Wszystkie artykuły
Przekąski 13.06.2012
Bufet kibica Euro 2012: skandynawskie kanapeczki prosto ze smörgåsbordSmörgåsbord to typowy nie tylko dla Szwecji, ale również dla innych krajów Skandynawii stół suto zastawiony małymi przekąskami typu finger-food, które z łatwością można zjeść bez używania sztućców. Kluczową rolę odgrywają na nim ryby – wędzone, smażone i gotowane.My proponujemy pysznego norweskiego łososia, który pięknie kontrastuje swą intensywnie różową barwą z ...
Przekąski 13.06.2012
Meksykański dip do nachosWielu kibicom trudno jest wyobrazić sobie oglądanie meczu bez chipsów czy nachos. Aby przemycić do ich diety trochę witamin i składników mineralnych, podaj im do tych słonych przekąsek pomidorową salsę w meksykańskim stylu. Przygotujesz ją błyskawicznie, niemal w kwadrans.Rodowici Meksykanie jedzą salsę obowiązkowo z dużą ilością chili i jalapeño. Jeśli jednak jesteśmy posiadaczami ...
Przekąski 13.06.2012
Trójkątne kanapki z awokado, łososiem i szczypiorkiemKolejna wersja zakąski z pysznym i zdrowym łososiem. Awokado, zwane inaczej smaczliwką charakteryzuje się kremowym, nieco maślanym smakiem i przez wielu gourmets jest umieszczane raczej w grupie warzyw niż owoców. Zauważyliście, że proponowane przez nas kanapki nie zawierają masła? Awokado doskonale je zastępuje, wzbogacając danie o dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe.Składniki ...
Desery i ciasta 12.06.2012
Tiramisu - budzący deserNazwa tiramisu pochodzi od włoskiego tirarsi sù – ocknij się, przebudź się. Przypatrując się liście potrzebnych do jego przygotowania składników: kawa, gorzka czekolada i likier amaretto, łatwo można wytłumaczyć sobie tą właściwość i uwierzyć, że deser ten może postawić na nogi. Jedna z historii dotyczących tiramisu mówi o tym, że dzięki swojej mocy pobudzania sił witalnych ...
Zupy 12.06.2012
Zupa krem z pokrzywyAby skorzystać z dobroczynnych właściwości pokrzywy, warto wprowadzić ją do swojego menu. Proponuję delikatną zupę krem z pokrzywy, którą bardzo łatwo przygotować. Idź zatem na spacer i nazbieraj trochę pokrzyw, a potem zabierz się do gotowania. Składniki
cebulamasło lub olejpędy młodej pokrzywybulion warzywnysos sojowygrzanki lub groszek ptysiowy
Wykonanie
Drobno pokrojoną cebulę ...
Desery i ciasta 12.06.2012
Tarta z jagodami lub borówkami amerykańskimiTarta z jagodami bądź borówkami amerykańskimi to idealne ciasto dla tych, którzy chcą poczuć smak lata. Kruche ciasto i soczyste owoce to niezawodne połączenie na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie desery na bazie kremów czy musów.
Tarta jest łatwa do pokrojenia i podania, wygląda efektywnie a to wszystko sprawia, że możemy swobodnie ją podać na letnie spotkanie ze znajomymi, ...
Desery i ciasta 12.06.2012
Letnie babeczki czyli muffinki truskawkoweZaczął się sezon truskawkowy, więc nie odmawiajmy sobie przyjemności wypieków z udziałem tych owoców. Pachnące, truskawkowe muffinki ze śmietankowym aromatem podbiją najbardziej wyborne gusta. Do tego łatwość i szybkość przygotowania oraz roznoszący się po kuchni cudowny zapach powinny każdego przekonać do ich zrobienia. Zwróć uwagę, że na naszym rynku dostępnych jest tyle ...
Przekąski 12.06.2012
Klasyczna bruschetta z pomidoramiWe Włoszech jest to kultowa przekąska, którą serwują niemal we wszystkich restauracjach i barach. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego jedzą ją na drugie śniadanie i na podwieczorek, jako antipasto przed głównym posiłkiem oraz jako samodzielne danie, gdy nie są aż tak głodni. Na kocu na pikniku i przy stole w jadalni.Tradycyjna bruschetta z pomidorami i świeżymi listkami bazylii ma ...
Przekąski 12.06.2012
Roladki z łososiem i pietruszkąŁosoś wspaniale sprawdza się jako baza dla różnych przekąsek. Koreczki, kanapki, tosty, sałatki… My proponujemy pyszne roladki, które bez wątpienia będą hitem na każdej imprezie.Łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w magnez, potas, wapń, fosfor, jod, fluor, cynk i miedź oraz witaminy – zwłaszcza A, D, B6 i B12. Ta ostatnia, zwana inaczej cyjanokobalaminą, ...
Warzywa 12.06.2012
Diabelskie ogórki chiliSezon ogórkowy czas zacząć. Mimo, że robienie przetworów kojarzy się na ogół z końcem lata i wczesną jesienią, kiedy to zamykamy w słoikach smaki lata, proponuję zrobienie pierwszej partii ogórków już wcześniej, na okres wakacji. Ostre, smakowite i pobudzające będą idealne do grilla, wędlin, na kanapkę czy do letniej sałatki. Ogórki można oczywiście zrobić tradycyjnie w ...