Wszystkie artykuły

    Grzyby 05.09.2012
    Zupa z koźlarzy z koperkiem i grillowanymi kapeluszami
    Ta z pozoru zwyczajna, grzybowo-warzywna zupa zyskuje oryginalny, wykwintny charakter dzięki dodatkowi opiekanych na grillu kapeluszy kozaków, które pięknie pływają na powierzchni wywaru. Pamiętajcie, że te szlachetne grzyby najczęściej rosną w lasach brzozowych.Składniki (na 6 misek): - 500 g jędrnych koźlarzy - 2 łyżki oliwy z oliwek – do posmarowanie kapeluszy - 1 duża cebula ...

    Mięsa 05.09.2012
    Sznycelki z gruszkami
    Na imieninowym stole nie może zabraknąć soczystego i aromatycznego mięsiwa. Jestem pewna, że sznycelki wołowe zachwycą gości smakiem, a ich apetyczny aromat na długo pozostanie w pamięci biesiadników. Czym popić ten smakołyk? Towarzyszyć może czerwone wino.SKŁADNIKI :- 3 duże gruszki- smażona żurawina- 50 dag wołowiny zrazowej- jajko + żółtko- sól- pieprz- sok z cytryny- łyżka ...

    Warzywa 04.09.2012
    Pomidory nadziewane rybą
    Pomidory nadziewane rybą są naprawdę wyśmienite. Smakują jeszcze lepiej z sałatą polaną sosem winegret. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu.Składniki 8 średniej wielkości pomidory 25 dag filetów z flądry łyżka soku wyciśniętego z cytryny ½ pęczka natki pietruszki 6 dag boczku (najlepiej dosyć chudego) sól mielony czarny pieprz Wykonanie Pomidory należy dobrze umyć, ...

    Kuchenne pogotowie 04.09.2012
    Jajecznica z rydzami
    Prosta forma jajecznicy + oryginalna i wysmakowana treść rydzów. Te jaskrawo-pomarańczowe grzyby uchodzą za prawdziwy rarytas w gastronomii. Nie ograniczaj się tylko do jajecznicy! Równie dobrze możesz przygotować z rydzów omlet (dodając do masy jajecznej trochę mąki) albo nadzienie do tarty czy quiche (rozcieńczając farsz śmietaną).Składniki (na 2 porcje): - 4 jajka - 2 łyżki ...

    Ryby i owoce morza 04.09.2012
    Pyszne roladki rybne
    To danie jest przeznaczone dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. kiedy po raz przygotowałem te roladki rybne, to bylem z nich bardzo zadowolony. Są bardzo smaczne. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można je podać również z sosem chili.Składniki:20 dag filetów z tuńczyka 1 duża czerwona papryka 10 dag pieczarek 2 cebule dymki 4 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ...

    Grzyby 03.09.2012
    Bardzo łatwe risotto z grzybami i czosnkiem
    Cała tajemnica dobrze przygotowanego risotta tkwi w tym, żeby dusić ryż w bulionie, aby dobrze go wchłonął i stał się esencjonalny. Poza tym należy często je mieszać, gdyż potrawa ta bardzo szybko się przypala. Jeśli tylko spostrzeżesz, że tak się dzieje, od razu dolej do ryżu trochę płynu; ja zamiast wody daję mleko - risotto jest wtedy bardziej kremowe i delikatniejsze.Składniki ...

    Grzyby 03.09.2012
    Sos z suszonych grzybów do ziemniaków
    Zaletą tego pięknie pachnącego sosu jest to, że można go przygotować o każdej porze roku. Jeśli nasze grzybobranie tej jesieni będzie obfite i spiżarkę wypełnią sznury suszących się prawdziwkowych i podgrzybkowych kapeluszy oraz trzonków, będziemy mieli zapasy na wiele miesięcy. Śmietana, w której duszą się grzyby nabiera ich głębokiego smaku, natomiast wino nadaje sosowi ciekawą, ...

    Zupy 03.09.2012
    Zupa kalafiorowa z leśnymi grzybami i serem feta
    Świetne połączenie łagodnego kalafiora i wyrafinowanych w smaku grzybów leśnych. Te ostatnie gotujemy w wodzie, dzięki czemu otrzymujemy esencjonalny wywar, na którym opiera się cała potrawa. Na końcu dodajemy zaś odrobinę truflowej oliwy i ser feta. Jeśli chcesz, możesz użyć zamiast niego pleśniowego camemberta albo roqueforta.Składniki niewielki kalafior (około 300 g)200 g leśnych ...

    Grzyby 02.09.2012
    Cannelloni nadziewane grzybami i twarożkiem
    Korzystajcie z jesieni i delektujcie się wspaniałym smakiem świeżych grzybów prosto z lasu! Zaletą tego wspaniałego włoskiego dania jest mnogość jego wersji – możemy bowiem dodać do farszu, którym nadziewać będziemy cannelloni to, na co tylko mamy ochotę. Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak zamiast zwykłego, naturalnego twarożku ja używam takiego grzybowego (np. Almette). ...

    Desery i ciasta 31.08.2012
    Zapiekane jabłka – na słodko z masełkiem i cynamonem
    Wrzesień to miesiąc jabłek. Co prawda owoc ten jest na szczęście dostępny w sklepach przez okrągły rok, jednakże to właśnie teraz jest na nie sezon, podczas którego możemy delektować się szeroką gamą gatunków i odmian. Ten niezwykle łatwy przepis wykorzystuje składniki, które zapewne każdy z Was ma zawsze w swojej kuchni.Warto wypróbować różne wariacje na temat tego pysznego ...