbać również o właściwą dietę. Figura klepsydry
Kobieta klepsydra posiada symetryczną sylwetkę. Charakterystyczne są dla niej ramiona i barki niemal ...
Diety 12.09.2012
Jakie są założenia diety pszennejZalety pszenicy poznano niemal 10 tysięcy lat temu w Azji. Wierzono, że ma ona moc zapewniania dobrobytu i pomyślności. Współcześnie docenia się jej właściwości oczyszczające organizm i wzmacniające pracę wątroby. Stanowi ona również podstawę specjalnej diety. Właściwości pszenicy
Pszenica to jeden z najpopularniejszych gatunków zbóż uprawianych przez Polaków. Najczęściej ...
Diety 12.09.2012
Jakie są założenia diety jajecznejNajbardziej popularne i powszechnie używane jest jajo kurze. Jednak coraz chętniej sięgamy po te pochodzące od gęsi, kaczek, przepiórek, a nawet strusi. Jeśli lubisz jajka, a przy okazji szukasz sposobu na szybkie pozbycie się kilku zbędnych kilogramów, powinnaś wypróbować dietę jajeczną.Wartości odżywcze jajek
W jajku składającym się z białka oraz żółtka, znajdziemy wodę, ...
Diety 12.09.2012
Jak wygląda dieta selerowaNać selera w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Grecji stanowiła element dekoracyjny. Wieniec z selera nakładano na głowy zwycięzców igrzysk nemejskich. Współcześnie seler wykorzystywany jest w dietetyce. Zalety selera
Seler dostarcza nawet 150 miligramów witaminy C w 100 gramach, co jest dawką prawie dwukrotnie większą niż w przypadku cytryny, która na 100 gram zawiera jej 50-80 miligramów. ...
Diety 12.09.2012
Właściwości magnezuDokuczają Ci bolesne skurcze w łydkach, Twoje ręce i nogi często drętwieją lub przechodzi przez nie nieprzyjemne mrowienie, wypadają Ci włosy, a paznokcie są podatne na złamania? Gdy towarzyszą temu problemy z koncentracją i ciągłe zmęczenie prawdopodobnie w Twoim organizmie jest za mało magnezu. Właściwości magnezu
Magnez odpowiada za dostarczanie komórkom i tkankom energii ...
Diety 12.09.2012
Jakie właściwości ma chromMając problemy z nadmiernym apetytem na słodycze, warto zainteresować się uzupełnieniem codziennej diety o chrom. Ten mikroelement nie tylko umożliwia walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej, ale również wspomaga leczenie cukrzycy i nadmiernej nerwowości.Zalety chromu
W Twoim organizmie znajdują się niewielkie ilości chromu - nie więcej niż 6 miligramów. Ten mikroelement jest składnikiem ...
Zupy 11.09.2012
Jesienna zupa-krem z kurkami i dyniąTa wspaniała zupa jest prawdziwą kwintesencją jesieni. Często pojawiająca się w kulinariach Europy Środkowej i Wschodniej potrawa, w różnych krajach ma odrobinę inne wersje. Litwini i Ukraińcy na przykład dodają do niej nieco wędzonego bekonu, zaś polscy górale - startego oscypka.Składniki 1 kg miąższu dyni400 g świeżych kurek2 łyżki masła3 duże szalotki2 łyżki świeżej ...
Kuchnie świata 11.09.2012
Hiszpańska tortilla z kiełbaską chorizo i rydzamiDanie pochodzi z północno-wschodniej prowincji Hiszpanii, Aragonii. Jest to jedyny region Półwyspu Iberyjskiego, w którego lasach można znaleźć naprawdę sporo grzybów. Dzięki dogodnemu położeniu w wysokich Pirenejach, obszar ten cechują duże opady atmosferyczne, zwłaszcza w okresie od września do listopada. Po takich deszczach udane grzybobranie gwarantowane! Vamos a recoger las setas!Składniki ...
Grzyby 06.09.2012
Zapiekane spaghetti z kurkamiTo pyszne danie jest równocześnie bardzo eleganckie. Dodatek pomarańczowych pieprzników jadalnych (jak encyklopedycznie zwą się te grzyby) sprawia, że spaghetti nabiera przepięknego, złocistego koloru.Składniki (na 4 porcje):400 g makaronu spaghetti400 g świeżych kurek1 duża cebula5 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka bulionu (może być taki z kostki)1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 ...